KOLESTEROL YASAĞI KALKIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

USA’ nın alanında etkili kuruluşlarından olan Diyet Kılavuzları Tavsiye Komitesi (Dietary Guidelines Advisory Committee) tarafından hazırlanan taslak raporda, yumurta gibi kolesterolden zengin gıdaların sağlık için zararlı besinler listesinden çıkarılması teklif ediliyor (1).

Komite diyet tavsiyesiyle ilgili nihai kararını Sağlık ve Tarım Bakanlıklarına gönderecek ve bu bakanlıklar da 2015’ in sonuna doğru Amerikalılar için Beslenme Kılavuzu’ nu (Dietary Guidelines for Americans )yayınlayacak.

Komitenin kararı hükümet için sadece bir tavsiye niteliği taşıyor ve mutlaka uyması gerekmiyor.

Beslenme kılavuzu her beş senede bir yenileniyor ve okul yemeklerinin muhtevasının ve gıda reklâmlarının nasıl yapılacağının belirlenmesinde kullanıldığı gibi birçok diyet tavsiyesinin de temelini oluşturuyor.

Komitenin bu teklifi hükümet tarafından da kabul görürse karaciğer, ıstakoz ve karides gibi ürünlerin daha çok alıcısı olacak.

Beslenme kılavuzu senelerden beri yanlıştı

Cleveland’ lı ünlü kardiyolog Steven Nissen de birçok kalp hastalıkları uzmanı gibi komitenin tavsiye kararını desteklediğini bildiriyor ve şunları söylüyor:

Beslenme kılavuzu senelerden beri yanlıştı.

Standart testlerle kanda ölçülen kolesterolün sadece yüzde 20’ si diyetten, gerisi genlerden geliyor.

İnsanlara yumurtayı bilimsel delilleri olmamasına rağmen yasakladık.

Yağ ve kolesterolsüz diyetler birçok Amerikalı’ nın daha yüksek kalorileri olan şeker ve karbonhidratlara yönelmesine sebep oldu.

Giderek şişmanlık ve diyabet arttı.”

Kılavuzların demirbaş kalemi

Kolesterol USA’ da ilk defa 1961’ de Amerikan Kalp Derneği’ nin (AHA) oluşturduğu kılavuzuyla gündeme geldi ve kılavuzların “demirbaş” kalemi oluverdi.

1994’ de gıdaların etiketlerin de kolesterol miktarının bildirilmesi mecburiyeti getirildi.

2010’ da yayınlanan son kılavuzda günde 300 miligramdan fazla kolesterol (bu bir yumurta yenmesine tekabül ediyor) alınmaması tavsiye ediliyordu.

2013’ de AHA ve ACC kolesterol kısıtlanmasını haklı çıkaracak yeterli bilimsel veri olmadığını açıkladı.

Gelelim neticeye

Düşük yağlı ve doymuş yağlardan fakir diyetler kalp krizi ve felçleri önlemediği gibi tam tersine onlarla beraber obezite ve diyabetteki artışın da baş sorumlusudur.

Bu hastalıklar yağsız-kolesterolsüz değil tam aksine “doymuş yağlı diyetlerle” önlenebilir.

Kalp-damar hastalıklarının sebebinin kolesterol olduğunu, bu hastalıkların kolesterolü keserek ve kolesterol haplarıyla önlenebileceğini sadece “kör cahiller” ve bu işten “çıkar sağlayanlar” savunabilir.

İsveç düşük yağlı diyeti reddeden ilk Batı ülkesi oldu, görünen o ki USA da İsveç’ in yolunda (2).

Darısı bizim ve diğer ülkelerin başına deyip kesiyor ve sucuklu yumurta yemeye gidiyorum, sizi de beklerim.

Kaynaklar

1. http://www.philly.com/philly/health/hearthealth/20150211_U_S__poised_to_withdraw_long-standing_warnings_about_cholesterol_in_diet.html

2. http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-carb-high-fat-nutrition/

Siz de yorumunuzu paylaşın: