ÖKSÜRÜK İLAÇSIZ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
çocuk çay

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bir kere “öksürük bir hastalık değil“, solunum sisteminin bir “savunma refleksidir” ve amacı solunum yollarına giren toz, yabancı cisim, mikrop gibi maddelerin buradan uzaklaştırılmasıdır.

Öksürük bu yönüyle faydalı bir olaydır, elbette tedavi edilmesi de gerekmez.

Bir de bir hastalığın sonucu ortaya çıkan “patolojik öksürük” vardır ve burada da maksat vücudu korumaktır.

Öksürük bir taraftan vücutta anormal bir durum olduğunun “işareti” dir, bir taraftan da o hastalığın etkilerini azaltmaya (mikropları, alerjenleri, biriken salgıları dışarı atmaya) yarar.

Burada önemli olan öksürüğün değil “öksürüğe sebep olan hastalığın veya bozukluğun” tedavi edilmesidir.

Sebebinin ne olduğu bilinmeyen bir öksürüğün etkili bir ilaçla kesilmesi belki hastayı rahatlatan bir uygulamadır ama sebep ortadan kaldırılmadığı için hastalık ilerlemeye devam edecek ve tedavisi çok zor veya imkânsız bir hale de dönüşebilecektir.

Mesela tüberküloz, zatürree veya akciğer kanseri olduğu için öksüren bir hastanın öksürüğü ilaçla kesilirse hastalığın teşhisi gecikir ve tedavi edilebilecekken tedavisi çok zor bir hastalık hâline dönüşebilir.

Hangi öksürükler kesilmelidir?

Öksürüğün neden kaynaklandığı biliniyorsa ve vücuda bir faydasının olmadığı düşünülüyorsa ve hastayı çok rahatsız ediyorsa öksürük kesici ilaçlar “mutlaka” kullanılmalıdır.

Mesela, kaburgaları kırılmış olan bir kişinin öksürmesi çok sakıncalıdır çünkü bu sırada akciğer zedelenmesi meydana gelebilir ama astım ya da KOAH’ lı birinin hastalığının tedavi edilmeden sadece öksürüğünün kesilmesi çok sakıncalıdır.

Öksürüğün en çok rastlanan sebebi şu günlerde de olduğu gibi viral solunum yolları enfeksiyonlarıdır.

Bu enfeksiyonlarda öksürük solunum yollarındaki iltihaplanma sonucu ortaya çıkar ve hasta kişinin altta yatan başka bir akciğer hastalığı yoksa birkaç gün bilemediniz bir hafta sonra da geçer gider.

Bu hastalara verilen öksürük kesici ilaçların hiçbirinin etkinliği ve güvenirliği hakkında özellikle de çocuklar için yeterli bilimsel kanıt yoktur.

Hele de bu hastalara balgam sulandırıcı, balgam söktürücü ilaç verilmesi öksürüğü azaltmak yerine daha da artırır.

İlaçtan daha etkili tavsiyeler

Her türlü öksürüğe karşı şu tavsiyelerim hem tüm ilaçlardan daha faydalı, hem hiçbir yan etkileri yoktur ve hem de bedavadır:

Öncelikle burundan nefes alıp vermeniz gerekiyor. Bunun için de evin sıcaklığının 20-21 derece, neminin de yüzde 45-50 arası olması şart.

Ev çok kuru ise mesela yüzde 40’ ın çok altında ise nem yapan cihazların faydası olur; eğer yüzde 40’ larda ise radyatörlere ıslak havlu koymak veya su kabı asmak da yeterlidir.

Odalar her gün havalandırılmalı ve kapalı mekânlarda sigara içilmemeli ve solunum yollarını tahriş edecek parfüm, deterjan vb kokular olmamalıdır.

Yatak odasının güneş görmesi ve toz barındırabilecek eşyalar olmaması da çok önemlidir.

Bol su içilmesi iyi olur; adaçayı, ıhlamur, nane-limon, kuşburnu gibi sıcak içecekler de sabahları bir tatlı kaşığı zencefilli bal da faydalı olabilir.

Burun tıkanıklığına karşı en etkili tedavi deniz olan bir şehirde yaşıyorsanız temiz bir yerden alacağınız “deniz suyu ile burnunuzu güzelce yıkamaktır”.

Deniz olmayan bir yerde yaşıyorsanız, bir litre kaynamış suya bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat koyup karıştırın ve bu sıvıyla burnunuzu sabah akşam yıkayın. Bu suyu bir enjektörle burnunuza sıkabilirsiniz veya abdest alır gibi burnunuza çekebilirsiniz.

Eczanelerde “serum fizyolojik” veya “deniz suyu” ya da “okyanus suyu” gibi isimlerle satılan sıvılara dünyanın parasını vermenin anlamı yok!

***

EK 1 (11.12.2022): SICAKLIK VE NEM https://www.facebook.com/watch/?v=1618669678265091

***

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Ayşe Akın dedi ki:

    Hocam paylaşımlarımızı ilgiyle takip ediyoruz,Allah sizden razı olsun.Sağlıklı,hayırlı,uzun ömürler versin.

  2. fatma koçer dedi ki:

    Sizi ilk televizyonlarda gördüm.benim oğlum doğuştan tek böbrekli.sürekli hasta oluyor.doktora götürdüğümde bir torba ilaç yazıyorlar.benim içim elvermiyordu bu ilaçları kullanmaya.sizin yazınızı okudum.okadar doğruki…iyiki varsınız..bütün güzellikler sizinle olsun

  3. yeliz dedi ki:

    merhabalar
    sizi takib ediyorum ve tavsiyelerinizi uyguluyoruz
    benim kızım 6,5 yaşında alerjisi var toza karşı odasında halı yok peluş oyuncaklarımız yok. ama arada öksürüğümüz başlıyor balgamlı bir öksürük ama üç hafta kadar sürüyor. bu bal kahveyi nasıl vermeliyiz. hergün mü. günde kaç kez aç mı tok mu bilgi verirseniz sevinirim.
    iyi çalışmalar

  4. esra kılıç dedi ki:

    hocam 4 yaşında bir oğlum ve 6 aylık bir kızım var. oğlum kreşe basladigindan beri hastaliktan kurtulmadi. öksürük ve ateş. en son geçen hafta yüksek ateş eşliğinde öksürük başladı. 3 gün arka arkaya farklı doktorlara götürdüm. cigerde bisey yok dediler. ancak 5. gün öksürük sesi metal bi sese dönüştü ardından havlama sesine. tekrar doktora gittik,cigerleri dinledi, film istedi ve zzatürre başlangıcı teşhisi koydu.macrol yazdı. kıza da aynı şekilde. içim rahat etmedi aynı gün başka bir doktora daha götürdüm. durum o kadar ciddi değil, ust solunum yolu enfeksiyonu dedi. macrol verdi ikisine de. kullanmaya başladık. oglan sanki daha iyi ancak kız çok fazla öksürüyor. öksürük çok artınca bi anda kustu bugün ve ardından macrol içerken bi kez daha fiskirir gibi kustu.
    ne yapmalıyım? tedavi gecikirse zatürreye çevirir mi? ne önerirsiniz?

  5. Hamit CELİMLİ dedi ki:

    SAYIN UZMAN. ÇOK GÜZEL VE FAYDALI BİR MAKALE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM . ANCAK YAZININ BİR YERİNDE KAPALI ALANDA SİGARA İÇİLMEMELİ DEMİŞSİNİZ BU AÇIK ALANDA İÇİLMESİ ANLAMI TAŞIR. BENCE KATİYYEN SİGARA İCİLMEMELİ VE İÇİLEN ORTAMDA BULUNMAMALI DENSE DAHA UYGUN OLUR.SAYGILARIMLA

  6. Çisem dedi ki:

    Merhaba babam 60 yaşında akciğer kanseri beynine sıçrama yaptı sonra akciğer enfeksiyonu geciriyormus antibiyotik kullanıyoruz yanlız çok öksürüyor gece uyayamiyor bunun için ne yapmalıyım

Siz de yorumunuzu paylaşın: