MAVİ IŞIKLANDIRMANIN DİYABETLİLERE NE FAYDASI VAR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Milliyet gazetesinin haberine göre, Türk Diyabet Cemiyeti 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Boğaziçi Köprüsü’ nün mavi renkte aydınlatılmasını sağlamış.

Kusura bakmasınlar ama  bu mavi ışıklandırmanın haberde adı geçen ilaç firmasının reklâmı dışında diyabet hastalarına ne gibi bir faydası olacağını anlayamadım.

Köprü bugüne kadar kırmızı ışıklandırıldığı için diyabetli sayısı artıyorsa ve bu sayede de diyabet önlenecekse, tamam mavi ışıklandırma yerinde bir uygulama olabilir fakat buna ihtimal vermiyorum.

Diyabet Cemiyeti, doğru dürüst çalışıyor olsaydı ülkemizdeki diyabetli sayısının hadi azalmasından vaz geçtik ama hiç değilse sabit kalması gerekirdi; oysa obez sayısı da diyabetli sayısı da katlanarak artıyor.

Diyabet hakkında farkındalığı artırma amaçları da kusura bakmasınlar bana çok komik geldi.

Diyabetin farkındalığı mı kaldı Allah aşkına?

Büyük şehirlerde her on kişiden birkaçı diyabetli olmuş durumda ve üstelik sayıları da her geçen gün çığ gibi artıyor.

Gelelim neticeye

Bu tür “Amerikan usulü propagandaların” kimseye bir faydası olmayacağı gibi, vatandaşla ve diyabetlilerle dalga geçmekten de başka bir şey değildir.

Cemiyet, bu tür “ışıklandırma” işleriyle zaman geçireceğine, bu memlekette diyabetin neden arttığına, insanların neden obez olduğuna, bunun çarelerine ve kendisinin nerede hata yaptığına kafa yorması gerekir.

Hastalığın teşhis ve tedavisi için ilaç ve malzeme üreten firmalarla işbirliği yapmanın gerçek anlamı, endüstrinin pazarlama faaliyetlerine destek olmaktır.

Türk Diyabet Cemiyeti’ ni ciddiyete davet ediyorum ve bu vesile ile derneğin haberde adı geçen firmadan ve diğer firmalardan aldıkları bağışları açıklamalarını da bekliyorum.

***

Milliyet gazetesinin haberi:

Türk Diyabet Cemiyeti ve Becton Dickinson firması, Türkiye genelinde sayısı yaklaşık 7 milyon kişiye ulaşan diyabet hastalığına dikkat çekmek ve diyabet hakkında farkındalığı artırmak amacıyla, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Köprüsü’nün mavi renkte aydınlatılmasını sağladı.

1921 yılında insülini bularak diyabet hastası milyonlarca hastanın tedavisini mümkün kılan Fredrick Bantig’in doğum yıldönümü anısına, her yıl 14 Kasım’da düzenlenen Dünya Diyabet Günü’ne dünyanın 125 ülkesinden, Uluslararası Diyabet Federasyonu üyesi 150’yi aşkın kuruluş katılıyor.

Başta ABD’de olmak üzere dünyadaki pek çok önemli yapının mavi renkte ışıklandırılmasının uluslararası bir gelenek haline geldiği Dünya Diyabet Günü’nde, diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ tahribatları açısından halkı aydınlatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, Boğaziçi Köprüsü’nün 14 Kasım mavi renkte ışıklandırılmasıyla, diyabet hastalarının giderek artan sorunlarına ve sağlık politikalarına dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

“Ülkemizde diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası bulunuyor ve bunların yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor.

Türk Diyabet Cemiyeti olarak, Boğaziçi Köprüsü ışıklandırması gibi etkinliklerin ülke kamuoyunun dikkatini çekerek bu konudaki farkındalığı arttırmaya ve diyabetle ilgili sorunların çözümüne yardımcı olacağı inancındayız.”

Enjeksiyonun mucidi, lider medikal teknoloji firması Becton Dickinson’ın (BD) Türkiye Genel Müdürü Murat Erboz, “ BD, insülin enjeksiyonu alanında fark yaratan, yenilikçi ve yüksek kaliteli ürünleri ile kendini, milyonlarca diyabetli bireyin ve ilgili sağlık profesyonellerinin diyabet yönetimini kolaylaştırmaya adamıştır.

BD firması olarak, diyabet tedavisinde çözüm ortağı olmaktan ve Türk Diyabet Cemiyeti’nin diyabetle mücadelesine destek vermekten gurur duyuyoruz”, diye ekledi.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/bogazici-koprusu-mavi-renge-diyabet-1969281/

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Canan karatay dedi ki:

    Abesle iştigaldir, kendini tatmin etmekten başka bir şey değildir! Vah Vah derim!

    Dünya Diabet gününde düştüğümüz durum içler acısıdır, yazıktır günahtır.

    Rahmetli hocam Prof Dr. Celal Ökeri saygı sevgi ve özlemle anıyorum. Kemikler sızlıyordur, kemikleri!

  2. ZERNİŞAN YAYLA dedi ki:

    güneş renk spectrumundaki mavi dalganın ruhsal ve bedensel sağlığa iyi geldiği,kandaki bilirübin yıkımımı(sentezi) sağladığı ile ilgili ve başka yararları ile ilgili bilimsel bulguların varlığını anımsıyorum. diabet konusunda mavi ışıgın işe yarıyor olması
    dışlanmadan incelenmesi dikkate alınması gereken bir konu olabilir bu bağlamda.
    Saygılar.
    Samsun Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nden
    Hemşire Zernişan Yayla.

  3. Kemal Etikan dedi ki:

    Yanar döner ışıkla mışıkla uğraşacaklarına nbş yasaklansin gdo engellensin, bebeklere verilen namalarda bile glikoz var kafalarını kumdan çıkarsınlar yada tam soksunlarda nefessiz klip yok olup bizi rahat bıraksinlar..

  4. Gülden dedi ki:

    mavi işe yaramamış olmalı ki diyabet çığ gibi artmaya devam ediyor. Bence pembeyi denemekte fayda var.

  5. mukadder dedi ki:

    Yahu bu deli zırvası bence aklımızla oynamayın beynimizle dalga geçmen nolur ya

Siz de yorumunuzu paylaşın: