DEFNE ASTIM İLAÇLARI YÜZÜNDEN ÖLMÜŞ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
asthma medication

Yaklaşık 4 ay önce hayatını kaybeden sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster’ ın ölüm nedeni Adli Tıp raporuyla kesinleşti. NTV’nin haberine göre, aylardır süren incelemelerin sonucunda hazırlanan raporda, “Astım, alkol ve ilaçlar reaksiyon oluşturarak müşterek nedenle ölüme neden olmuş” ifadesi yer aldı.

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doçent Doktor Haluk İnce “İlaçları kanında bulduk, içkiyle birleştiğinde kalbi durdurabileceği sonucuna ulaştık” dedi.

Defne neden öldü?

Bu bilgilere göre Defe’ nin esas ölüm sebebinin bilinçsiz kullanılan astım ilaçları olduğunu söyleyebiliriz.

Astım ilaçları başlıca iki çeşittir. Birinci gurupta “nefes açıcı ilaçlar”, ikinci grupta ise “astım krizlerini önleyici ilaçlar” yer alır.

Astım krizlerini önleyici olarak en çok kullanılan ilaçlar sprey şeklinde kortizon ve lökotrien antagonistleridir. Bu ilaçların ani ölüme yol açan etkileri yoktur.

Defne’ nin ölümünde rolü olan ilaçlar yüksek dozda kullandığı nefes açıcı ilaçlar olmalıdır.

Nefes açıcı ilaçlar nedir?

Tıpta “bronkodilatör” ilaçlar olarak bilinen nefes açıcı ilaçların temel etkisi bronş duvarlarında meydana gelen spazmı çözmek ve böylece bronşların açık kalmasını sağlamaktır. Bronşlardaki daralma düzeldikten sonra bu ilaçların kullanılması gerekli değildir, çünkü bu ilaçların tedavi edici özelliği yoktur.

Bunların kısa ve uzun etkili olanları vardır. Astım krizlerinde kullanılması gerekenler kısa etkili nefes açıcı ilaçlardır. Bunlarda bulunan etken maddeler salbutamol ve terbutalin’ dir.

Kısa etkili nefes açıcı ilaçlar yerinde ve doğru kullanıldığında astımlılar için hayat kurtarıcı olabilir ama aşırı dozda kullanım ciddi ritim bozuklukları, kalp ve hipertansiyon krizlerine ve ölüme yol açabilir.

Bazı astımlı hastalar sadece nefes açıcı spreyler kullanarak tedavi olduklarını sanırlar. Oysa bu ilaçlar hastayı o an için rahatlatır ama hastalığın sebebi olan alerjik iltihaba hiçbir etkileri olmadığından astımın sinsi sinsi ağırlaşmasına, giderek daha fazla ilaca ihtiyaç duyulmasına ve neticede de tedaviye cevap vermeyen ağır astım krizi ve ölümlere yol açar.

Uzun etkili nefes açıcı ilaçların çoğu gereksiz kullanıyor

Uzun etkili nefes açıcı ilaçlar hastalık belirtileri sadece sprey kortizonla ve diğer ilaçlarla kontrol altına alınamayan ağır astımlılarda kullanılması gereken ilaçlardır.  

Uzun etkili nefes açıcı ilaçlarda bulunan etken maddeler formoterol ve salmeterol’ dür.

Bu ilaçlar astımlıların en fazla yüzde 10 kadarında kullanılması icap etmesine rağmen bunların sprey kortizonla birlikte olan formları hastalığın ağırlığına bakılmaksızın her astımlıya hatta her öksürene yazılmaktadır.

Tedavi edici etkileri olmayan uzun etkili nefes açıcı ilaçların, şikâyeti olmayan hastalarda kullanılması ve şikâyeti düzelen hastalarda tedaviye devam edilmesi tamamen fuzuli ve üstelik yan etkilerinden dolayı da tehlikelidir.

Bu ilaçlar, astıma olumsuz etkileri yanında, kan basıncını ve kalp hızını artırabilir, ritim bozukluklarına yol açabilir; bu yüzden de özellikle kalp ve tansiyon hastalarında, sarası ve hipertroidisi olanlarda çok tehlikeli olabilir.

Tüm bunlara rağmen, üretici firmaların bile ‘diğer tedavilere cevap vermeyen astımlılarda ve ağır hastalarda kullanılması gerektiği’ uyarısını yaptığı bu ilaçlar tüm dünyada peynir ekmek gibi satılmaktadır.

İlaç etkileşimleri de çok önemli

Nefes açıcı ilaçlar kalp ritmini ve tansiyonu etkileyen ilaçlarla (mesela kimsenin ilaçtan bile saymadığı soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan efedrin ve psödoefedrin) veya alkol ve diğer keyif verici maddelerle bir arada kullanıldıklarında çok daha tehlikeli olurlar.

Gelelim neticeye

Defne’ nin yüksek dozlarda kısa ve/veya uzun etkili nefes açıcı ilaçlarla beraber muhtemelen fazla miktarda alkol almış almasının yol açtığı kalp ritim bozukluğu ve buna bağlı kalp durmasından dolayı hayatını kaybetmiş olduğu anlaşılıyor.

Yazı için 12 yorum yapılmış:

  1. fatih öğüt – 04.06.2011 02:16

    hocam yani astım tedavisi uzun süreli tedavi gerektiren bi hastalık değil mi? sürekli 2 yıllık raporlar çıkarılıyor ufacık çocuklara bile

  2. serentok dedi ki:

    Etken maddesi salbutamol olan nefes açıcılarla birlkte kahve ve çay gibi maddeleri birlikte tüketmeyin diyorlar. Bunun gibi bu ilaçlarla birlikte tüketmememiz gereken başka besin maddeleri de var mı? Teşekkürler..

  3. özgür özkan dedi ki:

    hocam ben sizin yaklaşık 15 yıl önceki hastanızım yaşım 34 benim sıkıntım psikolojik astım fakat son bir aydır çok ağır nefes darlığı çekiyorum ve bilinçsiz ilac kullanıyorum nebül makinası almıştım ventolin ve pulmicort nebülü aldıktan sonra foradil toz kapsülü çekiyorum rahat nefes aldıktan sonra kalbime taş iniyor gibi bir ağrı ve sırt kemiklerim ve ciğerlerim ağrı gibi sancı veriyor ilacı kesiyorum bu defa nefes alamadığım gibi kalbim daralıyor lütfen bana bu konuda yardımcı olun

  4. inci dedi ki:

    doktorum merhaba..ben 4 yıldan beri astım hastasıyım.benim sürekli sırtımda tamımıyle ağrı var.bu yüzden ara ara sırt ağrımdan dolayı hafif mide bantısı yapıyor.astım sürekli sırt ağrısı yaparmı.nefes almakta zorlanıyorum.nefesimi alırken tükeniyorum.zaten kalbimdede yetmezlik var.kalp kapakcığımın biri yetersiz çalıştığı için ritim bozukluğu var.astımla ikisi bir arada oluncada zorlanıyor olabilirbiyim nefes almakta.sırtımın ağrısı oldu bittti hiç geçmiyor..ilaç kullanmıyorum..nefesimi açıcı fıs fıs vermişti doktorum fakat kullanmadım…astımın ialçlarla iyileşme durumu yokmu..yoksa ölünceye dek bununla yaşıyacakmıyız…doktorum bir çare…önce allah sonra siz doktorlarımız…

  5. irfan demirtaş dedi ki:

    merhaba hocam,
    nefes ile ilgili gittiğim hastahanede doktorum (gögüs Has.Uz.) dinleme ve nefes ölçümü neticesinde astım belirtileri olduğunu söyledi.ve symbıcort turbuhaler 160mg.verdi günde 2 doz kullanıyorum.sürekli olmasada nadiren alkol kullanabilirmiyim.(işim gereği)saygılarımla

  6. makbule dedi ki:

    merhaba hocam bende öksürük sikayetinle gittigim uzmzn doktor film ve nefes ölcümü sonucu alerjik astım oldugum tesisi konuldu ve foster sabah aksam 2 doz ve notta hap verildi bunaltı uykusuzluk yapıntı bıraktım simdi foster cok sıkısınca ventolin kullanıyorum arada alkol almanın ilacı kullanmamla etkilesim yaparmı alkol alacagım gün ilacı tamamen kesmelimiyim saygılarımla

  7. zeynep dedi ki:

    merhaba hocam benim 5 yaşında bir oğlum var alersik astımı var kullandığım ilaçlar ventolin,flixotide,sıngulaır biz bu ilaçları oğlum 6 aylık ken başladık şu an sıngulaır kullanıyoruz diğer ilaçlarıda öksürük başladığı zaman kullanıyoruz biz bu ilaçları kaç yaşına kadar kullanmamız gerekiyor ve bu ilaçlar oğlumun gelişimini etkilermi lütfen bu konuda yardımcı olurmusunuz saygılarımla

  8. astım hastası arkadaşlar bunun en iyi ilacı esek sutudur bir ay içinde hiç bir rahatsızlık kalmıyor kendinizi ilaçlarla tuketmeyin ben kendi oglumu bu sütle iyileştirdim daha fazla bilgiyi tel–05336367303

  9. fatos mor karats dedi ki:

    merhaba hocam bende astım hastayıyım 6 yıldır cesıtlı spreyler kullandım sımdı sadece ventolın kullanıyorum gunde bır kac defa antalyada oturuyorum buranın havası nemlı oldugu ıcın cok daralıyorum ve bu mevsımlerde alllerjık grıpte mevcut burun kasıntısı hapsırık ve goz yasarması cok yasıyorum ne onerırsınız tesekkur ederım sımdıden vermıs olcagınız bılgıler ıcın

  10. kemal somaz dedi ki:

    merhaba arkadaşlar bende astım hastasıyım sizlere nacizane tavdiyem astım ilaçları içinde farmeterol ve salmeterol bulunan astım ilaçları çarpıntı yapıyor en azından bende böyle oluyor astım hastası olan arkadaşlar kesinlikle sigara içmesin ve ilaç kullandıkları süre zarfında alkol almasınlar ben astım için bıldırcın yumurtası keçi boynuzu pekmezi veya özü çörek otu kullanıyorum sigarayıda bıraktım ve inanın çok rahatladım astım ilaçlarını şu an kullanmıyorum astım hastası olan arkadaşlar kendi doktorunuz olun bu yazdıklarıma karşı alrjisi olan arkadaşlar kullanmasınlar saygılarımla

  11. bülent dedi ki:

    Herkese geçmiş olsun. Okaliptüs yağının astıma iyi geldiğini duydum. Belki denersiniz.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus_oil

  12. Nebile yazgan dedi ki:

    Merhaba doktor bey,
    Benim bir sorum vardı,herhangi bir öksürük için Airomir Autohaler spreyi kullana bilirmi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: