DOMUZ GRİBİ SEZONLUK OLDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet’ te ana sayfada “Domuz gribi artık sıradan” başlığıyla duyurulan haber gene ibret-i âlemlik!

İşte alınacak dersler: 

BİR: H1N1 virüsü 2009′ da aldığı canlarla değil “ilaç şirketlerinin fahiş fiyatlara ilaç ve aşı satması için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da hararetle desteklenen korkutma kampanyası” sebebiyle tedirginliğe sebep oldu.

“Aldığı canlarla” ifadesi her ne kadar kalbe bir hançer gibi dokunsa da birkaç milyon insanın öleceği ilan edilen salgında ölü sayısı, her sezon sıradan grip sebebiyle 250 bin-500 bin insanın öldüğünü bildiren WHO tarafından 18.138 olarak ilan edildi (1).

Şaka gibi!

İKİ: Domuz gribinin artık “sezonluk” olduğunu 2018 senesinde eniştem de söyler; marifet bunu 2009′ da dile getirmek idi.

Salgının daha ilk günlerinde 18.6.2009′ da  “Bu işte bir domuzluk seziyorum” başlıklı haberde olduğu gibi:

Anlatıldığı kadar öldürücü bir hastalık olmamasına karşın yapılan açıklamalarla H1N1 virüsüne karşı abartılı korku yaratılıyor. Böylece domuz gribi aşısına karşı büyük ilgi ve talep oluşturuluyor (2).”

ÜÇ: Prof. Dr. Serhat Ünal’ ın domuz gribini salgınından 9 sene sonra sezonluk ilan etmesinin takdirini size bırakıyorum ama gripten korunmada “aşı dışında başka tedbirlerden” de söz etmesi gerçekten önemli, tebrik ediyorum.

Hele de 6 aylıktan itibaren herkesin yaptırması gerekir diyen CDC ve şakşaçılarının aksine sağlıklı insanlara aşı tavsiye etmemesi her türlü takdirin üzerindedir.

Dilerim bu ifadeleri “aşı karşıtlığı” olarak yorumlanmaz, insanları aşı olmaktan caydırmaz ve aşı meftunlarının suç duyurusunda bulunmasına sebep olmaz!

DÖRT: Risk grubundakiler için aşı tavsiye eden Ünal, bu seneki grip aşılarının koruyucu olma oranının çok düşük olacağını hatta bağışıklığı baskılanmış kişilerde hiç işe yaramayabileceğini de vurgulasaydı çok daha doğru bir iş yapmış olurdu.

Neyse, bu kadar kusur kadı kızında da olur.

Kaynaklar:

1.http://www.who.int/csr/don/2010_06_04/en/

2.http://www.yenicaggazetesi.com.tr/prof-kucukusta-bu-iste-bir-domuzluk-seziyorum-18382h.htm

***

Hürriyet’ te Mesude Erşan’ ın haberi:

2009′ da aldığı canlarla tedirginlik yaratan H1N1, artık sezonluk grip virüsü sayılıyor.

Türkiye’ de halen en sık görülen tip olan gribi virüsü H1N1′ e karşı da tedirgin olmaya gerek yok, çünkü korunmak için bildik grip önlemlerini almak yetiyor.

H1N1 ilk çıktığı 2009’dan beri her sezon hastalık yapmaya devam ediyor. H1N1’den korunmak için bildik grip önlemlerini almak yetiyor. Sağlık Bakanlığı ekim ayı başından itibaren (40’ıncı hafta) grip izlemine başlıyor. 25-31 Aralık 2017’de Türkiye’nin farklı illerinde grip şüpheli 130 hastanın numunesini çalışan referans laboratuvarlarının 23’ünde influenza A (H1N1), 8’inde ise influenza B virüsü tespit edildi.

Diğer vakalar RSV, rino gibi soğuk algınlığına yol açan virüsler. Grip vakaları Türkiye’de genellikle 40’ıncı haftadan itibaren görülmeye başlıyor. 45 ve 46’ıncı haftalardan itibaren de atağa geçiyor. Havanın soğuması ve kapalı, kalabalık ortamlarda zaman geçirilmesi bulaşmayı artırıyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, gripten korunmak için sağlıklı yaşam kurallarına uymanın yetmeyebileceğini, aşılanmanın etkili bir korunma yöntemi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal, her yıl olduğu gibi kışın başlangıcı ve süresi boyunca grip hastalığının (H1N1 dahil) görüleceğini hatırlattı.

KİŞİSEL KORUMA ÖNLEMLERİ

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün önerdiği kişisel korunma önlemleri şöyle:

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.

Grip benzeri bir hastalık geçiriyorsanız evde dinlenin.

Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırın.

Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatın, kullandığınızı kağıt mendil çöp kutusuna atın.

Sabun ve suyla ellerinizi sık sık yıkayın.

Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçının.

GRİP AŞISI SGK’DAN

Mevsimsel grip Türkiye ve dünyada her yıl milyonlarca insanı etkiliyor. Bilindiğinden çok daha fazla sayıda hastane yatışları ve ölümlere neden oluyor. Tıbbi adı influenza olan grip, influenza virüsünün neden olduğu bir akut solunum yolu hastalığı. Grip ile diğer etkenlerin (mikropların) neden olduğu akut solunum yolu enfeksiyonları ayırt edilemiyebiliyor.

Grip genellikle 1-2 haftalık bir sürede tamamen iyileşiyor. Ancak yaşlılar, çocuklar, gebeler, organ nakli nedeniyle bağışıklığı baskılananlar, kronik hastalığı bulunanlar gibi riskli gruplarda ağır komplikasyonlarla seyredebiliyor. Risk grubundakilerin, yılda bir defaya mahsus olmak (eylül-ekim-kasım-aralık-ocak aylarında) üzere grip aşısı bedelleri, SGK tarafından karşılanıyor. Bu kişiler hekime başvurarak reçeteyle eczanelerden aşılarını alabiliyor.

ANTİBİYOTİKLE OLMAZ

Risk gruplarındaysanız grip geçirdiğinizi düşündüğünüzde hekime müracaat edin. Ayrıca, grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi) yine bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değil. Dolasıyla grip antibiyotikle tedavi edilmez. 

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/domuz-gribi-sezonluk-oldu-40712177

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. müdür dedi ki:

    Bu Ahmet Hoca ile baş etmek mümkün değil. Hataları çok iyi yakalamış ve tam yerine denk getirmiş.

  2. yakup sivri dedi ki:

    Hocam…Ben bu söyleşiye sizin kadar olumlu bakamayacağım…Çünkü”gripten korunmak için sağlıklı yaşam kurallarına uymanın yetmeyebileceğini”ifade ediyor…Yani ne yazık ki aşıya devam diyor…Ama en azından bakanlığın açıklaması olumlu…

  3. Candan haznedaroğlu dedi ki:

    Sayın. Pro.dr küçük usta,kim bilir günde kaç mail alıyorsunuz Benim eşide ege üniversitesi göz kürsüsü başkanlığından emekli..verdiğiniz bilgilere güveniyoruz.ben salı gününden beri yüksek ateşle yatıyorum,bu arada aşı olmadık.Vermidon aalıyorum rahatlıyorum fakat 5-6saat sonraine ayni .şey korktum. 5 gün ateşin düşmemesi normal mi?ateş 38- 39- 37,7.sizden ricam kıymetli tavsiyelerinizle yardımcı olmanız.Çok teşekkürler

Siz de yorumunuzu paylaşın: