ASTIM KRİZLERİNİN SEBEBİ HAVADAKİ KÜF MANTARLARI MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
AEROFUNGİ

Okuyucularımdan Türkân Kar’ ın yazısı:

Merhabalar hocam,

Bir astım hastası olarak size astımla ilgili bir soru sormak istiyorum..

İstanbulda yazın rahatlıkla nefes alırken, özellikle son 4-5 yıldır ekim kasım aylarında ilaç kullanmaya başladım..

Hava kirliliği benim nefesimi fazla tıkamıyor.. Sonbahar polen mevsimi de olmadığına göre..

Bunun sebebinin aerofungular olduğunu düşünüyorum..

Nette araştırdım.. bununla ilgili yazılmış makaleler buldum.. fakat son zamanlarda İstanbul atmosferindeki aerofungus ile ilgili bir makale göremedim..

Size şöyle bir örnek vereyim:

Norton ve arkadaşlarının (2006) National Geographic’in yapımlarından olan ‘Strange days on Planet Earth’ adlı belgeselinde anlatıldığına göre; Hint Okyanusunun ısınma döngüsünün artma periyodunda olması Kuzey Atlantik salınımının şiddetlendiği periyoda denk gelir ve bu da güney Afrika’dan daha fazla toz zerresinin karayipler atmosferine taşınmasına sebep olur..

Bu da, Karayiplerdeki astım vakalarının artmasına sebep olur..

Demek ki bazı hava olaylarının üstüste binmesi dünyanın daha uzak bir atmosferinin muhtevasını değiştirebiliyor.. İstanbulda da buna benzer veya daha küçük çaplı belki ısı ada etkisinin artması dolayısıyla belki başka bir sebeple atmosfer muhtevasının sonbahar aylarında değiştiğini düşünüyorum..

Neyin etkilediğini bilmiyorum.. ama 4-5 senedir İstanbul atmosferinde aerofungulerin arttığını kanısındayım.. ve bu düşüncemin doğruluğunu teyit etmek amacıyla bunula ilgili yapılmış bir çalışma arıyorum..

Sizin  ‘İstanbuldaki aerofungulerin değişimi’ konusunda bildiğiniz bir çalışma var mı ya da siz bu yorumumla ilgili ne düşünürsünüz?

Cevabınız için şimdiden teşekkürler..

ASTIM KRİZLERİNİN SEBEPLERİNDEN BİRİ DE HAVADAKİ KÜF MANTARLARIDIR

Türkan Hanım,

Benim bu konuda bir çalışmam yok ama hipotezinizde haklı olabilirsiniz.

Bu hipotezi ispatlamak için bir araştırma yapılması gerekir.

Aerofunguslar yani soluduğumuz havada bulunan küf mantarlarının pek çok akciğer hastalığını tetiklediği eskiden beri bilinir.

Dışarıda soluduğumuz havanın bileşimini değiştirmek veya kalitesini artırmak elimizde olmasa da iç mekânların havasını temiz tutabilir, sıcaklık ve nemi ayarlayarak küf mantarlarının üremesine fırsat vermeyebiliriz.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. feyza nur dedi ki:

    iyi günler.ben 22 yaşında bayanım.benim hastalığımın ne sebebi bulundu nede doğal olarak çaresi.kronik ürtiker mişim.4 yıl önce ürtiker oldum .iğnelerle 1 haftada geçti . fakat o günden sonra vucudumda karıncalanma var ve hiç geçmedi sanki böcek dolaşıyormuş gibi . önce hematoloji , dermatoloji,dahiliye,intaniye bölümlerine gittim . ıge değeri normalin 2 katından fazla çıktı. bir sürü ilaç kullandım en son zyrtec biraz fayda etti . ama artık oda etmiyor. sonra alerji bölümüne gittim . akar alerjisi,yaban arısı alerjisi,hamam böceği alerjisi çıktı. ama ben bazı besinleri yedikçe artıyor kaşıntılarım . alerji doktoruna söylediğimde örnek ver dedi . ıspanak ,balık dedim. yapacak bir şey yok dedi. kan testinde besin alerjisi çıkmamış dedi.o ıspanağı getirmen gerek labarotuvarda incelemek gerek dedi . resmen benimle dalga geçti.zaten hayatım çok zordu bu ürtikerle birde doktor öyle yapınca çöktüm resmen .en son artık psikiyatriye gittim ve lustral kullanıyorum . psikolojim çok bozuldu . bu durumumun bir çaresi var mı ? odamdaki toz yapan herşeyi attım yine fayda etmedi. kulak burun boğaz doktoru alerjik bir burnun var dedi sprey verdi.

Siz de yorumunuzu paylaşın: