İMMÜNOLOJİ VE AŞILAMA KONUSUNDA BİLGİSİ OLMAYANLARDAN MEDET BEKLEMEK…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Prof. Dr. Alişan Yıldıran ‘ ın yazısı:

Ahmet Rasim Hoca, halkımızı yakından ilgilendiren bir konuda öncülük ederek FDA ‘nın ruhsat verdiği Gardasil 9 hakkında TJOD’ den açıklama istemişti (1).

Ancak kanaatimce, aşılar hakkında vaksinoloji ve immünoloji konusunda bilgi birikimi olmayan kişi ve kuruluşlardan medet beklemek boşa kürek çekmeye benziyor (2).

Tüzüğünde öncelikli amaçlarından birisini  “Anne ve bebeğin sağlık sorunlarına bağlı yaşam kalitesini arttırmak amacıyla bilimsel araştırmalar yapmak” olarak belirten, fakat websitesinde bunlar hakkında bilgi bulunmayan TJOD’nin (3) Ahmet Rasim Hocaya cevaben “HPV aşılarıyla ilgili güncel bilgilendirme” başlıklı yazı ilgili olarak kısaca bir kaç tesbitde bulunmayı vatandaşlık görevi addediyorum.

1. HPV enfeksiyonu ile karşılaşan 100 kadından 1-3′ ü kansere gitmektedir. Persistan enfeksiyon veya kansere gidecek hastayı belirlemek bugün için mümkün değildir (bu Türkçeye ne demeli?). Halbuki basit bir fizik muayene ve pap smear takibi ile bu mümkündür (4). Tetkikin duyarlığı düşük değildir (5).

2. Şu basit mantık, ruhunu “big-pharma“ya teslim etmiş meslekdaşlarım tarafından nedense kurulamıyor; 100 kişiden 1-3’ünde görülen bir hastalık için, kalan 97-99 kişiyi risk almaya zorlamak (mandatory) ilmî ve ahlakî değildir. Bizim görevimiz sadece bilgilendirmek olmalıdır, önce zarar vermemeliyiz.

3. Genital HPV enfeksiyonunun erken yaşdan itibaren ve çok partnerli yoğun seks yapan kadınlarda görüldüğü (affınıza sığınıyorum, kaynakda tanım bu minvalde), genital HPV insidansının böyle ülkelerde bile binde bir seviyelerinde olduğunu (6), ülkemizdeki görülme sıklığını da belirtmeleri gerekirdi.

Bu rakamlar dikkate alındığında ülkemizde HPV enfeksiyonuna bağlı servikal kanser göz ardı edilecek kadar az olmalıdır. Açıklamada ülkemizdeki insidans verilmemiş!

4. TJOD’nin HPV ile ilgili bağışıklık hakkındaki, pek mantıklı bulmadığım bilgileri aldığı kaynağı ben bulamadım ayrıca, böyle bir kuruluş açıklamasını daha îtinalı ve kaynak vererek yapmalıdır.

5. Aradaki ilaç firması açıklamalarını geçiyorum. “Türkiye’de maalesef aşı kaydı yoktur, ancak TCSB aşı programına alınırsa takip mümkün olacaktır”.

Bu nasıl bir açıklamadır; halkının çocuklarına 46 doz aşı uygulayan ve bunu takîb etmeyen Sağlık Bakanlığı’na mı, bunu kendine dert edinmeyen, böyle aptalca bir aşıyı çocuk aşı takvimine (11-12 yaşında) alınmasını öneren ve bu aşı sayesinde kendi kendine aşı takib sistemi oluşacağını vehmeden böyle bir kuruluşa mı şaşırmalı?!

6. Daha önceki yazılarımda ülkemizde VAERS muadili bir sistem olmadığını belirtmişdim (7). İyiniyetli meslekdaşlarım bir takip sistemi olduğunu söylüyorlar ancak, ben SB’nın sisteminde sadece ismen varlığına rastladım, aksini bilen varsa lütfen bana bildirsin.

7. Toplumsal aşılama programlarında ‘toplumsal sağlığı tehdit eden hastalıklar hedef alınmalı’dır (8). Sizce HPV aşısı bu hedefe uyar mı?

8. “Aşılarda HPV DNA’sı ve L2 proteini bulunmamaktadır. Yani virulansı azaltılmış veya ölü virus aşısı değildir. İyi bilindiği gibi ilgili DNA bulunmadan aşılarda genotoksik ve karsinojenik etki mümkün değildir”.

Aşıların nasıl üretildiği hakkında bilgi sahibi olunmaz ise böyle iddialı cümleler kurulabilir, halbuki aşıların en önemli zayıf noktası kontaminasyondur ve çözülmesi çok güçdür (9).

Bu durum HPV aşısı için de vâriddir (10).

Takdir yüce milletimin!

Kaynaklar:
1.  http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/01/07/bir-tavsiye/tjod-dan-cevap-bekliyorum/
2. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-22-yillik-verileri-taradi-hepatit-b-asisi-ms-vakalarini-artirdi-1-11-63162.html (yoruma bkz)
3. http://www.tjod.org/tjod-tuzugu/
4. http://emedicine.medscape.com/article/253513-overview#aw2aab6b2b3
5. http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/screening/cervical/HealthProfessional/page2#_83_toc
6. http://emedicine.medscape.com/article/219110-overview#aw2aab6b2b4
7. http://beslenmebulteni.com/beslenme/?p=1787
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20189486
9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2876658/
10. http://sanevax.org/sane-vax-inc-discovers-potential-bio-hazard-contaminant-in-mercks-gardasil-hpv-4-vaccine/

Siz de yorumunuzu paylaşın: