ENDÜSTRİ DOKTORLARA BİR SENEDE 6.5 MİLYAR DOLAR HARCADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
rüşvet 1

İlaç endüstrisinin 2014’ de doktorlara ve eğitim hastanelerine 6.49 milyar dolar para harcadığı bildirildi (1).

Geçen sene doktorlara 1.444 şirket tarafından yapılan 6.5 milyar dolarlık ödemenin 3.23 milyar dolar kadarının araştırmalarla ilgili aktiviteler, 2.5 milyar dolardan fazlasının ise genel mahiyette olduğu bildiriliyor.

Yüzde 81’ i nakit olarak yapılan ödemelerin 803 milyon dolarının telif ve lisans, 369 milyon dolarının danışmanlık karşılığı yapıldığı anlaşılıyor.

Yeme-içme-seyahat-konaklama için de 403 milyon dolar harcanmış.

Doktorlara karşı en bonkör olan firma 373 milyon dolarla Roche Holding’ in Genentech şirketi.

Onu 287 milyon dolar ile Pfizer ve 213 milyon dolar ile GSK takip ediyor.

Novartis’ e 3.3 milyar dolar rüşvet cezası

Bu arada ilaç firmalarının rüşvet, endikasyon dışı ilaç teşviki, illegal pazarlama yöntemleri, ilaç yan etkilerinin gizlenmesi, araştırmaların maniple edilmesi gibi gerekçelerle hükümete ödediği tazminatlar da artık milyar dolarlar mertebesine ulaştı.

En son, iki ilacının satışını artırmak için rüşvet ödediği iddialarına karşı Novartis’ ten 3.3 milyar dolar tazminat ödemesi isteniyor (2).

Bu ilaçlardan biri vücuttan demir atımında kullanılan Exjade diğeri ise böbrek nakli yapılan hastalara verilen Myfortic.

Doktorlara yapılan harcamalara şeffaflık geldi

USA’ da doktorlara ilaç ve tıbbi malzeme firmaları tarafından verilen tüm hediyelerin, danışmanlık ve konuşmalar için nakit ödemelerin, seyahat-yemek ve benzeri hizmetler için yapılan bütün harcamaların bilinmesi mümkün hâle geldi (3).

Sosyal güvenlik kurumları Medicare ve Medicaid tarafından faaliyete geçirilen bir web sitesinde bu harcamaların bir sitede toplanması ve halka açılması kısa adı PPSA olan The Physician Payment SunshineAct isimli kanun sayesinde oldu.

PPSA, hastaların doktorlarının endüstri ile ilişkilerine “online” olarak istedikleri her an kolayca ulaşmalarını sağlıyor ve kanuna göre, doktorlara ve diğer sağlık personeline verilen “değeri 10 $’ dan fazla olan tüm harcamaların” bildirilmesi gerekiyor.

Bu harcama kalemleri içinde, danışmanlık, konuşma ve diğer aktiviteler için yapılan nakit ödemeler, kitap dâhil her türlü hediyeler, maç ve konser biletleri, yemek ve seyahat masrafları bulunuyor.

Açık Hesap (Open Payment) isimli siteyi ziyaret edenler, USA’ daki 607 bin doktor ve 1.121 eğitim hastanesine ilaç ve tıbbi âlet-malzeme endüstrisi tarafından yapılan tüm harcamaları görebiliyorlar.

Amerikan Tıp Derneği’ ini uyarısı var

Amerikan Tıp Derneği (American Medical Association=AMA) bu verilerden yanlış sonuçlar çıkarılmaması uyarısında bulunuyor.

AMA bu verilerin yanlış ve yanıltıcı olabileceğini, ilaç endüstrisiyle olan ilişkilerin teşhis ve tedavideki ilerlemeleri teşvik edebileceğini bildiriyor:

Tabii ki doktorlar ve endüstri arasındaki uygun olmayan, etik dışı ilişkilere şiddetle karşıdır ama bu ilişkilerin hem hastalar hem tıp eğitimi için çok faydalı olabileceği de unutulmamalıdır”.

Gelelim neticeye

BİR: Karşılıklı çıkar ilişkilerinin böyle ileri boyutlarda olduğu bir durumda araştırmaların da tedavi kılavuzlarının da tarafsız olduğuna inanmak mümkün değil.

İKİ: Ülkemizde de acilen böyle bir kanun çıkarılarak isteyen herkesin ilaç endüstrisinin doktorlara ve tıp derneklerine yaptıkları tüm ödeme ve harcamaları görmesi mümkün olmalıdır.

Grip aşısına methiyeler düzen bir “viroloğun”, sağlıklı insanlara kolesterol hapı yutturmaya kalkan bir “kardiyoloğun”, HPV aşısının yüzde yüz koruyucu olduğunu iddia eden bir “jinekoloğun” endüstri ile olan çıkar ilişkilerini bilmek bizim de hakkımızdır.

Burada bir yanlış anlaşılma olmasın: Mevzubahis olan tamamen “kanunlara uygun olarak yapılan ödeme ve harcamalardır”.

İlgilileri göreve davet ediyorum.

Kaynaklar

1. http://www.wsj.com/articles/drug-and-medical-device-makers-paid-6-49-billion-to-doctors-hospitals-in-2014-1435694053

2. http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-07-01/u-s-seeks-3-3-billion-from-novartis-in-drug-kickback-suit

3. http://www.cms.gov/OpenPayments/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. erman dedi ki:

    Sizin yorumlarınızdan sıkıldı. birazcık tıbba adayın kendinizi,, işiniz gücünüz SALLA-PATİ yorum yapmak.. ve bazı kişilere yaranmaya çalışmak.. aynı mesleği yaptığımızdan dolayı UTANIYORUM

  2. Dr. Ayhan Akdemir dedi ki:

    Vatandaş yanlış anlamasın, Türkiyede bize düşen bir kalem veya bloknot, belki ayda yılda bir kongre daveti veya bir akşam yemekli toplantı da olabilir.
    Tabii hocalarımız malı götürüyor mu bilemem.
    Sistem böyle çalışıyor, burada doktorların kabahati yok. Onlar sadece birer figüran. Bu öyle biline!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: