ASTIM TEŞHİSİ YANLIŞ KONUYOR, ASTIM İLAÇLARI GEREKSİZ VERİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
astım gereksiz teşhis 1

Derdime bir çare” köşesinde, modern tıbbın geldiği durumu göstermesi bakımından çok çarpıcı bir hasta hikâyesi var.

Üstelik bu öyle “ender-i nadirattan” bir hikâye de değil, her gün binlerce, on binlerce örneği tekrarlayıp duruyor.

Önce bu okuyucu mektubunu sonra da yazımı okuyun:

BİR: Evet, bir insana “astım” teşhisi koymak “tipik” hastalarda gerçekten de çok kolaydır.

Tecrübeli bir doktor, hastanın öksürme şeklinden, nefes alıp verişinden bile hastasında astım olduğunu anlar ama elbette bunu kesinleştirmek için hastanın ayrıntılı “sorgulanması ve muayenesi” şarttır.

Sanılanın aksine astım teşhisi için “akciğer grafisi de solunum fonksiyon testleri (SFT)” de gerekli değildir.

Bunlar, şikâyet ve muayene bulguları tipik olmayan hastalarda “astım teşhisi için değil, astım teşhisini dışlamak için” yapılabilir.

Bu hastanın ifade tarzından onda “astım” olabileceğine doğrusu hiç mi hiç ihtimal vermiyorum.

Zaten kendisi de bunu “nefes darlığımın psikolojik olabileceğini düşünüyorum” sözleriyle çok güzel ifade ediyor.

Ne acıdır ki “Bende nefes darlığı var”, “Aldığım nefes yetmiyor” diyen herkese hemen bir akciğer röntgeni ve bir SFT yapılıp hemen “astım” veya “astım başlangıcı” teşhisi konması Allah’ ın emri oldu.

İKİ: “Astım başlangıcı” diye bir hastalık yoktur. Böyle bir “Türk icadı teşhis” doktor bakımından şu manalara gelebilir:

a.    Ben bu hastadan bir şey anlamadım, astım mı değil mi karar veremiyorum.

b.   Bu hasta astım değil ama başına bir iş gelirse, benden bilirler, şuna bir Seretide, Symbicort, Foster yazayım da bende sorumluluk kalmasın.

c.    Bu hastada astım da yok hatta tarif ettiği de nefes darlığı falan değil, biliyorum ama “nefes darlığım var” diyen birine ilaç yazmazsam hasta tatmin olmaz.

d.   Gerçi hastanın ifadesi astıma hiç benzemiyor ve muayenesi de normal fakat SFT’ de bir miktar bozukluk olan “nefes darlığından” şikâyetçi birine nasıl bir şeyin yok derim.

e.    Astım ilacı yazmak için “astım teşhisi” koymadan başka çarem yok.

Astım başlangıcı teşhisi konan hiçbir hastanın astımlı olduğuna hele de Respiro veya benzeri bir ilaca ihtiyacı bulunduğunu sanmıyorum.

ÜÇ: Bu hastada “astım teşhisi” yüzde yüz doğru olsa bile verilen ilaç yüzde yüz yanlıştır!

Respiro’ da kortizon (flutikazon) + uzun etkili nefes açıcı ilaç (salmeterol) var.

Bu ilacın orijinalinin ülkemizde “Seretide”, USA’ da ise “Advair” adıyla satılıyor.

Symbicort, Foster ve diğer benzerleri de içlerindeki etken maddeler farklı olan fakat aynı amaçla kullanılan, birbirlerinden de pratikte hiçbir farkları olmayan ilaçlardır.

Bakın Respiro’ nun orijinali olan Advair’ in üretici firma tarafından hazırlanan internet sitesinde yazan “ilk cümle” şu:

Salmeterol gibi (Advair’ de bulunan ilaçlardan biri) uzun etkili nefes açıcı ilaç alan astımlı hastalarda astımla ilgili problemlerden dolayı ölüm riski artmıştır.”

Hemen bunun altında, Advair Diskus’ un kullanılması için onay alındığı durumlar başlığı altında yer alan cümle de “aynen” şöyle:

Advair, sadece, astımın sprey kortizon gibi uzun süreli astım kontrolü sağlayan bir ilaçla tam olarak kontrol altına alınamadığında doktor kararıyla kullanılır.”

Bu şu demek: Astımlıların çoğunda hastalık sadece sprey kortizonla kontrol altına alır, bu ilaç ancak şikâyetleri bununla kontrol altına alınamayan hastalarda taşıdığı riskler de hesaba katılarak “dikkatle” verilmelidir.

Bu hastada olduğu gibi hele de kalp hastası olan birine kalp kasını uyaran, ritim bozukluğu, çarpıntı, tansiyon yüksekliği yapabilen bir ilacın “astım başlangıcı” gibi üfürük bir teşhisle yazılması olacak bir şey değildir.

DÖRT: Advair gibi hem kortizon hem uzun etkili nefes açıcı ilaç (salmeterol, formoterol) ihtiva eden ilaçlar, astımlıların sadece yüzde 10 kadarında gerekli olabilir.

Astımlıların yüzde 90’ ını sadece sprey kortizonla kontrol altına almak mümkündür ve bunların büyük çoğunluğunun da sprey kortizonu ömür boyu kullanması bile gerekmez.

Gelelim neticeye

BİR: Doktorunuzun size bu durumda “Respiro” yazması çok doğru çünkü aldığı eğitim bunu gerektiriyor.

Ona hocaları böyle öğretiyor; hocaları da aynı durumlarda aynı ilacı yazıyor; gereksiz tetkik, teşhis ve tedavi onların da umurlarında değil.

Üstelik de sağlık sisteminin baskısı altındaki bir doktorun başka türlü davranması, zaten yanlış olurdu.

İKİ: Solunum fonksiyon testlerinin (SFT) klinikte faydası çok sınırlıdır; ancak araştırma amaçlı kullanılabilir.

Üstelik de doktorların çoğu SFT’ yi aynen doktorluk yetkisi verilen “Bakkal Mehmet Efendi gibi” yorumluyor.

SFT ile astım teşhisi konmaz!

ÜÇ: SGK’ yi Seretide, Symbicort, Foster ve her gün bir yenisi çıkan eşdeğer ilaçların bu şekildeki “uygunsuz kullanımına dur demesi için” tekrar uyarıyorum.

Ey hastalar, doktorlar ve SGK, bu ilaçların parası hepimizin cebinden çıkıyor, kendimizi soydurmayalım, uyanalım, yeter artık!

KAYNAKLAR

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/06/28/derdime-bir-care/ilac-sektoru-kurbani-olmak-istemiyorum/

http://www.advair.com/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/17/yazilar/tip-yazilari/astim/solunum-testleri-yanlis-yorumlaniyor/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/27/yazilar/tip-yazilari/astim/astim-artmiyor-astim-teshisi-artiyor/

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Manolya dedi ki:

    Iyi gunler hocam sizin dediginize aynen katiliyorum ve ben artik her doktorun dedigine verdigi ilaclara guvenemiyorum
    .. biri cigerlerin cok temiz diyor biri psikolojik nefes alamiyorsun diyor biri ^astlm baslanglcl^ diyor. Sizin deyiminizle astlm baslanglclda ne … Herneyse benim de sikayetlerim 2 yildir aniden gelen nefes darligi ve psikologa psikiyatriste gidiyorum arada.. yasadiklarim panikatakmis…uzuntulu slklntlLl anlarımda nefes darligimin siddeti degisiyor ve gun boyu suruyor.. Suan antidepresan kullaniyorum bi kez birakmaya kalktim tekrar nuksetti. Diyecegim şuki reflu sikayetiyle gittigim devlet hastanesinde bana astlm ilaarl yazildi ve bu benim psikolojimi cok etkiledi neye dayanarak bu ilaari yaziyor iki defa nefes aldim verdim hicbir hlrlLtlm valgamlm oksurugum yok sadece nefes acligi nefesime doyamama esneyerek alma sikayetim var ve ben bu ilaclarl kullanmaya korkuyorum sizce ne yapmaliyim yardiminiza cok ihtiyacim var 🙁

  2. Büşra dedi ki:

    Merhaba ben Büşra 19 yaşındayım . 1 ay önce kadar panik atak teşhisi konuldu . Ama doktorum beni hic bilgilendirmedi eve gittiğimde daha kötü oluyordum heran öleceğim gibi geliyordu kendimi sakinlestiremiyordum . Daha sonra hastaneye gittiğimde sakinlestirici yapılıp tekrar eve gonderiliyordum . Su aralar göğsüm sıkışıyor hastaneye gittim nefes darlığın var diye turbuhaler 160/4,5 verdiler ve buda bende cok fazla titremeye sebep oluyor bana önere bileceginiz birseyler varsa cok sevinirim .

  3. fırat dedi ki:

    Hocam uyurken hic bir sıkıntı yok. Ama sabah kalktigimda nefes darligi basliyor. Gögsüm daraliyor. Hocam astim ilaclari fayda etmiyor.
    Ne yapmaliyim. 553 237 47 12

  4. serap dedi ki:

    Merhabalar benim kizim 5 yasinda belirli donemlerde grip sonrasi oksurugu cogaliyor. Bu oksuruk ates ve balgamli olup bazen kusmayla devam edebiliyor. Terlediginde oksuruk cogaliyor. Nano astim dendi fakat bir sure kortizonlu spreyleri kullandik cevap alamadik . Bunun uzerine bir teshisle macrol kullandik ve bir suredir iyiydi . Simdi yine her terleme ve usutme sonrasi ayni ataklari yasiyoruz. Ne yapabiliriz yardimci olursaniz seviiniriz. Simdiden tesekkurler…..

  5. Dilber dedi ki:

    Merhaba benim oğlum yaklaşık altı yaşından beri hasta ilk önce gece kuru öksürükle başladı uzun zaman doktorlar tesis koyamadılar sonra nefesi tıkanmaya ve hava almaya başladı sonra alerjik astım tesisi koydular uzun sure ilaç kullandı şuan nefesi daha iyi ama hic geçmeyen bir nezlesi var mendile bağımlı yaşıyor ne yapacağını bilmiyorum yardiminiza ihtiyacim var şimdiden çok tesekkur ederim

  6. Burak dedi ki:

    Selamlar, cidden nefes alamıyordum. Doktor film çekmeden önce muayene edip astım olduğumu söyledi. Film çekildikten sonra astım olduğum kesinleşti. Bana respiro isimli ilacı yazdı, fakat ilaç mümessili bir arkadaşım bu ilacı kullanmamamı, bunun yerine ventofor kombi kullanmamı söyledi. Başka bir arkadaşımda respiroyu bırakmak zorunda kalmıştı. Bu ilaçları ya nefes alamazsam korkusuyla kullanmaktayız maalesef. Ventofor nasıl bir ilaçtır? Sadece ventolin astım tedavisi sağlar mı? Teşekkürler..

  7. osman dedi ki:

    kardasim astim baslangiciysa ilac kulanma alersik astim yoksa bunlar nefesi acar fantaforgonbi varadil konbi ekstesir konbi bu ilaclar agir ilaclardir 200 milimden baslarsin 400 600 1000 diye gider sabah kalktinda disari cik nefes al ver bol bol ve yuzme imkani varsa yuz sabahlar sut bal aksamlari ada cayi sigari birak korkma

  8. Gülay Kılıç dedi ki:

    Şu geldiğimiz noktaya baktığımızda, her türlü sağlık sorunu üretme çabası içinde olanların varlığını gördük.
    Ve büyük elem verici yaşama hakkını yok eden sistem.
    Ve hasta eden iyileştirmeyen.ilac bağımlısı yapan bu sistem kendine çare bulamasın 🙏

Siz de yorumunuzu paylaşın: