KOAH’ TA AKCİĞER YIKAMASI İŞE YARAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Babam 5 senedir KOAH hastası. Bir sürü ilaç, buhar ve oksijen de kullanıyor ama bir türlü rahat edemiyor. Balgam çıkaramıyor. Kadıköy yakasında özel bir hastanede akciğer yıkaması yapıldığını duyduk.

Babamı muayene eden profesör ciğerlerini 30 bin lira karşılığında yıkayabileceğini fakat yoğun bakımda yatma süresi uzarsa bu miktarın artabileceğini ama babamın ciğerlerinin tertemiz olacağını söyledi. Bu yöntemi sadece kendisinin bildiğini ve kendisinin yapabildiğini söyledi.

O kadar varlıklı insanlar değiliz ama eğer babam tekrar eski sağlığına kavuşacaksa her türlü fedakarlığa katlanıp babamın ciğerlerini yıkatmak istiyoruz.

Böyle bir yöntem var mı, babamın ciğerlerini yıkatalım mı?

COPD ile ilgili görsel sonucu

AKCİĞER YIKAMASI

Bazı akciğer hastalıklarının tedavisinde solunum yollarında biriken ve hasta tarafından çıkarılamayan koyu ve yapışkan salgıların bronkoskopi ile temizlenmesi mümkündür.

Özellikle akciğerin bir lobunun veya ana bronşların bu tür bir koyu balgam kitlesi ile tıkanması durumlarında (atelektazi) fizyoterapi yöntemleri işe yaramıyorsa bu tıkacın bronkoskopi girişimi ile aspire edilmesi gerekir.

Bu tabloya özellikle astım, KOAH, kalp yetersizliği olan yaşlı hastalarda ameliyatlardan sonraki günlerde rastlanır.

Bronşektazisi olan hastalarda da zaman zaman bu tür atelektaziler gelişebilir.

Bir de “alveoler proteinozis” adı verilen ve akciğer keseciklerinin içinin protein yapısında bir maddeyle dolduğu bir hastalık vardır; bunlarda genel anestezi altında alveollerin yıkanması şeklinde bir tedavi uygulanır.

KOAH’ da bu tür basit yöntemlerle ortadan kaldırılamayan lob veya ana bronş tıkanıklıklarında bu tıkacın bronkoskopi ile çıkarılması icap eder ama bu çok özel bir durumdur.

KOAH’ lılarda bronşu tıkayan böyle bir balgam tıkacının çıkarılması hastayı elbette rahatlatır ama hastalığı tedavi etmesi gibi bir şey söz konusu değildir.

Bu özel durum dışında KOAH’ da akciğer yıkaması diye bir tedavi yöntemi yoktur; bu olsa olsa “şarlatanlıktır”.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. hakan dedi ki:

    hocam kolay gelsin ben 7 yıldır astım hastasıyım hocam sigarayı bırakalı 7 sene oldu bi daha içmedim ama son bir aydır nefes darlığım hiç geçmedi göğüs doktoruna gittim spireva diskus zespira ventolin verdi tabi öncesinde solunum testi yaptı nükleer tp ve anjiyolu akciğer tomografisi çekildi doktorum baktı solunum testine göre astım var ama ağır astım olabilir dedi akciğerde zedenlenme yok dedi verdiğim ilaçları kullan dedi kullanıyorum ama nefes darlığım hiç geçmiyor gün boyu sürüyor gece uykum rahat deliksiz uyuyorum yani boğulcak gibi oluyorum göğsümde şiddetli ağrı oluyo ne yapmalıyım hocam yardım edin yaşım 34 saygılarımla

  2. ahmet dedi ki:

    15yıldır–çeşitli hastanelerin servislerinde tetkik yaptırıyorum ..çogu koah -birkısmı -pnomo toraks -zatürree vs teşhislerle ilaç tedavisi gördümsede zaman zaman daha iyiceyim zaman zaman yerimden başkasının yardımı ile kalkıyorum ..günde üçdörtdefada foradil sprıva kullanıyorum iyigeliyor balgam çıkaramıyorum bana bi yol gösterirmisiniz ..

Siz de yorumunuzu paylaşın: