HASARSIZLIK İNDİRİMİ GİBİ HASTALIKSIZLIK İNDİRİMİ YAPILMALIDIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması, kolay erişilebilir olması, tıp teknolojisinin ilerlemesi ve daha başka pek çok sebepten dolayı sağlık harcamaları her geçen sene katlanarak artıyor.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ ın verdiği rakamlara göre, tüm Türkiye’deki hastanelerde ameliyat sayıları son 5 yılda 569 bin 568, acile başvuru sayısı 16 milyon 134 bin 101, hasta başvuru sayısı ise 80 milyon 732 bin 395 arttı (1).

Gereksiz sağlık harcamaları

Sağlık harcamalarının çok önemli bir kısmı bana göre aslında bu hizmetlere hiç ihtiyacı olmayan vatandaşlar yüzünden gerçekleşiyor.

Birçok insan gerekli olmadığı hâlde hastaneye gidiyor (bunun sebepleri ayrı bir tartışma konusudur, girmiyorum) , bunlara gereksiz tetkik ve tahliller yapılıyor, gereksiz ilaç ve tıbbı malzemeler harcanıyor.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ülkemizde büyük boyutlarda bir “ilaç israfı” olduğundan yakınıyor ve “İlaçların yüzde 37’ si yani her 8 ilaçtan 2 veya 3’ ünün çöpe atıldığını” dile getiriyordu (2).

Hastaneye gitmeyen vatandaşlar

Bunun yanında bir de hastaneye çok az giden hatta hiç gitmeyen, çok az veya hiç tetkik-tahlil yapılmayan, ilaç-aşı kullanmayan veya bir tıbbi müdahale uygulanmayan, hastanede bir gün bile yatmamış olan bir grup vatandaş var; bunların sayısı nedir bilmiyorum.

Bu kişiler ya kendilerine iyi baktıkları için gerçekten tıp hizmetlerine ihtiyaç duymadıklarından ya da bu hizmetleri kendileri karşıladıkları için (özel sağlık sigortası, kendi parası ile hizmet satın alınması vb) veya başka sebeplerle devletin imkânlarından faydalanmıyor olabilirler.

Sağlık hizmeti almayanların ödüllendirilmesi gerekiyor

Devletin sağlık hizmetlerinden yararlanmayarak hem sağlık harcamalarının azalmasına ve hem de hastane ve laboratuvarları meşgul etmeyerek sistemin daha sağlıklı işlemesine katkıda bulunan bu kişilerin “ödüllendirilmesinin” çok gerekli ve de faydalı olduğu kanaatindeyim.

Maliye Bakanı Ağbal’ ın açıklamalarına göre, buna benzer bir uygulama vergilerini zamanında ve tam olarak yatıran vatandaşlar için gündemde (3).

Düzenli olarak sosyal güvenlik sigortası kesintisi yapılan ama tıp hizmetlerinden yararlanmayan veya çok az yararlananlara da vergilerini zamanında ve tam olarak yatıran vatandaşlara getirilmesi planlanan yüzde 5 vergi indirimi gibi bir uygulama yapılmalıdır.

Bu kişilere daha az SGK primi ödeme, daha yüksek emeklilik tazminatı gibi kolaylıklar getirilebilir.

Bu uygulamanın faydaları nelerdir?

BİR: Böyle bir uygulama sırf bedava olduğu için olur olmaz sebeplerle hatta sebepsiz olarak sistemin meşgul edilmesini önleyecektir.

İKİ: Böyle bir uygulama diğer vatandaşları da gelişigüzel hastaneye gitmemeye teşvik edecektir.

ÜÇ: Böyle bir uygulama sayesinde sağlık harcamalarında ciddi miktarda tasarruflar sağlanabileceği gibi, sistemin, sağlık personelinin, laboratuvarların iş yükünü azalması hizmetin kalitesini de artıracaktır.

Gelelim neticeye

Araç kaskolarındaki “hasarsızlık indirimi” gibi bir “hastalıksızlık indirimi” şeklindeki bir uygulamanın bir an evvel uygulamaya konmasını, en azından tartışılmasını teklif ediyorum.

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/ameliyat-patlamasi-40357724

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/18/yazilar/elestirel-yazilar/saglik-sistemi/akilci-ilac-kullanimi-nedir-nasil-basarilir/

3. http://www.hurriyet.com.tr/vergisini-duzenli-odeyene-indirim-yolda-40355487

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Canan eryazıcı dedi ki:

    Örnek Almanyada Allianz hastalık
    Sigortasında uygulanmakta ve doğru yaptıklarınada inanıyarum türkiyede olmasını destekliyorum

  2. okan dedi ki:

    İyi de prim indirimi sağlamak için hasta olduğu zaman hastaneye gitmeyenlerin riskleri ne olacak?

  3. Gönül Kaya dedi ki:

    Çok güzel bir öneri bence, her gün tahlil yaptıran film çektiren, torba torba ilaç yazdırıp bunları kutusunu bile açmadan çöpe atan insanların günahını neden sağlığığına dikkat eden gereksiz yere hastaneye doktora gitmeyen insanlar çeksin.

  4. Elif dedi ki:

    Bu öneride HAYIR vardır

  5. şeyma şener dedi ki:

    Şimdiye kadar böyle bir şeyin kimsenin aklına gelmemiş olması hakikaten hayret verici. Bence çok makul ve mutlaka uygulamaya bir an önce geçirilmesi gereken bir düzenleme. Devletin parası hepimizindir. Birine yazılan ilacın birine yapılan tomografinin parası hepimizin cebinden çıkıyor. Bu tür bir uygulamanın vedavcıları frenleyeceğine kesin gözüyle bakıyorum. Teşekkürlerimle ve saygılarımla hocam.

  6. TC Nurgül dedi ki:

    Ben 25 senelik memurum, çok az hastaneye gittim, neredeyse hiç de ilaç kullanmadım ama öyle arkadaşlarım var ki nerdeyse her hafta doktordalar, devamlı ilaç yazdırıyorlar ama bunları doğğru dürüst içmiyorlar bile.

  7. ismet badem dedi ki:

    Kulağa hoş geliyor ancak şirketler sgk kesintisi yapacağına çalışanlarına özel sağlık sigortasını çok daha uygun fiyatlara yaptırır bu şekilde devlette muazzam bir vergi geliri azalması yaşanır. Tabi hesabı kitabı yapılır bu işlerin ama yazıdaki gibi bir uygulama bana zor geliyor. Ayrıca hukuktan pek anlamam ama sosyal devlet kavramına aykırı da bulunabilir, zira amerikada obamacare biz neden fakirlerin sağlık giderlerini karşılayalım diye bayağı itiraza uğramıştı

  8. Mücahit Altuntaş dedi ki:

    Sağlık üzerinden para kazanmak doğru mu ? Sağlık ticari bir konu olmak zorunda mı? soruları her şeyin para olduğu ( prestij statü, tüketim kapasitesi ) ideolojilerde müptezel -anlamsız – saygınlığı ve anlamını yitirmiş bir durum mu ?

    Öyle bile olsa sağlık gibi ucu açık ve masraflı konuda sınırlar olmalı mı?

    Sayın Küçükustanın önerisi de belki bir bariyer olabilir.Hekim emeğinin sıradanlaştığı, bu kadar ucuzlaştırıldığı popülist sağlık politikalarında yine de artan maliyetleri ve yaşlanan nüfusu dikkate alarak sorulması gereken epey bir soru var.

    Bu yaklaşımlardan biri de aşağıdaki başlık olabilir.Her alanda pervasızlaşan tüketimi frenlemek için :b

    HASARSIZLIK İNDİRİMİ GİBİ HASTALIKSIZLIK İNDİRİMİ YAPILMALIDIR

    Bu uygulamanın faydaları nelerdir?

    BİR: Böyle bir uygulama sırf bedava olduğu için olur olmaz sebeplerle hatta sebepsiz olarak sistemin meşgul edilmesini önleyecektir.

    İKİ: Böyle bir uygulama diğer vatandaşları da gelişigüzel hastaneye gitmemeye teşvik edecektir.

    ÜÇ: Böyle bir uygulama sayesinde sağlık harcamalarında ciddi miktarda tasarruflar sağlanabileceği gibi, sistemin, sağlık personelinin, laboratuvarların iş yükünü azalması hizmetin kalitesini de artıracaktır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: