KOAH’ TA GEREKSİZ İLAÇ KULLANILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KOAH ilaçlar

36 yaşındayım, on senedir günde 4-5 tane sigara içerim. Bir yıl önce KOAH teşhisi kondu. Seretide ve Spiriva 18 kullanıyorum. Doktor rapor yazdı, sürekli kullanımın yan tesirleri olacağını düşünüyorum.

Bende nefes darlığı yok, 10 kilometre de olsa yürürüm, merdiven çıkıyorum. Son solunum testim 80 çıktı. Kendimi de çok iyi hissediyorum, gene de bu ilaçları kullanmam gerekiyor mu?

KOAH’ TA GEREKSİZ İLAÇ KULLANILIYOR

Önce sizde tedavi edilmesi gereken KOAH olduğunu düşünmüyorum; çünkü 10 sene günde birkaç sigara içen 36 yaşında bir kişide, başka risk faktörleri de yoksa pek mümkün değildir.  

Aslında sigaranın vücuda ve solunum yollarına olan zararları daha ilk nefesle başlar, solunum testlerinde bir miktar azalma bulunabilir ama bu sizin sürekli ilaç kullanmanızı gerektirmez.

Esas yapmanız gereken şey sigarayı bırakmaktır; çünkü KOAH’ ın ilerlemesini durduran tek şey sigaradan ve solunum yollarını tahriş eden duman ve gazlardan uzak durmaktır.

KOAH’ ta akciğerlerde meydana gelen hasarları düzeltecek hiçbir ilaç yoktur.

Size verilen ilaçlar ancak ileri evre, ağır KOAH’ lılarda işe yarayabilir fakat bunlar günümüzde “çeşitli sebeplerle” neredeyse her sigara içen ve öksürene, solunum testlerinde bir miktar azalma görülenlere “hayat boyu kullanılması gerekir” diyerek veriliyor.

Asıl önemli olan solunum testlerinin sonuçları değil, sizin efor kapasitenizdir.

Teşhisiniz solunum fonksiyonlarını ölçen alete göre KOAH olabilir ama alete bakarak ilaç yazılmaz.

Gelelim neticeye

BİR: Her KOAH teşhisi konanın ilaçla tedavi edilmesi gerekmez.

İKİ: Doktorlar laboratuar sonuçlarını değil hastaları tedavi ederler.

ÜÇ: Laboratuar sonuçlarına göre tedavi sadece hastaya değil SGK’ ya da ciddi aksi tesirler gösterir.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. emine dedi ki:

    slm ben4 yıl önce gebelik dönemimde gırıbal enfeksiyona yakalandım.göğsümde sıkışma burnumda tıkanma nefes almakda zorluk çekiyordum doğumumada 20 günüm kalmıştı. sezeryanla doğum yaptım ve şikayetlerim arttı. daha sonra bana göğüs hastalıklarına yönlendirildim ve filim ve solun testi sonucunda astım teşhisi konuldu.4 yıldır astım ilaçları kullanıyorum . ve benim sorunum göğsümde deil sıkışıklık boğazımda yutkunma zorluğu çekiyorum yediğim bazı yemekler. yutamıyorum mesela bayat ekmek kıyma pilav tarzı şeyleri yutamıyorum genizlerimden içeri kaçıyor çene kemiklerim kasılıyor . bunları söylememe rağmen bana koah teşhisi kondu. 3 tane ayrı ayrı dr gittim hepside ayrı şeyler söylüyorlar ve kimi karma astım diyor kimisi kronik bronşit kimisi koah diyor benim sinir sistemlerim bozuldu tamamen . ben hangi dr inanacağım şimdi evim eczane oldu hertaraflar ilaçla doldu taştı kortizon iğneler haplar şuan daha kötü duruma geldim ben ne yapmalıyım bilemiyorum lütfen bana bir yol gösterin kafayı bozucam bütün sağlığımı yitirdim pskolojimde tamamen bozuldu çoçuklarıma bakamaz duruma geldim lütfen yardımcı olurmusunuz bana

  2. berk dedi ki:

    Bende kuah teshisi kondu ve tukurugumden kan geldi acaba olur muyum beni arayin sizden aramanizi bekliyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: