GRİP İLACINDA İNTİHAR RİSKİ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

USA’ da Texas eyaletinde 6 yaşındaki bir kız çocuğunun grip tedavisinde kullanılan Tamiflu isimli ilacı içtikten sonra halüsinasyonlar gördüğü, kendine zarar vermeye ve pencereden atlayarak intihara teşebbüs ettiği bildirildi (1).

Habere göre odasındaki pencereyi açan ve masasını pencerenin yanına çeken kız tam atlayacağı sırada annesi tarafından yakalandı.

Prospektüsünde Tamiflu’ nun özellikle çocuk hastalarda şuur bulanıklığı riskini artırabileceği veya hastalığın erken döneminde anormal davranışlara yol açabileceği bilgisi yer alıyor (2).

Ülkemizde Tamiflu, Enfluvir ve Oseflu adlarıyla satılan ilaç bilinçsizce kullanılıyor ve 7’ den 70’ e grip olan hatta ateşi olanlara bile veriliyor.

Tamiflu ne işe yarıyor?

Oseltamivir, bir nöraminidaz inhibitörü olup grip virüslerinin yüzeyinde bulunan “nöraminidaz” proteinini bloke ederek etki gösteriyor.

Bu sayede, yeni oluşan virüslerin konak hücresinden ayrılmaları, yeni hücrelerin enfekte olması engelleniyor ve böylece de hücreden hücreye yayılma duruyor.

Eldeki verilere göre oseltamivir grip hastalığının süresini 12-24 saat arasında kısaltıyor ama gribin bulaşıcılığının azalmasına, pnömoni veya hospitalizasyon (hastaneye yatırılma) risklerinin azalmasına bir etkisi bulunmuyor (3).

Oseltamivir rastgele yaygın şekilde kullanıldığı zaman bu ilaca tıpkı antibiyotiklerde olduğu gibi direnç gelişme riski de var.

Tamiflu gerçeği

Domuz gribi salgınında büyük bir korkutma kampanyası ile içlerinde Türkiye’ nin de bulunduğu dünyanın birçok ülkesi milyarlarca dolar harcayarak milyonlarca kutu ilaç stoklamıştı.

Tamiflu, böyle bir dünya çapında salgında milyonlarca insanın hayatını kurtaracak olan “mucize bir ilaç” olarak tanıtılmıştı ve ülkeler üretici firma Roche’ un kapısının önünde sıraya girmişti.

Oysa Dünya Sağlık Örgütü tarafından da “temel ilaçlar” listesine alınan Tamiflu’ nun iddia edildiği gibi etkili bir ilaç olmadığı bağımsız araştırma grubu Cochrane’ nin araştırmalarıyla daha o zamanlar anlaşılmıştı.

Ünlü tıp dergisi BMJ de bunun üzerine Roche’ a karşı başlattığı kampanyada bu gizli veriler açıklanıncaya kadar firmanın ilaçlarının boykot edilmesini, Tamiflu alan ülkelerin de şirketi dava etmesini isteyecek kadar ileri gitmişti (4).

Gelelim neticeye

BİR: Grip ilaçlarına da antibiyotiklerde olduğu gibi sıkı denetim uygulanmalıdır ama esas vazife doktorlara düşüyor.

Bu ilaç sadece grip bakımından ciddi risk altında olan hastalara enfeksiyonun ilk iki gününde başlanabilir, sapasağlam insanlara verilmesi tıbbi bir hatadır.

Ben bugüne kadar hiçbir hastama bu ilaçları yazmadım!

İKİ: Bu ilacın psikoz yapıcı etkilerinin görülme sıklığı yüzde 1’ in altında olsa bile dünyada milyonlarca insan tarafından kullanıldığı hesaba katıldığında bu riskin ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Kaynaklar:

1. http://www.nydailynews.com/life-style/health/girl-hallucinates-jump-window-tamiflu-article-1.3757787

2. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2011/021087s057lbl.pdf

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/01/09/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilaclari-iyi-ki-bulunmuyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/12/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacina-verilen-paralar-bosa-gitti/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. necla dedi ki:

    Bizim kızımıza da verdiler ama biz almadık iyiki de almamışsız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: