GRİP BİLİM KURULU’ NU CİDDİYETE DAVET EDİYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Medimagazin’ in Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu’ nun Avrupa’yı tehdit eden grip salgınıyla ilgili toplantısını boş bir masa, boş sandalyeler görseli ile haber yapmasını çok manidar buldum.

Kurul üyeleri basına yüzlerini mi göstermek istemiyor yoksa Medimagazin bu boş toplantı odası resmi ile başka bir şey mi söylemek istiyor, karar sizin?

Grip Bilim Kurulu açıklamasında “aşağıdaki kararlar alınmıştır” diyor ama ben alınmış tek bir karar görmedim.

Kurulun, grip aşısı hakkındaki sözlerini ise “üzülerek” okudum.

Grip Bilim Kurulu, tüm dünyanın bildiği gerçekleri toplumdan saklıyor veya sakladığını sanıyor!

Grip aşılarının bu seneki etkinliğinin “sıfır” olduğunu açıklamıyor, üstelik bu etkisiz aşının mart sonuna kadar yapılabileceğini söyleyerek insanları yanıltıyor ve adeta grip aşısı reklamı yapıyor.

Oysa böyle bir kurulun vazifesi halkı “tam ve doğru bilgilendirmek” olmalıdır.

Çok şükür ki halkımız artık kimin ne maksatla konuştuğunu çok iyi biliyor, bu tür kurulların kararlarını zerre kadar dikkate almıyor ve böyle açıklamalara da “gülüp geçiyor”.

Grip Bilim Kurulu’ nu doğruları açıklamaya ve ciddiyete davet ediyorum.

***

Medimagazin’ in haberi:

Sağlık bakanlığı Avrupa’yı tehdit eden grip salgınıyla ilgili Grip Bilim Kurulunu bugün toplamıştı.

Kurul az önce şu açıklamayı yaptı:

Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Kurulu 26 Şubat 2015 (bugün) toplanmış ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.

Avrupa Bölgesinde her yıl görülmekte olan mevsimsel grip aktivitesinin ilk vakaları Ekim ayından itibaren görülmeye başlanmış, Ocak ve Şubat aylarında artarak devam etmiştir. Ülkemizde de her yıl olduğu gibi Aralık ayı ortasından itibaren ilk vakalar görülmeye başlamıştır. Bu artış, beklenen mevsimsel grip artışı olup görülen grip tipleri Avrupa’da görülen tiplerle benzerdir.

Solunum yolu enfeksiyonu olup grip düşünülen hastaların alınan örneklerinde Avrupa’da vakaların en yoğun olduğu dönemde %51 oranında İnfluenza tespit edilmiştir.

Ülkemizde de solunum yolu enfeksiyonu olup grip düşünülen hastalarda şu ana kadar saptanmış olan en yüksek influenza oranı %23’dür.

Avrupa Bölgesindeki grip etkenleri; influenza A (% 87) ve influenza B (%13) virüsleri olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde de şu ana kadar tespit edilen örnekler içerisinde influenza A oranı %62, influenza B oranı %38’dir.

Gerek Avrupa’da gerekse ülkemizde virüslerin arasında yeni ortaya çıkmış farklı bir virüs tespit edilmemiştir. Bu nedenle, son dört yıldan farklı bir seyir öngörülmemektedir.

Her yıl influenza sezonunda özellikle 65 yaş üstü kişilerde ölüm oranlarında artış görülmektedir. Bu influenza sezonunda bazı Avrupa ülkelerinde 65 yaş üstü ölümlerde genel olarak düşük miktarda bir artış söz konusudur. Bugün için bunun nedeni tam belli olmamakla beraber griple ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. Ülkemizde ise geçmiş yıllara oranla grip ölümlerinde artışa dair bulgu yoktur.

Son hafta içerisinde Avrupa’da grip sayılarında azalma görülmeye başlamıştır. Ülkemizde ise aktivite devam etmektedir.

Ateş ve solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyreden hastalıkların tek nedeni influenza virüsü değildir. Benzer bulgulara neden olabilecek çok sayıda virüs dolaşımda bulunmaktadır.

Ülkemizde 2014-2015 influenza sezonunda incelenen 2490 örneğin 800’ünde solunum yolu virüsleri tespit edilmiştir. Pozitif olan örneklerde influenza dışı virüslerin oranı %71’dir.

Grip ile ilgili yapılan çalışmalar Bakanlığımızca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu internet sitesinden (www.thsk.gov.tr) düzenli olarak duyurulmaktadır.

Gripten korunmak için:

 Öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burun kapatılmalıdır (kağıt mendil veya omuz-dirsek arası kol ile).

Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalıdır.

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğu kadar az kişi ile temas edilmelidir.

Kullanılmış kağıt mendiller çöp kutusuna atılmalıdır.

Kalabalık ortamlarda eller ağız, burun ve gözlerle mümkün olduğu kadar az temas etmelidir.

Grip aşısı korunmada bilinen en etkili yöntemlerden birisidir. Grip aşısının etkinliği, her sene dolaşan virüsle aşı içeriği aynı olduğunda artmaktadır. Ülkemizin bilimsel verileri değerlendirildiğinde grip aşısının Eylül-Aralık ayları arasında yapılması önerilmekle birlikte grip mevsimi Nisan ayına kadar devam ettiği için Mart ayının sonuna kadar aşı yapılabilir.

Kamuoyunun dikkatine saygı ile duyurulur.

Kaynak: http://www.medimagazin.com.tr/hekim/saglik-bak/tr-saglik-bakanligi-grip-bilim-kurulu-kararini-acikladi-2-13-64649.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: