BELKİ BİR DÖRDÜNCÜ DOZ GÜNDEME GELEBİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap hızlı bulaşan, aşılara karşı da diğer varyantlara oranla daha dirençli olduğu öne sürülen Delta Plus varyantı hakkında Medyascope’a konuştu. Azap, Delta Plus varyantı nedir, nasıl tespit edilir, dördüncü doz aşılama gerekecek mi? sorularını yanıtladı.

Konuşmanın 15:50- 16:25 arası: 

“…Dünyada hani iki doz inaktif aşı Sinovac aşısı üzerine üçüncü doz mRNA aşısı şeklinde bir uygulama çok yapılmadığı için bunu biraz bizim ülkemizdeki uygulama gösterecek. O yüzden de bizim ülkemizde bu üçüncü doz uygulanan kişilerden şimdi bu soruya cevap aramak üzere serum toplanıyor, serum topluyoruz. Ve bunların ne kadar virüsü işte nötralize edebileceğini, durdurabileceğini dolayısıyla bağışıklığı ne kadar artırdığını görme şansı olacak. O zaman belki bir dördüncü doz gündeme gelebilir…”

Mülakatın tamamını seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=CKMGv0qdzsc

***

EK 1 (16.8.2021): FAHRETTİN KOCA “İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi 3 doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. Doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızda.” Kaynak: https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1425515356622397443?s=20

***

***

EK 2 (10.9.2021):Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalık neği Başkanı Prof. Dr. Azap, “Aşıdan kaçan bir varyant çıkmazsa beklentiler 6-9 ay içerisinde pandemik dönemin sona erip, artık Kovid-19’un endemik bir hastalık olacağını gösteriyor.” dedi.

KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, geçen yılki vaka ve ölüm oranlarıyla şu anki oranlar benzerlik gösterse de insanlarda bir rahatlama görüldüğünün belirtilmesi üzerine, salgına dair toplumda bir kanıksama yaşandığını ve farkındalığın çok azaldığını kaydetti. Bunda, salgın sürecinin uzaması, yeni eklenen varyantlar nedeniyle insanların “Bu hastalık bitmeyecek, yaşantımıza devam edelim.” düşüncesinde olması, aşıların kullanıma girmesiyle insanlarda güven duygusunun oluşmasının da etkili olduğunu söyleyen Azap, bu sorunların, bilimsel bilgilerin doğru yorumlanıp insanlarla açık ve doğru şekilde paylaşılmasıyla üstesinden gelinebileceğini ifade etti. Bilimsel verilerin, salgının bu şekilde hızla yayılmaya devam etmesi halinde virüsün de değişmeye devam edeceğini gösterdiğini aktaran Azap, artık aşıların da etkisinde kaçabilen yeni varyantlarla karşılaşılabileceğini, bu nedenle bütün dünyada pandemi kontrol altına alınana kadar salgının olabildiğince baskılanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/gelecek-6-9-ayda-pandeminin-bitmesi-kovid-19un-endemik-bir-hastaliga-donusmesi-bekleniyor/2361162

***

EK 3 (21.1.2022): Bu makale,  aşırı sık takviye dozlarının potansiyel olarak “bağışıklık tepkisiyle ilgili problemlere” yol açabileceğini söyleyen EMA strateji şefi Marco Cavaleri’ yi destekliyor. 

***

EK 4 (27.1.2022): KORKUSUZ: “4 DOZ KORONA AŞISI OLAN PROFESÖR KORONADAN ÖLDÜ”

Resim

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Osman Yüksel Serdengeçdi dedi ki:

    Tanıdığım bazı profesörlerin devamlı ilaç mümessilleri tarafından özel araba ile işe gidip geldiğini, öğle ve akşam yemeklerini onlara ısmarlatdıklarını görüyorum.

    Yukardaki zata tanımıyorum ama bir benzerlik görüyorum sanki 🙂

Siz de yorumunuzu paylaşın: