ASTIM İLAÇSIZ DA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ASTIM İLAÇSIZ TEDAVİ

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Teksas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada hafif ve orta derecede astımı olan hastalara sürekli olarak günde iki sefer sprey kortizon tedavisi uygulamakla hastaların bu ilacı sadece hastalık belirtilerini hissettikleri zaman kullanmaları arasında bir farklılık olmadığı ortaya çıktı.

JAMA adlı tıp dergisinde yayınlanan bu çalışmada astımları sprey şeklinde kortizon ile kontrol edilebilen hafif-orta derecede 342 erişkin üç farklı tedavi grubuna alındı.

Birinci gruba, ilaç dozu 6 haftada bir yapılan doktor kontrollerinde ihtiyaca göre ayarlanmak üzere sürekli olarak günde iki kere sprey kortizon verildi.

İkinci gruba ilaç dozu 6 haftada bir yapılan nefes nitrik oksit ölçümlerine göre ayarlanmak üzere sürekli olarak günde iki kere sprey kortizon verildi. (Nefeste nitrik oksit miktarının artması havayollarındaki enflamasyonun artması, hastalığın kötüleşmesi şeklinde değerlendiriliyor).

Üçüncü gruptan ise rahatlamak için iki fıs nefes açıcı ilaç (salbutamol) kullanma ihtiyacı hissettiklerinde iki fıs da sprey kortizon almaları istendi.

Amerikan Milli Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından desteklenen araştırmada, kılavuzlara göre sürekli kortizon kullanan hastalarla ihtiyaçları olduğu zaman sprey kortizon kullanan hastalar 9 ay süreyle takip edildi.

Neticede, bu üç gruptaki astımlılar arasında solunum fonksiyonları, bronş reaktivitesi, hastalık belirtileri ve atakları, iş veya okuldan uzak kalma kriterleri bakımından bir fark olmadığı tespit edildi.

Bizdeki tedavi yaklaşımı

Bizde hafif ve orta derecede astımlılara sadece sprey kortizon değil, onunla beraber içinde bir de uzun etkili nefes açıcı (salmeterol, formeterol) bulunan kombine ilaçlar (Seretide, Symbicort) veriliyor.

Son senelerde bunlara bir de lökotrien antagonisti (montelukast) ekleme modası çıktı.

Oysa bu ilaçların tümü sadece ağır astımlılara verilmelidir; bunlar da astımlıların yüzde 10 kadarını oluşturur.

Uzun etkili nefes açıcı ve lökotrien antagonistleri çok pahalı ve çok ciddi aksi tesirleri olan ilaçlarıdır ve bu yüzden önemli ekonomik kayıplar da meydana gelmektedir.

Bu araştırmanın da ortaya koyduğu gibi, astım tedavisinin hastalık belirtilerine göre düzenlenmesi ilaç kullanımını azaltacak, yan etki risklerini en aza indirecek ve milyarlarca lira da tasarruf sağlayacak bir uygulamadır.

Ben bu yöntemi senelerdir uyguluyorum

Ben de senelerdir hafif astımlıları aynen bu çalışmada olduğu gibi ‘şikâyetleri olduğu dönemlerde ilaç vererek’ tedavi ediyorum.

Orta derecede astımı olanlara ise sadece sonbahar-kış ayları boyunca sprey kortizon tavsiye ediyorum.

Bu yöntemle astımlıların büyük çoğunluğunu (yüzde 90, bilemediniz 80’ ini) çok az ilaçla tedavi etmek mümkün oluyor.

Bu çalışmadaki sprey kortizon bizde yok

Bu çalışmada ülkemizde senelerdir piyasada bulunmayan en eski sprey kortizon olan “beklametazon” kullanılmış.

Beklametazon çok etkili ve güvenilir bir ilaçtır; aynı zamanda da çok ucuzdur.

Beklametazon spreylerinin kaldırılmasına benden başka itiraz eden kimseyi duymadım, görmedim.

Oysa bu ilaç Amerika’ da da Avrupa Birliği ülkelerinde de halen piyasada satılıyor ve gördüğünüz gibi araştırmalarda kullanılıyor.

Astım ilaçları kullananların çoğu astımlı değil

Son senelerde gereksiz ilaç tedavisi akıl almaz boyutlara erişti. Birkaç defa öksürene, nefesim daralıyor, içim sıkılıyor diyene hemen astım teşhisi konup astım ilaçları peynir-ekmek gibi yazılıyor.

Sürekli ilaç kullanması gerekir diye rapor verilenlerin çoğu hayat tarzında yapılacak bazı basit düzenlemelerle bile ilaca gerek kalmadan iyi olabilecek hastalar. Hatta içlerinde astımla uzaktan yakından ilgisi olmayanlar bile var.

Astım ömür boyu devam eden bir hastalıktır ama bu her hastanın hayatı boyunca ilaç kullanacağı manasına gelmez.

Astımlıların en az üçte birinde “ilaç bile kullanmadan” tam kontrol sağlamak mümkündür.

Hastaların yüzde 50-60’ ında sadece sprey kortizon yeterli olmasına karşılık astım teşhisi konanların neredeyse tümüne kortizonla beraber uzun tesirli nefes açıcı kombine ilaçlar yazılıyor.

Bazı ilaç firmaları sadece sprey kortizon ihtiva eden ilaçlarını yavaş yavaş üretimden de kaldırıyorlar; kimsenin sesi soluğu çıkmıyor.

Uzun tesirli nefes açıcı ilaçların astımlıların ancak yüzde 10 kadarında gerekli olduğunu ama buna aldırış eden kimsenin kalmadığını, çok pahalı ilaçlar olduklarını da hatırlatmak isterim.

İş ekonomik kayıpla bitmiyor. Uzun etkili nefes açıcı ilaçların gerçek manada ihtiyacı olmayan kişilere -özellikle küçük çocuklar ve başka ilaç kullananlara da- yazılması çok zararlı da olabilir; bunların astımın ağırlaşmasına ve astımdan ölümlere yol açtığı biliniyor.

Bilimsel olarak uzun etkili nefes açıcıların ancak diğer ilaçlarla kontrol altına alınmayan ağır hastalara verilmesi gerekirken bunlar ilk defa astım teşhis edilen (ki bunların çoğu astım değil gelip geçici solunum yolları enfeksiyonlarıdır) hastalara dahi yazılabiliyor.

Gelelim neticeye

Bu çalışmanın iki önemli sonucu var:

BİR: Hemen her hastalıkta olduğu gibi astımda da inanılmaz boyutlarda bir ilaç israfı var; milyarlarca liramız heba oluyor.

Oysa astımlıların çoğu sürekli ilaç verilmeden veya çok az ilaçla başarı ile tedavi edilebilir.

İKİ: Ülkemizde yeni çıkan, çok pahalı olan tüm astım ilaçları bulunduğu hâlde, senelerdir kullanılan etkili, güvenilir ve ucuz ilaçlar piyasadan çekiliyor.

ÜÇ: Sağlık Bakanlığı ve SGK ucuz ilaçların neden bulunmadığını araştırmalı ve gerekiyorsa bunları kendisi ithal ederek kullanıma sunmalıdır.

KAYNAK:

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1357259

***

EK 1 (3.5.2023): This study demonstrates that ICs have a protective effect against lung cancer in COPD patients. It could provide guidance for clinicians in the prevention of lung cancer among patients with COPD.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8044471/

Makale: Inhaled corticosteroids and risk of lung cancer among chronic obstructive pulmonary disease patients: a comprehensive analysis of nine prospective cohorts

***

Yazı için 44 yorum yapılmış:

  1. Hocam bu başlık sizin kıyasıya eleştirdiğiniz simsar başlıkları anımsattı bana. İlaçsız astım tedavisi başlığını etik buluyor musunuz? ben astımlı babasıyım ve bir an heveslendim sonra hüsrannn

  2. Yazılarımı anlamayanlar için yapabileceğim bir şey yok. Avuç avuç ilaç içmeye devam edip keyiflerine baksınlar.

  3. tuna erinçler dedi ki:

    Ne yazık ki pekçok yararlı ve ucuz ilaç piyasadan çekiliyor hatta diğer ülkelerde yıllardan beri kullanılmakta olan bazıları Türkiye’ye hiç gelmiyor. İlaç ruhsatı verilişinde “işini bilen” bürokratların rolü olabilir mi? Piyasadan çekilen bazı ucuz ve yararlı ilaçlar için de sorduğumuzda, ilaç firmalarının mümessilleri “kullanılmadığı için” diyorlar. Acaba bu ilaçlar neden kullanılmıyor?

  4. Dr – 14.09.2012 11:12

    Katılıyorum. Dahiliye plk de kim gelse bana astım denildi diyor. Ancak muayenesinde bir şey yok. Hatta bir ara bu göğüsçüler kafayı sıyırmış artık diye tabir kullandım kusura bakmasınlar.

  5. Prof Dr Sefa Saygılı – 13.09.2012 19:46

    Hocam harika yazı yine teşekkürler

  6. vay be – 13.09.2012 11:36

    “doktora ilaca da gerek yok, durup durup masraf çıkartıyorsunuz” diyeceksiniz ama diyemiyorsunuz.

  7. sezgin dedi ki:

    hocam ben şu an 40 yaşındayım ve bende 12 yaşından beri astım bronşit var ve her yıl kış aylarında cok atak geciriyorum sanki ölümlerden dönüyorum frodil diye iac kullanmama ragmen fayda görmüyorum lütfen bana yardımcı olun ne yapmam lazım…

  8. kerem dedi ki:

    hocam 4 yasnda oglum 3 senedir alerjik astım tanısı koydu ilk sene yazın 8 kere sıkıştı sürekli ilac kullanıyor griple başlayıp bronşite dönüyor sonrada sıkışıyor maddıyattan dolayı heryere gidemiyorum fakat sizi tavsiye ettiler bugün aradım ama bakalım nezaman gelebiliriz insallah bizde ilaçlardan kurtuluruz

  9. senol ucak dedi ki:

    3 yil once bende oksuruk var diye gittim astim konuldu oksuruk 1ay icinde gecti bir suru ilaclar verildi ingilteredede bazi doktorlar astim dedi buyuk hastanede yasli bir doktor astim deilsin dedi en son careyi bu yaz Ahmet beyde aldim tum teshisleri yapti cok sagliklisin dedi sikinti ve nefesdarligi cok cekiyordum bunun panikatak oldugunu soyledi bir ilac verdi onu kullaniyorum ama yinede gogsumde baskim oluyor ingilterede aile hekimine gittim kalbimde birsey varmi diye bastan elektroyla kalp grafigine bakiyor normalse sevk etmiyor hastaneye oda kalbin cok iyi diyor Ahmet bey sagolsun beni rahatlattiastim olmadigimi soyledi

  10. reyhan aydın dedi ki:

    merhaba, sizin yazılarınızı konuk olduğunuz programları kulak kesilerek dinliyorum.sizin tedavi yöntemleriniz, hastalıkları en az ilaçla en doğal ve zararsız şekilde tedavi ediyor olmanızı beğeniyorum.kendinizie olan özgüveniniz, sizin gibi gerçek doktorların varolması umut verici ve daha fazla gerçek hekimlere ihtiyacımız olduğunu düşnüyorum.

  11. asiye gül dedi ki:

    doktor bey lütfen yardımcı olurmusunuz 9 aylık bi oğlum war doğduğundan beri hırıltısı warastım dedi çocuk doktoru 5 aylıktan beride tedawi görüyor airfix isimli toz wede ventolin kullanıyoruz sürekli.2 haftada bir hastanedeyiz hawa weriliyor düzelmezmi hiç ne yapmam lazım siz nerdesiniz getirsem cewap werirseniz çok memnun olurum

  12. GÜL TAŞ dedi ki:

    hocam merhaba benim 3.5 yaşında kızım var 1.5 yaşından beri astım teşhisi koyuldu sözde tedavi görüyo filoxitide ventolin zespira kullanıyoruz ama 2 senedir mutlaka ayda 1 önce grip ardından öksürük hemen ciğerlerine indi diye iğne hava tedavisi yapıyolar.yumurta toz kuruyemiş küf e alerjisi çıktı bunlardan uzak tutuyom evi ona göre ayarladım kilim antialerjenik yataklar filan yinede ayda bir hasta oluyo başka bi sebebi olabilirmi normalmi cevap verirseniz çok memnun olurum iyi çalışmalar

  13. serdar taşcı dedi ki:

    hocam haklısınız mesela benim uzun zaman önce kullandığım intal 5 inhaler isimli ilacı 3 senedir bulamıyorum eczacı piyasada bulunmadığını söylüyor halbuki bu ilaç diğerlerine göre oldukça etkiliydi hem de bilinen hiç bir yan etkisi yoktu eşdegeride yok

  14. burcu dedi ki:

    Merhaba 2 sene önce nefes darlığı başladı. Akabinde hiç nefes alamadım acile gittim. Oksijen taktılar spray sıktım. Sonra bir göğüs hst.doktoruna gittim. Akciğer filmi çektirdi birşey çıkmadı. Nefes testinden sonra ASTIM teşhisi kondu. Seretid verdi ve ismini hatırlamadığım bir ilaç daha. VE geçti.. Fakat 2 aydır kapalı alanda çalışıp otobüsle seyahate başladım. Boğazımda sürekli bir balgam hatta faranjite yakın bir durum yaşadım burnum tıkalı değil. KBB ilaç verdi ama göğüs hastalıklarına git dedi. 3 haftadır gıcık sadece azaldı geçmedi. Ben SGK’lıyım ne öneriyorsunuz. Saygılarımla…

  15. burcu dedi ki:

    Nefes alamama sonucu ASTIM tedavisi gördüm ancak kapalı ortamda çalışıp otobüsle seyahat ediyorum. Uzun zamandır boğazımda gıcık var bu öksürüğe dönüştü. KBB ilaç verdi ancak öksürük azaldı gıcık geçmedi. SGK’lıyı ne öneriyorsunuz? Teşekkürler

  16. MERVE UYAR dedi ki:

    8 yıldır alerjik astım hastasıyım ilk seretide, zespira , alerji haplarıyla tedvime başlandı ilk yıllar sadece bahar aylarında atak geçiriyordum sonra yılın bir kaç ayına dağıldı tabi bu arda kortizon ve deiğer ilaçlar eklendi sonra devamlı atak haline geçtim yılın her günü hastayım bana teşhis konulduğunda 14 yaşındaydım şuan 22 yaşındayım 4 yıl Xolair vuruldu 9 eylül ünüverstesinde sonra bıraktım iminotereapi tedavisi gördüm olmadı defalarca hastanede yattım şuan evden çıkamaz haldeyim gitmedimiz doktor kalmadı ama kontrol altına alınamıyor astımım ne yapmam gerektiğini hangi doktora güvenmem gerektiğini bilmiyorum ve çok yorgunum böyle sürünerek ölmek istemiyorum her an ölüm korkusuyla olmak istemiyorum ne olur bana yardımcı olun. teşekürederim.

  17. MERVE UYAR dedi ki:

    8 yıldır alerjik astım hastasıyım ilk seretide, zespira , alerji haplarıyla tedvime başlandı ilk yıllar sadece bahar aylarında atak geçiriyordum sonra yılın bir kaç ayına dağıldı tabi bu arda kortizon ve deiğer ilaçlar eklendi sonra devamlı atak haline geçtim yılın her günü hastayım bana teşhis konulduğunda 14 yaşındaydım şuan 22 yaşındayım 4 yıl Xolair vuruldu 9 eylül ünüverstesinde sonra bıraktım iminotereapi tedavisi gördüm olmadı defalarca hastanede yattım şuan evden çıkamaz haldeyim gitmedimiz doktor kalmadı ama kontrol altına alınamıyor astımım ne yapmam gerektiğini hangi doktora güvenmem gerektiğini bilmiyorum ve çok yorgunum

  18. yakup bayram dedi ki:

    yazınızı okudum çok anlaşılır ve net. Ben şu anda askerim 3 aydır balgam çıkarıyorum sürekli şubattı galiba top oynadım hava soğuktu gece yattığımız koğuştada üşüdüm ama gece 3 te kalktım çoook soğuk su içtim sabah kalktığımda bütün kemiklerim donmuştu gecede hiç ısınamadım sonra öksürük başladı 3 ,4 hafta çektim sonra gata askeri hastanesine gittim göğüs has. Larına röntgen çektiler nefes testi yaptılar astım başlangıcı dediler sprey kullanmaya başladım yan etkisi oldu bıraktım ama tekrar başladım etkisi oldu ama burnum hep tıkalı çok mutsuz ediyor bu hastalık beni pskolojik olarak çok rahatsızım eski halime nasıl dönebilirim hangi ilaçları kullanmalıyım hocam yada kullanmamalıyım ? Bu hastalığın yazı kışı varmı ? Şu anda biraz rahatladım havalar ısınınca. Havalar soğuduğunda tekrar öksürük başlarmı hocam? Tşkkürler.

  19. yakup bayram dedi ki:

    merve çok geçmiş olsun çok zor bi hastalık inşallah allah acil şifalar verir çok üzüldüm gerçekten 🙁

  20. birol çeşitcioğlu dedi ki:

    merhaba hocam ben çorumdan yazıyorum.şuan 4,5 yaşında olan oğlum ilk olarak 6 aylık ken bronşolit oldu ve bu rahatsızlığı 6 ile 10 ay arasında bir tekrarladı.hep hastanede tedavi gördü.3 yaşından sonra 2 kış boyuncada özellikle kışın her ay bronşit oluyor.burun akıntısıyla başlıyor ve ilerleyn günde öksürük yavaştan başlayarak artıyor daha sonrada sıkışma nefesdarlığı oluyor.oğlumu ankarada bir çocuk hastanesi alerji kliniğine bundan 6 ya önce götürdüm.kan tahlili ve alerji testi yapıldı alerji hiç çıkmadı tertesti de normal çıktı.bana flixside sprey verdiler hergün sabah akşam kullan ve hastandığındada ventolin sprey kullanın dediler ve üç ay sonra gelin dediler ama bu üç ayda oğlum 3 kez bronşit oldu.3 ay sonra tekrar gittim doktora ilacın işe yaramadığını söyledim şaşırdı.bu kezde ilave olarak zespira verdiler ve 2 ay sonra gel dediler.fakat 2 defa yine oldu.tekrar gittiğimde bana grip tetikliyodur eylül ayında grip aşısı yaptırın dediler.pek memnun kalmadım.ne yapmalıyım. lütfen yardımcı olun.acaba çocuk göğüs doktorunamı götürsem.istanbula gelemem çok uzak

  21. Ceyda dedi ki:

    Merhaba.ben 26 yaşındayım ve 8 yasımdan beri astim hastasiyim.sizin dediğiniz gibi hocam gerektiği zaman mevsimsel dönemlerde geçirdiğim nefes darlığını sürekli olmayarak ilaç kullanarak geçiriyordum fakat suan 1’5 aylık hamileyim ve nefes alamamam fazlalasti sürekli sag göğsümde bir sıkışma hissediyorum burnum tıkalı oksuruk fazlalasti geceleri uyku haram oldu bana hocam ne olur yardım edin şimdiden teşekkürler

  22. ŞEYDA HALLİ dedi ki:

    hocam selamlar herkes birşeyler bekliyor sizden haklı olarak bi güven vermişsiniz herkese..keşke sizde bir proğram yapsanız insanlara yardımcı olabilecek,sizin gibi doktorlara tabi önce insanlara ihtiyacımız var..size şikayetimi yazacaktım bende ama baktımda herkesin derdi aynı..yanlış teşhis ve tedavi:( hocam allah size sağık versin versinki insanlara yardımcı olun saygılarımla şeyda

  23. serdar taşcı dedi ki:

    arkadaşlar 6-7 senedir astımım var size tavsiyem diprospan ampul veya kenacort ampul gibi depo kortizonlar ve zaditen sro yu öneriyorum bir sürü ilaç kullandım ama bunların çok yararı oluyor marve uyar arkadaşım bu ilaçları kullanmanı tavsiye ederim herkese geçmiş olsun arkadaşlar

  24. yasemin akdeniz dedi ki:

    hocam benim oğlum 7 yaşında 4 yaşından beri alarjik astım tedavisi görüyoruz şimdi araştırılıyo aşı olup olmucağı siz ne dersiniz

  25. şahin çapkan dedi ki:

    hocam merhaba,

    burnumda poliplerim var, doktorum 2-2,5 yılda bir ameliyat olabilirsin diyor, olmadım. doktarlardan birisi; böyle poliplerin ameliyatsızda, göğüs hastalıkları ile beraber tedavisi için çalışmalar var diye biliyorum, dedi. gittiğim bir göğüs hast. doktoru bana, diprospan ampul yaptı ve levmont verdi. bu olay 3-4 yıl içinde 6-7 kez devam etti. eskiye göre rahatım ancak, yine de sorunum bitmedi. yılda 1 veya 2 kez diprospan ampul vurdurduğum zaman daha rahat ediyorum. ayrıca bende anneden geçen bağışıklık (imm.M)zayıf ve thygeson’s superficial punctate keratitis var. sizin önerileriniz benim için çok değerli, ne yapabileceğim konusunda bilgi verirseniz sevinirim. sevgi ve saygılarımla…

  26. batuhan yıldız dedi ki:

    hocam teşhislerinizde gayet haklısınız benimde çocuğumda astım var ilaç sarfiyatı yani devleti sömürü diz boyu birde fayda görsek bari kendi paramla alsam aylık 100-200 tl cıvarı para vermem gerek

  27. nazo dedi ki:

    Merhabalar doktorun adresini bilen varmi.bende 16 senedir astım hastasıyım çok zorlanıyorum artik.Bi gitsem Ahmed hocaya.

  28. gülçin dedi ki:

    hocam ben sık sık zatüre oluyorum ne yapabilrim bir ay hastanede yattım astımım var ciğerimde leke varmış iyi akşamlar

  29. esra tezel dedi ki:

    HOCAM BENDE ASTIM ALERJİ HASTALIGI VAR XOLAİR KULLLANMAYA BAŞLADIM AMA HALA GÖGÖS KAFESİM SANKİ PATLAYACAK GİBİ OLUYOR PSİKOLOJİK OLARAKTA ÇÖKTÜM ARTIK BANA YARDIMCI OLUN LÜTFEN

  30. mubeccel dedi ki:

    Hocam benim abimde 3 senedir alerjik astim cok daralmalari oluyor ne yaptiysak faydasi olmadi cogu zaman ilaxlarin bile faydasi olmadi ne yapilmali ne yapmaliyiz bi caresi yokmu lutfen yardimci olun onun icin cok uzuluyorum

  31. Ercan Yılmaz dedi ki:

    Hocam termoplastiden de bahsetseniz !

  32. serap dedi ki:

    Merhabalar hocam benim de 5.5 yasinda bir kizim var .. dogumdan bugune sik sik bronsit dedikleri fakat 4.5 yasinda nano astim dedikleri rahatsizligi devam ediyor inhaller ile birlikte filixtoide ,ventolin verildi . Kimi de ventolin sakincali sadece filixtoide kullan dedi ben once 1.5 – 2 ay kullandim sonra cok yarari olmadigini gordum , sonra bir baska tedavi antibiyotikle kisa surede cozuldu. Fakat baharla tekrari yasaniyor egzersiz sonrasi ve ter sonrasi ayni zamanda ciltte de kasinti ve kizariklik gunesle beraber gelen rahatsizliklar. Lutfen hocam tavsiyenize ve tedavi sisteminize
    cok ihtiyacim var . Yardimci olursaniz cok sevinirim.. biz izmirde oturuyoruz tel.5348108809

  33. Salih dedi ki:

    Bana daha yeni astim teşhisi kondu, nefes darliğim öksürüğüm flan vardi, doktor 3 tane ilaç verdi bunlari kullandim bide sürekli keçi boynuzu pekmezi içtim , aktardan kiş çayi aldim onu içtim 3 hafta civarinda iyi oldum,cok nadir arada öksürüğüm oluyor o kadar iyiyim Allaha şükür ,Rabbimiz cümlemize acil şifalar versin zor gercekten keçiboynuzunu tahta kaşikla filan için diyolar bide küçük çocuklar içebilirmi bunlari doktora danişiniz.Ben günde 1 , 1,5 tatli kaşiği içiyorum.

  34. Salih dedi ki:

    Bana daha yeni astim teşhisi kondu, nefes darliğim öksürüğüm flan vardi, doktor 3 tane ilaç verdi bunlari kullandim bide sürekli keçi boynuzu pekmezi içtim , aktardan kiş çayi aldim onu içtim 3 hafta civarinda iyi oldum,cok nadir arada öksürüğüm oluyor o kadar iyiyim Allaha şükür ,Rabbimiz cümlemize acil şifalar versin zor gercekten keçiboynuzunu tahta kaşikla filan için diyolar bide küçük çocuklar içebilirmi bunlari doktora danişiniz.Ben günde 1 , 1,5 tatli kaşiği içiyordum artik arada sirada içiyorum.

  35. ilknur özmor dedi ki:

    Ben 8 senedir astım hastasıyım yaklaşık 10 aydır xolair tedavisi oluyorum alerjilerim çok yoğundu şuanda sadece seretide 250 lik kullanıyorum tek doz bu ilaçları bırakmak istiyorum xolairin zararı varmı bana lütfen ama lütfen yardımcı olun çünkü astım ilaçlarından çok zarar gördüm şimdide xolairden görürüm diye korkuyorum hiç birini kullanmak istemiyorum lütfen cevap yazarsanız çok sevinirim

  36. nevzat özcan dedi ki:

    8 yıldır astım hastalığının pençesinden BULDAN göğüs hastanesi uz.dr. hamdi beyin 2 aylık tedavisi sonucu kurtuldum. ona minnettarım.gitmediğim dr. kalmadı.uyku uyuyamaz olmuştum. gügüs basıncı terleme hayatı zindan etmişti.

  37. NEVZAT dedi ki:

    9 senedir astım hastasıydım. BULDAN devlet göğüs hastalıkları uz.dr. hamdibey 2 ayda tedavi etti. geceler terleme ve güğüs basıncından bana zindan olmuştu. O dr.minnattarım

  38. kemal dedi ki:

    Yaklasik 4 yildir astım bronşit hastasiyim bu hastalığı kendime bir turlu benimsememistim ama zaman geçtikçe kabullendim.genelde kış aylarına lüks EDİYO.ama ben.ilaç kullanıyorum.pek cunki midemide bozdu bi ara kullandığında.bitkisel ilaçlar iyileştirmeye çalışıyorum faydası oluyor.yanı geçiyor..özellikle zencefil+bal+biraz limon.karışımı sabahları akşamları günde 2 defa müthiş geliyo..10-15 gün düzenli kullaniyim yüzde 90 geciyo benimki..

  39. remzi dedi ki:

    Allerjinin tedavisi vardır diyen sahtekarlar Hepiniz sahtekar ve yalancısınız.
    Neden mi?
    1-Allerji ilaçlarını kullanamıyorum çünkü onlarda allerji yapıo.
    2-8 yıl aşı tedavisi gördüm yine tedavi olamadım.
    3-Biorozenans mora terapi soyguncuları da var.
    4-Bicom cihazlarıda sahtekar çıktı

  40. faik dedi ki:

    Hava bedava. Grip, tansiyon, astım, kalp…… her şeye şifa. Serin yada soğuk hava.

    Ücuzluk olmaz, olsa, memurun, spikerin, oyuncunun, ….. parası çıkmaz.

  41. Eşref Girgin dedi ki:

    Burada bahsettiğiniz beklametazone spreyin karşılığı RHİNOCLENİL olabilir mi? Değilse yurt dışından getirmek için bir ilaç ismi verebilirmisiniz? Saygılar…

  42. nuray dogan dedi ki:

    ben sekiz senedir kronik astim hastasiyim makine havasi ve diger fisfis havalarindan kullaniyorum son iki senedir kotuyum.ûc aydir akcigerimde enfeksyon gecmedi donem donem hastanede yattim bi degisiklik yok ne yapabilirim

  43. Rabia dedi ki:

    merhaba hocam ben uzun yıllar alerji rinitli olarak yaşadım sonrasında 2009 aniden bir nefes darlığı ile astım oldum bendeki astım başlar başlamaz alerjim sonlandı ve ben inanılmaz zor zamanlar yaşadım astimım başlamasından birkaç ay sonra hamile olduğumu fark ettim hamileliğim süresince astımım iyleşti ama genel anestezi alarak sezeryen ile doğum yaptı doğum sırasında astım krizi geçirp yoğunbakımda iki gün yatım sonrasında astım hiç aralıksız atak halinde geri döndü ben özel bir doktorda üminoterapi yaptırdım altı ay öncede bıraktım ve astımım aynı şekilde yine başladı şu an çok zor durumdayım inanılmaz zor zamanlar yaşıyorum ilaçlar bana nerdeyse hiç etki etmiyor bu ataklar beni heran öldürebilr böyle ölmek istemiyorum lütfen yardım edin?

  44. Ayşe dedi ki:

    Merhaba hocam 3yil once zaturriye gecirdim arkasina allerjik astim teşhisi koyuldu.onceleri arada bir hastalanıyordum ama son bir yıldır bahar yaz kış farketmiyor. Sıklıkla kasintiyla başlıyor.bazende direk boğazda hiriltiyla başlıyor. Foradil ve lewmont kullanıyorum.sizin dediginiz gibi kullanmaya çalışmıştım ama şimdi her gün hasta olunca her gün ilac alıyorum. Başka nasıl bir yol denemeliyim .teşekkürler.

Siz de yorumunuzu paylaşın: