GRİP İLACININ BİR GENCİN İNTİHARINA YOL AÇTIĞI İDDİA EDİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kısa bir süre önce 6 yaşında bir kızın Tamiflu aldıktan sonra halüsinasyonlar gördüğü, kendine zarar vermeye ve pencereden atlayarak intihara teşebbüs ettiği haberini sizlere duyurmuştum (1, 2).

Çok şükür ki küçük kızın canına kıyması ailesi tarafından son anda önlenmişti ama Charlie Harp isimli genç bu küçük kız kadar şanslı değildi.

Indiana’ da yaşayan 16 yaşındaki Charlie başarılı bir futbolcu ve güreşçiydi, dersleri iyiydi ve mutlu bir çocuktu.

Charlie’ nin hiçbir ruhsal problemi yoktu, arkadaşları tarafından seviliyordu, sosyal ilişkileri de yolundaydı ama iki tane Tamiflu içtikten sonra her şey değişti.

Gönderilen mesajlara cevap vermeyen genç, halası ve amcası tarafından evlerinin garajında hayatına son vermiş halde bulundu.

Ailesi oğullarının ölümünün aldığı Tamiflu isimli grip ilacından kaynaklandığını iddia ediyor (3, 4).

Prospektüsünde çocuklarda şuur bulanıklığı ve davranış bozukluklarına yol açabileceği bildirilen ilacın gençlere verilmesi 2007’ de Japonya’ da yasaklanmıştı (5).

Bu ilaç bizde de bilinçsizce kullanılıyor

Bu ilaç bizde de bu günlerde her grip olana hatta her ateşli solunum yolları enfeksiyonu olana yazılıyor.

Etken maddesi oseltamivir olan ilaç eczanelerde Tamiflu, Enfluvir ve Oseflu adlarıyla satılıyor (6).

Bunlar öyle herkesin alması gereken ‘müthiş’ ilaçlar değil.

Oseltamivirin etkinliği abartılıyor; bu ilaç sadece grip belirtilerinin 12 saat azalmasını sağlıyor.

Sadece risk grubunda olanlara, henüz grip virüsü bulaşmadan veya bulaştıktan hemen sonra verildiğinde işe yaradığı ileri sürülse de Cochrane derlemesinde gribin yayılmasını önlemediği gibi hastaneye yatışları ve hastalık komplikasyonlarını da azaltmadığı ortaya çıktı (7).

Yaygın kullanım tıpkı antibiyotiklerde de olduğu üzere direnç gelişimine yol açabiliyor.

Üstelik de küçümsenmeye çalışılan çok ciddi yan etkileri var, ekonomik kayıplar da işin cabası!

Tamiflu nedir?

Oseltamivir, bir nöraminidaz inhibitörü olup grip virüslerinin yüzeyinde bulunan “nöraminidaz” proteinini bloke ederek etki gösteriyor.

Bu sayede, yeni oluşan virüslerin konak hücresinden ayrılmaları, yeni hücrelerin enfekte olması engelleniyor ve böylece de hücreden hücreye yayılma duruyor.

Peki, doktorlar bu ilacı neden yazıyor?

Birçok hekimin bu ilacı faydalı olduğu için değil tamamen “defansif tıp” uygulaması olarak yani başlarına bir iş gelmemesi için yazdıklarına inanıyorum.

Olur da grip olan biri ölürse ve gittiği doktor da ona Tamiflu yazmamış ise doktorun başının belaya girme ihtimali yüksektir.

Kimse bir doktordan neden bu ilacı yazdın diye hesap soramaz ama ilaç yazılmadığında ve hastanın başına da bir iş geldiğinde doktor “Neden bu ilacı yazmadın?” diye suçlanabilir.

Bugüne kadar baş ağrısı şikayeti olan bir hasta için MR veya tomografi isteyen hiçbir doktora “Neden bunu istedin?” diye hesap sorulmamıştır ama bu tetkikleri yaptırmadığı için suçlanan pek çok doktor vardır.

Gelelim neticeye

BİR: Benim bugüne kadar tek bir hastama bile yazmadığım bu ilacın özellikle çocuk ve gençlerde kullanılmasının doğru olmadığına inanıyor, Tamiflu yazan doktorları uyarıyorum.

Sağlık Bakanlığı’ nın da böyle bir uyarıda bulunması faydalı olacaktır.

İKİ: Gribin aşısı gibi ilacının da işe yaramadığı gibi aksine ciddi riskleri olabileceğini hatırlatıyorum.

ÜÇ: Bu arada vitamin, mineral, antioksidan, bağışıklığı güçlendiren kürler gibi abukluklardan da uzak durun.

DÖRT: Gribin ilacı yoktur, sağlıklı beslenen sağlıklı yaşayanlar gribi güle oynaya atlatır.

Kaynaklar:

1. http://www.nydailynews.com/life-style/health/girl-hallucinates-jump-window-tamiflu-article-1.3757787

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/18/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacinda-intihar-riski-var/

3. https://www.cbsnews.com/news/tamiflu-side-effects-in-kids-families-worried/

4. http://www.dailymail.co.uk/health/article-5337179/Student-16-commits-suicide-taking-Tamiflu.html

5. https://www.newscientist.com/article/dn11451-japan-bans-tamiflu-for-teenagers/

6. http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=9041

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24718923

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Agop dedi ki:

    Yerinde kullanılan ilaçların hayat kurtardıkları nasıl bir gerçekse bunların bazen hayat karartabilecekleri de o kadar gerçektir.

  2. İnci Karataş dedi ki:

    Bizim çocuklara da doktor hem yazdı hem de vermezseniz de olur biz yazmak zorundayız yoksa başımıza iş geliyor falan gibi şeyler söyledi. Biz de vermedik demek ki iyi yapmışız.

  3. F. dedi ki:

    Bundan uc sene önce ailece agir grip olmuştuk.3 yasindaki kizima dr. Enfluvir yazdi.Kullandik iyi guzel cocuk her saat başi kalkip agliyor,gozlerini belertip bizi gormuyor.Heralde hastaliktan,ateşinden dedim şurup bitti fakat bi 4 ay surdu her gece saat aralarinda kalkip aglamasi bizi duymamasi.Şuan 6 yasinda 5 ay once aile hekimi yazmis ayni ilaci aksamina icti uyudu bi uyandi ki agliyor kucagimda fakat bizi duymuyor 3.4 dakika sonra farkedip tepki veriyordu hemen gittim soyledim saglik ocagina onceden kullanmistim bu ilaci boyle seyler oldugunu kullanmayi biraktik hemen

Siz de yorumunuzu paylaşın: