SICAKLARDA SERİNLETİCİ KONUŞUN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
milliyet.com.tr

1 Ağustos 2010 tarihli Milliyet gazetesinde Sibel Kahraman’ ın haberi:

Referandum öncesi siyasi parti liderlerinin Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiği mitingler, sıcakların mevsim normallerinin üzerine çıkması nedeniyle hem katılımcıları hem de siyasileri tehdit ediyor.

Uzmanlar, mitingi düzenleyenlere ve katılımcılara, bol sıvı tüketmelerini, ince giysiler giymelerini ve güneş koruyucu krem sürmelerini tavsiye ediyor.
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, aşırı sıcakların tehlikeli olabileceğine dikkat çekerek miting alanlarında halkın fazla bekletilmemesi gerektiğini söylüyor. Partililerin kalabalık olması için insanları mitingin çok öncesinde alanlara topladıklarını belirten Küçükusta, alınabilecek önlemleri ise şöyle sıralıyor:
“Mitingler gölge alanlarda yapılabilir. Alanın üzerine bir tente kurulabilir. Kağıt şapkalar, yelpazeler, güneşten korunmak için şemsiyeler, küçük el vantilatörleri dağıtılabilir. Su ve tuz kaybını önlemek için ücretsiz su dağıtılabilir. Mitingler sabah saatlerinde veya güneşin zararsız olduğu saatlerde örneğin 17.00’den sonra yapılabilir. Özellikle yaşlıların sıcağa çıkmamaları gerekiyor. Kalp hastaları, diyabeti olanlar, ilaç kullananlar için çok sakıncalı. Aşırı sıcaklar, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı belirtileri gösteren sıcak bitkinliğine neden olabildiği gibi, sıcak çarpmaları da öldürücü olur.”
Prof. Dr. Küçükusta, liderlerin de mitinglerde dikkatli olmaları gerektiğini söyleyerek, “Hem kendilerini hem de halkı heyecanlandırıcı konuşma yapmasınlar. Daha umut verici, serinletici konuşmalar yapabilirler. Günde birkaç yere gitmek yerine tek bir yere gidebilirler. Ayrıca konuşmalarını kısa tutmalarında da fayda var” diyor.

“Aç gitmeyin, hareket edin”
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz de mitinglere giderken aç olunmaması gerektiğini belirterek, su ve tuz kaybının vücuttaki su, elektrolit dengesinin bozulmasına, kan şekerinin düşmesi halinde baygınlıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Büyükgebiz, “Uzun süre hareketsiz durulmaması gerekiyor. Ayakta duranlar oldukları yerde kıpırdasınlar. Mutlaka sıvı alınmalı. Bunun bir kısmı su, bir kısmı meyve suyu, bir kısmı maden suyu olabilir. Açıkta kalan bölgelere güneş koruyucu sürülmeli ve mutlaka ince giysiler tercih edilmeli. Şapka takmak da gerekiyor” diye konuşuyor.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/siyaset/sicaklarda-serinletici-konusun-1270932

Siz de yorumunuzu paylaşın: