DİŞ MACUNU, GÜNEŞ KREMİ, SABUN KISIRLIĞA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sperm 1

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Günlük hayatta diş macunu, güneş kremi, sabun gibi yaygın olarak kullanılan yüzlerce üründe bulunan “hormon bozucu kimyasalların” sperm hareketlerini bozduğu ve erkeklerde açıklanamayan kısırlıkların sebebi olabileceği ortaya çıktı.

Araştırma, kimyasal maddelerin spermler üzerine olan etkilerinin kısa sürede ve güvenilir olarak anlaşılmasını sağlayan yeni bir yöntemle gerçekleştirildi.

100 kadar aktif madde bu yöntemle test edildi ve bunlardan 30’ unun sperm hareketliliğini ciddi derecede azalttığı belirlendi.

Araştırma kısa adı CAESAR olan “Center of Advanced European Studies and Research“ in Alman ve Danimarkalı uzmanları tarafından yapıldı.

Sonuçlar “Direct action of endocrine disrupting chemicals on human sperm” başlığıyla EMBO Reports isimli dergide yayınlandı.

Toothpaste could give you type 2 diabetes | Daily Mail Online

Bu kimyasallar her yerde var

Test edilen kimyasallar arasında güneş kremlerine UV-ışınları engellemek için katılan 4-MBC (4-methylbenzylidencampher), diş macunu ve kozmetiklerde bulunan antibakteriyel etkili triklosan ve plastiği yumuşatmak için kullanılan di-n-butylphthalat (DnBP) da var.

Araştırmaya göre, test edilen kimyasallar insan vücudunda bulundukları miktarlarda kalsiyum kanallarını açarak kalsiyumun sperm içine girmesine yol açıyor.

Sperm içinde kalsiyum miktarının artışı ise spermin hareketliliğini azalttığı gibi spermin yumurtayı delmesini de zorlaştırıyor.

Sonuçlar çok ürkütücü

Araştırmacılardan Dr. Timo Strünker şunları söylüyor:

“Sperm hareketleri ve yumurtaya girerken enzim salgılamasında yumurta kanalındaki progesteron ve prostaglandinlerin etkisi vardır.

Hormon bozucu kimyasallar spermlerin bu hormonlara duyarlılıklarının azalmasına yol açıyor ve spermin yumurtayı döllemesi aksıyor.

Biz denemedik ama birkaç kimyasalın bir araya gelmesiyle bu etkinin daha da artması mümkün.

Elde ettiğimiz sonuçlar gerçekten ürkütücü”.

Araştırmayı değerlendiren uzmanlar laboratuar şartlarında elde edilen bu sonuçların insanlar için de geçerli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, bunun ikinci aşamada hayvan deneyleriyle de gösterilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Evidence mounts that sunscreen could affect male fertility - CNN

Gelelim neticeye

Bugün bina yapı malzemelerinden eşyalarımıza, kıyafetlerimizden temizlik ürünlerine, kozmetiklerden yiyecek ve içeceklerimize kadar tüm ürünlerde 80 binden fazla kimyasal madde var ve bunlara her sene 700 kadar ilave oluyor.

Bu kimyasallar, insan sağlığına olan etkileri yeteri kadar incelenmeden kullanılmaya başlıyor ve olumsuzlukları ancak kullanımları yaygınlaştıkça anlaşılmaya başlıyor.

Uyanık endüstri, “İspatlayın zararlı olduğunu biz de kullanmayalım bunları” diyor ama bu, bu kimyasallardan milyarlar kazanan endüstrinin yapması gereken bir iş.

KAYNAKLAR

http://www.heilpraxisnet.de/naturheilpraxis/unfruchtbar-durch-sonnenmilch-und-zahnpasta-90185344294.php

http://embor.embopress.org/search/Timo%252BStr%25C3%25BCnker%252B

***

EK 1 (24.1.2024): Aralık 2023’ün sonlarında Brezilya Ulusal Sağlık Gözetim Ajansı (ANVISA), göz tahrişi ve geçici körlük raporları sebebiyle yaklaşık 1200 saç kreminin ticarileştirilmesini askıya aldı. Ülkede satılan tüm saç kremlerini kapsayan benzer bir önlem, kurum tarafından Mart ayında açıklanmıştı. Ancak birkaç hafta sonra ANVISA, ürünlerin ticarileştirilmesine ilişkin kuralları içeren bir karar yayınlayarak ürünlerin tekrar raflara çıkmasına izin verdi.

Olumsuz olay raporlarının yeniden ortaya çıkması üzerine yeni bir kararla standartlara uymayan ürünlerin satışı bir kez daha durduruldu.

Saç kremleri geçici görme kaybı, baş ağrıları ve gözlerde yanma, sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve şişmeye sebep olabiliyor. Raporlara göre, bu olumsuz etkiler çoğunlukla denizde veya havuzda yüzmeden, hatta yağmurda dışarı çıkmadan önce belirli ürünleri kullanan kişilerde meydana geldi.

Yasaklı ürünlerin formülasyonlarında %20 veya daha fazla etoksillenmiş alkol bulunuyor. Metilkloroizotiazolinon ve metilizotiyazolinon içeren ürünler zaten yasaklanmıştı. Koruyucu olarak kullanılan bu maddelerin cilt ve mukozalar için toksik olduğu, potansiyel olarak gözlerde ve ciltte alerjiye ve yanıklara sebep olduğu düşünülüyor.

Ayrıca yüksek pulmoner ve nörolojik toksisiteye sahiptirler. Bütün bu maddeler gözü tahriş eder ve kimyasal keratite yol açabilir. Aşırı durumlarda kornea ülserleri gelişerek görme kaybı gelişebilir.

Brezilya Oftalmoloji Konseyi de bu ürünlerle ilgili bir uyarı yayınladı. Satış yasağının yanı sıra tüketicilerin saç kremlerinin etiketlerini de kontrol ederek bu toksik maddelerin ürün formülasyonunda bulunmadığından emin olmaları gerektiğini vurgulandı. 

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/hair-creams-do-you-know-health-risks-2024a10001ni

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. hüseyin soylu dedi ki:

    sayın hocam sizin söylediklerinize itimat ediyorum fakat bu tür zararlı olduğu ispat edilen konularda ispatın ardından alternatifini önermenizi de bekliyorum.

  2. Erol Duran dedi ki:

    hocam inanın hayattan yaşamaktan soğudum ..siz onu yapma .bunu yapma.şunu yeme .bunu kullanma diye diye sağlıklı bir şey kalmadı zannedersem …canınız sıkıldıkca bir şeyler yazıyorsunuz sizin yazacağınız tşk.

Siz de yorumunuzu paylaşın: