HEPATİT B AŞISININ İSTENMEYEN TESİRLERİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bilim dünyası, çocuklara mutlaka yapılması tavsiye edilen aşıların hiçbir yan etkisi olmadığını, bunların güvenle yapılabileceğini iddia ediyor.

Gelin, bunlar içinden halk arasında hepatit B aşısı olarak bilinen ve ilk dozu her bebeğe dünyaya gelir gelmez uygulanan aşının üretici firma tarafından yayınlanan prospektüsünden 6. bölümü okuyalım.

Şu hususlar dikkatimi çekti:

BİR: Aşının bebek ve 10 yaşına kadar olan 147 çocuğa uygulandığı ve bunların her dozdan sonra sadece 5 gün takip edildiği anlaşılıyor.

147′ den kaçının bebek olduğu bile belli olmayan üç çalışmaya dayalı “istenmeyen etki” değerlendirmesinin ne kadar sağlıklı olacağının takdirini size bırakıyorum.

İKİ: Aşı piyasaya çıktıktan sonra bildirilen “istenmeyen tesirler” içinde oto-immün hastalıklar, MS, havale, miyelit, artrit, trombositopeni, optik nörit ve daha sayısız pek çok ciddi hastalıklar var.

ÜÇ: Prospektüsün 13.1 bölümünde de aşının “karsinojenik veya mutajenik potansiyeli veya fertiliteyi bozma potansiyeli değerlendirilmemiştir” ifadesi de çok dikkat çekiyor.

Bu, aşının kanser, genlerde mutasyon ve kısırlık yapıp yapmadığının belli olmadığı manasına geliyor.

Merck firması tarafından üretilen RECOMBIVAX HB isimli aşının ürün prospektüsünde “advers reaction” yani aksi tesirler (olumsuz ilaç reaksiyonları) bölümü (1):

6. ADVERSE REACTIONS

In healthy infants and children (up to 10 years of age), the most frequently reported systemic adverse reactions (>1% injections), in decreasing order of frequency, were irritability, fever, diarrhea, fatigue/weakness, diminished appetite, and rhinitis. In healthy adults, injection site reactions and systemic adverse reactions were reported following 17% and 15% of the injections, respectively.

6.1 Clinical Trials Experience

Because clinical trials are conducted under widely varying conditions, adverse reaction rates observed in the clinical trials of a vaccine cannot be directly compared to rates in the clinical trials of another vaccine and may not reflect the rates observed in practice.

In three clinical studies, 434 doses of RECOMBIVAX HB, 5 mcg, were administered to 147 healthy infants and children (up to 10 years of age) who were monitored for 5 days after each dose.

Injection site reactions and systemic adverse reactions were reported following 0.2% and 10.4% of the injections, respectively.

The most frequently reported systemic adverse reactions (>1% injections), in decreasing order of frequency, were irritability, fever (³101°F oral equivalent), diarrhea, fatigue/weakness, diminished appetite, and rhinitis.

In a study that compared the three-dose regimen (5 mcg) with the two-dose regimen (10 mcg) of

RECOMBIVAX HB in adolescents, the overall frequency of adverse reactions was generally similar.

In a group of studies, 3258 doses of RECOMBIVAX HB, 10 mcg, were administered to 1252 healthy adults who were monitored for 5 days after each dose.

Injection site reactions and systemic Adverse reactions were reported following 17% and 15% of the injections, respectively.

The following Adverse reactions were reported: Incidence Equal To or Greater Than 1% of Injections

GENERAL DISORDERS AND ADMINISTRATION SITE CONDITIONS

Injection site reactions consisting principally of soreness, and including pain, tenderness, pruritus, erythema, ecchymosis, swelling, warmth, nodule formation.

The most frequent systemic complaints include fatigue/weakness; headache; fever (≥100°F); malaise.

GASTROINTESTINAL DISORDERS

Nausea; diarrhea

RESPIRATORY, THORACIC AND MEDIASTINAL DISORDERS

Pharyngitis; upper respiratory infection

Incidence Less Than 1% of Injections

GENERAL DISORDERS AND ADMINISTRATION SITE CONDITIONS

Sweating; achiness; sensation of warmth; lightheadedness; chills; flushing

GASTROINTESTINAL DISORDERS

Vomiting; abdominal pains/cramps; dyspepsia; diminished appetite

RESPIRATORY, THORACIC AND MEDIASTINAL DISORDERS

Rhinitis; influenza; cough

NERVOUS SYSTEM DISORDERS

Vertigo/dizziness; paresthesia

SKIN AND SUBCUTANEOUS TISSUE DISORDERS

Pruritus; rash (non-specified); angioedema; urticaria

MUSCULOSKELETAL AND CONNECTIVE TISSUE DISORDERS

Arthralgia including monoarticular; myalgia; back pain; neck pain; shoulder pain; neck stiffness

BLOOD AND LYMPHATIC DISORDERS

Lymphadenopathy

PSYCHIATRIC DISORDERS

Insomnia/disturbed sleep

EAR AND LABYRINTH DISORDERS

Earache

RENAL AND URINARY DISORDERS

Dysuria

CARDIAC DISORDERS

Hypotension

6.2 Post-Marketing Experience

The following additional adverse reactions have been reported with use of the marketed vaccine.

Because these reactions are reported voluntarily from a population of uncertain size, it is not possible to reliably estimate their frequency or establish a causal relationship to a vaccine exposure.

Immune System Disorders

Hypersensitivity reactions including anaphylactic/anaphylactoid reactions, bronchospasm, and urticaria have been reported within the first few hours after vaccination.

An apparent hypersensitivity syndrome (serum-sickness-like) of delayed onset has been reported days to weeks after vaccination, including:

arthralgia/arthritis (usually transient), fever, and dermatologic reactions such as urticaria, erythema multiforme, ecchymoses and erythema nodosum [see Warnings and Precautions (5.1)].

Autoimmune diseases including systemic lupus erythematosus (SLE), lupus-like syndrome, vasculitis, and polyarteritis nodosa have also been reported.

Gastrointestinal Disorders

Elevation of liver enzymes; constipation

Nervous System Disorders

Guillain-Barré syndrome; multiple sclerosis; exacerbation of multiple sclerosis; myelitis including transverse myelitis; seizure; febrile seizure; peripheral neuropathy including Bell’s Palsy; radiculopathy; herpes zoster; migraine; muscle weakness; hypesthesia; encephalitis

Skin and Subcutaneous Disorders

Stevens-Johnson syndrome; alopecia; petechiae; eczema

Musculoskeletal and Connective Tissue Disorders

Arthritis

Pain in extremity

Blood and Lymphatic System Disorders

Increased erythrocyte sedimentation rate; thrombocytopenia

Psychiatric Disorders

Irritability; agitation; somnolence

Eye Disorders

Optic neuritis; tinnitus; conjunctivitis; visual disturbances; uveitis

Cardiac Disorders

Syncope; tachycardia

The following adverse reaction has been reported with another Hepatitis B Vaccine (Recombinant) but not with RECOMBIVAX HB: keratitis.

Kaynak:

  1. http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/r/recombivax_hb/recombivax_pi.pdf

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Hocamın izni ile özetleyivereyim;
    147 çocuğa 434 doz ve 1252 erişkine 3258 doz aşı yapılmış sadece beş gün takip edilmiş!…
    Muhtemelen verdikleri yan etkiler insanların kobay olarak kullanıldığı piyasa verileri.
    Yine de adamların dürüstlüğünü takdir ettim.
    Yazmışlar işte ama okuyan nerde.
    Yenidoğanlara yapılmış mı? yok!
    Çokuğraş’an çocuk doktorlarımız belki okur!

  2. ayten şimşek dedi ki:

    hocam ben hepatit b taşıyıcısıyım ve yüzde 80 i hepatit b olan bir köyde yaşıyorum(aksaray akin köyü).doğumdan sonra aşı ve immünglobülin(yazımım yanlış olabilir 🙁 )yapılmayan bebeklerin hepsinde hepatit b pozitif çıktı benim üç kızıma hepatit aşısı ve immüngl..yapıldı ve üçünde de çok şükür bağışıklık sağlanmış durumdalar ve hasta değiller.eşimde hastalık yoktu taşıyıcıda değildi onada aşı yapıldı ve bağışıklık kazandı.ben aşının çok faydasını gördüğümü düşündüğüm için paylaşmak istedim,saygılar…

  3. Ayten Hanım,
    Ailecek sıhhatli olduğunuzu duyduğum için bilhassa memnun oldum. Paylaşımınız vesilesi ile âcizâne bazı bilgiler vermek elzem oldu.

    Hastalarımıza teşhis koyabilmek için önce sorular sorarız, genetik hastalığın ipucu anne baba arasında akrabalık olup olmadığıdır. Akraba değiliz diyenlere de ayrıca “aynı köyden olup olmadıklarını” sorarız, çünkü aynı köyden olanlar genetik yatkınlık taşırlar.

    Köyünüzde hepatit B hastalığının bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden biri de bu olmalıdır. Çünkü bu hastalık kan ve cinsel yolla geçer (1). Önemi karaciğerde fibroz, siroz ve hepatoselüler karsinoma yol açabilmesidir (1). Siroz ve karsinoma genetik yatkınlık son yıllarda gündeme gelmişdir (2).

    Hepatit B taşıyan bir annenin bebeğine bile en doğru yaklaşımın ne olduğu ise henüz net değildir (3, 4). Sezaryen ile doğum yapıldığında anneden bebeğe geçişin bilhassa HbeAg negatif olanlarda engellenebildiği ancak küçük çalışmalarla gösterilmiş (4). HBV aşısının yaygın olarak uygulanmasından epey sonra yapılmış (!) WHO’nın desteklediği bir çalışma ise kronik hepatit B’li yenidoğan bebeklere hepatit B aşısı yapılmasını, aksi takdirde %90 oranında karaciğer hastalığı gelişeceğini iddia ediyor (5). Adı geçen çalışmanın sadece özetine ulaşabildim emin değilim ancak bu kriterlerin değerlendirildiğini hiç sanmıyorum, umumiyetle sadece Hbs’ye bakılıyor.

    Dananın kuyruğunun kopduğu nokta da bu zaten, kronik hepatit B; HbsAg’nin kanda altı aydan uzun süre pozitif olması anlamına geliyor. Bu annelerin de HbeAg pozitif olması (virüsün çoğalabildiğini gösterir) bebekler için daha riskli, bir diğer kriter ise HBV DNA varlığı (virüsün anne kanındaki mikdarını gösterir) (6)…. Bu verdiğim son kaynak İngiltere’nin 2013’de yayınladığı teşhis ve tedavi rehberi olup, burada anneden bebeğe geçişin Asya toplumlarında olabildiği, diğer toplumlarda pek olmadığı, önlemek için aşı ve/veya HBIG (immünglobulin) veya bunlara antiviral ilaç eklenebileceği şeklinde veriliyor.
    Sadece aşı yapıldığında koruyuculuğun %90 olduğu (%100 değil) belirtiliyor (6).

    KISACA, kronik hepatit B olmayan, Hbe pozitif olmayan anne adayları dışında HBV aşısının sağlıklı annelerden doğan sağlıklı bir bebeğe aşı yapılması, üstelik de Asyatik toplumlar dışında, WHO’nın işgüzarlığı (ahlaksızlığı da diyebiliriz), sebeplerini yazılarımda acizane anlatmışdım.

    Gelelim çocuklarınıza ve eşinize, aşı oldukları için hepatit B’ye karşı bağışık olmadılar, sadece HbsAg’ye karşı bir kaç yıllığına antikor gelişdirdiler (AntiHbs). Bu durum onların hasta olmayacağı anlamına gelmez. Köyünüzdeki genetik yatkınlık, sizin viral yükünüz, başka hastalıklarının olup olmadığı prognozu belirleyecektir.

    Köyünüze gelince, Sağlık Bakanlığı’nın tıp fakültelerine göz dikmek yerine köyünüze özel alaka göstermesi, model olarak ele alarak ülkemizde hepatit B’ye yatkınlığı, bu hastalığın mortalite ve morbiditesini ayrıca komorbiditeleri belirlemesini, HBV aşısı ve/veya HBIG uygulanmasının sonuçlarını çıkarması gerekirdi (çok bekleriz). Literatürde köyünüze ait hiç bir veriye ulaşamadım. Herhalde %80 rakamı sizin öngörülerinize dayanıyor.

    Son olarak, HBV aşısının, bazı aşıların ilgisi olduğu ‘herd immünite’ kavramı ile bulaşma yolu sebebi ile ilgisine hiç rastlamadım (6).

    (1) http://emedicine.medscape.com/article/177632-overview#a2
    (2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25332265
    (3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210235/
    (4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25380075
    (5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20123436
    (6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0070607/pdf/TOC.pdf

  4. Adem dedi ki:

    Öncelikle bu aşıyla ilgili verdiğiniz referanslı bilgiler için teşekkürler..

    “In a group of studies, 3258 doses of RECOMBIVAX HB, 10 mcg, were administered to 1252 healthy adults who were monitored for 5 days after each dose.”

    5 gün gibi kısacık süreli yan etki takibi olur, bu nasıl mantıktır?!?

    2008’de bi seyahat öncesi normalde 3 doz olan toplamının sadece (Allah’a şükür ki) tek dozu okan Hepatit B ve A kombi aşısı
    + difterie, tetanoz, polio aşısı yaptırdım.Sonrasında bağırsaklarda sıkıntı, tinnitus, palpitasyon ve 5 mm’lik bi tiroyid nodulum oldu.

    Hepatit B antikorlarim 7 yıl sonra olmasına rağmen hala aktif, Hep A antikorları kanda artık gözükmüyor.

    Daha önce özellikle nodulun neden kaynaklandığını anlayamamistim, yazıyı okuyunca bağlantıyı kurdum, çünkü daha önce yoktu ve yıllardır aynı büyüklükte, ne büyüyor ne küçülüyor.

    Konuyla ilgili araştırma yapan doktorlara daha detaylı bilgi verebilirim..

  5. Lale dedi ki:

    Hocam merhabalar..ben hepatit b taşıyıcısıyım ilk bebeğimde bütün aşıları yaptık..Allahın izniyle ikinci bebeğim dünyaya gelecek aşıları yaptırmayı düşünmüyorum ama taşıyıcı olduğum için hepatit b aşısı yaptırmak zorunda mıyım?doğum anında da bebeğe geçmez mi?Sonuçta kan yoluyla bulaşıyor.Bir sorum daha ben bu hastalıktan kurtulabilir miyim? Hacamat çare olabilir mi?

  6. Bekir dedi ki:

    Çocukluk aşılarından yapılması gerekli olanları var mıdır sayın hocalarım. Mesela rotavirüs aşısı

Siz de yorumunuzu paylaşın: