GRİP AŞISI GERÇEKTEN YAPILMALI MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Alişan Yıldıran

Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ ın yazısı:

Adi grip virüsü (influenza A) H3N2 yapısında olup, her yıl bilhassa eylül-ekim aylarında hastalığa yol açabilir.

Grip hastalığı, başka bir hastalığı olmayan kişilerde, ekseriya bir kaç gün süren kırgınlık, ateş, üst solunum yolu bulgularına yol açar, ve iyi bir bağışıklık oluşturarak iyileşir. Altta yatan hastalığı olan ve bilhassa 65 yaş üzerindeki kişilerde en önemli komplikasyonu olan akciğer enfeksiyonuna yol açabilir (http://www.uptodate.com/contents/influenza-symptoms-and-treatment-beyond-the-basics?source=related_link).

Bu sebeple, bilhassa DSÖ, aşı firmaları ve onların etkisindeki doktorlar tarafından “Grip aşınızı oldunuz mu?”,Mutlaka, her yıl grip aşınızı yaptırın” şeklinde açıklamalar yapılmaktadır (http://yenisafak.com.tr/saglik-haber/bu-asiyi-ihmal-etmeyin-09.09.2013-562089).

Bağışıklık sistemi grip gibi bir etkenle karşılaştığında, bu etkene karşı humoral (antikorlar yolu ile) ve hücresel (lenfositler yolu ile) bağışıklık oluşturur, antikorlarla oluşan bağışıklık bir kaç yıl, lenfositlerle oluşan bağışıklık ise ömür boyu sürmekdedir. Ayrıca bu olay immün sistemin sapmış cevaplar oluşturmasını engellemektedir (immündisregülasyon) (Siegrist CA. Vaccine immunology. In: Plotkin SA, Orenstein WA, Offit PA, editors. Vaccines. 5th edition. Philadelphia: Saunders, 2008; p. 18-36).

Karşılaşılan her etkenin immün sistemdeki toplam etkisi ise immün repertuarı (biz buna kütüphane diyebiliriz) oluşturmaktadır. Ayrıca doğal yolla elde edilmiş bir bağışıklık benzer pek çok etkene karşı da (mesela domuz gribi)  koruma sağlamaktadır (heterosubtipik immünite) (http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(09)70263-4/abstract).

Mevcut aşıların hemen daima sadece antikor yolu ile dolayısı ile ancak kısa süreli bağışıklık oluşturabildiği bilinmektedir (Siegrist CA. Vaccine immunology. In: Plotkin SA, Orenstein WA, Offit PA, editors. Vaccines. 5th edition. Philadelphia: Saunders, 2008; p. 18-36).

Grip aşısının etkinliği ile ilgili Ahmet Rasim hocanın göz açıcı yazılarına göz atmanız gerekir (http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/02/21/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilari-iflas-etti-cdc-rezil-oldu/).

Ayrıca, pek çok aşıda olduğu gibi, grip aşılarında da adjuvant denilen etki güçlendirici maddeler vardır, bu maddelerin tip 1 diabet, Guillaine-Barre sendromu, multipl skleroz gibi otoimmün hastalıklara yol açması ihtimali unutulmamalıdır (http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/appendices/B/excipient-table-2.pdf),

(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20708902).

Benim şahsi kanaatim, el yıkamaya önem vermek, sağlıklı iken grip olmakdan korkmamak, geçirdiğimiz her gribin immün repertuarımızı güçlendirdiğini unutmamak yönünde

Siz de yorumunuzu paylaşın: