BU PİLAV DAHA ÇOK SU KALDIRIR!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ ın yazısı:

Ekşi sözlükde Sayın Selim Badur “karizmatik viroloji profesörü ve mikrobiyoloji profesörü” olarak tanımlanmış (1). CV’sinden ise eczacı olduğu anlaşılıyor (2).

Web of science’da ise 136 yayın, 1338 atıf ve 22 h-indeksi veriliyor, bu yazıların sekizi aşılarla ilgili ve umumiyetle çok iyi dergilerde yayınlanmış (3). Gerçekden, çok etkileyici bir profil.

Muhterem Bahar Çuhadar’ın aşı dizisinde sayın profesörün tanıtımını yaparken DSÖ’nün hepatit grubunda ve Sağlık Bakanlığı’nın Aşı Danışma Kurulu’ndaki (hani üyelerinin üçde biri ticarî firmalar olan) görevlerini belirtmiş (4).

Değerli profesörümüz “Aşılar yüzde 100 güvenli değil” derken, aşıların belirli bir oranda, düşük de olsa olumsuzluğa yol açtığını kabul etmiş oluruz. Bana birisi göstersin o olumsuzlukları. Ben öyle bir olumsuzluk bilmiyorum. Açığım, bana birisi kanıtlarsa onu kabul ederim” diyor.

Devletimizin 1928 tarih ve 1219 sayılı Tababet ve şuâbâtı san’atlarının tarz-ı icrâsına dâir kanun muvacehesinde hasta bakmak, teşhis ve tedavi etmek sadece tıp doktorlarının kullanabileceği bir yetkidir.

Bu durumda sayın profesörün aşılarla ilgili olumsuzlukları görme ihtimali zaten yokdur.

ABD yüksek mahkemesi tarafından kaçınılmaz şekilde emniyetsiz (anlamını izah etmeme lüzum yokdur herhalde) (5) olduğu hükmüne varılan aşıları ve aşıya bağlı olduğu belirtilen literatürdeki binlerce vakayı, VAERS’de bildirilen milyonlarca vakayı görmezden gelmesini izah etmek müşkil.

Ne demek istediğimi ilgili ve bilgililer anlar herhalde (düşük bir ihtimal).

Sayın profesör DSÖ’de aldığı bir eğitimden (!) ve box phenomenon’dan bahsediyor.

Amacını ‘Dünyanın sağlık meselelerinde liderlik, norm ve standartları belirleme, delile dayalı politika üretme, teknik alt yapı hazırlama ve eğilimlerin takibi’ olarak açıklayan (http://www.who.int/about/en/), ancak bir enjeksiyon yapmayı bile beceremeyen, onbeş sağlıklı çocuğun ölümüne yol açdığı halde özür bile dilemeyen, bir bardak su bile vermediği çocuklara aşı yapmayı marifet sayan ucûbe bir kurumdan (6) toplumsal aşı programlarında uyulması gereken kriterlere (7) uymasını beklemek makul değildir.

Box phenomenon’a gelince, yazımdaki kurbağa ve taş örneğini naçizâne hatırlatmak isterim (8).

Sayın profesör ilk cümlesi çok doğru olan bir şey söylüyor “İmmünolojinin tıp tarihine kazandırdığı belki de en önemli şey. Yılda iki buçuk milyon çocuk, aşıyla korunabilir hastalıklardan dolayı, ekonomik nedenlerden vs. aşılanamadıkları için hayatlarını yitiriyor”.

Ancak ikinci cümlesinin dayanağı yine o ucube kurumun hiçbir araştırmaya dayanmadan sadece tahmini (estimated) dediği rakamlar.

Bu rakam konusu önemli; sayın profesör, Wakefield olayından bahsederken, o yıl İngiltere’de 982 çocuğun kızamıkdan öldüğünü ifade etmiş.

Çocukluk çağı aşı takviminin mecburî olmadığı ülkede, İngiliz hükümetinin millî istatistik bürosu rakamlarına göre 1980-2013 arasında sadece 166 çocuk kızamık şüphesi ile ölmüş (9)!!!

Virolojide üstad olan sayın profesörün aşı geliştirme ve üretimi ile ilgilendiğine dair bir veriye rastlamadım, yukarda belirttiğim yayınlar arasında “Vaccine Safety Controversies and the Future of Vaccination Programs” (10) üzerinde durulmaya değer, çünkü muhtemelen bu yazıya dayanarak açıklamalar yapıyordur.

Adı geçen yazı yine DSÖ tarafından düzenlenmiş, iki meşhur aşı firması tarafından desteklenmiş bir derleme, yani bilimsel araştırma değil!

Bu yazıda bile vaccine injury compensation program ve aşı davalarına hassasiyet gösterilmesinin önerildiğini, ülkemizde VAERS muadili olmadığı gibi bu programın da olmadığını, bu makalede imzası bulunan sayın profesöre hatırlatmak isterim (sekiz/onyedi).

Kaynaklar

(1) https://eksisozluk.com/selim-badur–1335559
(2) http://deneyseltip.istanbul.edu.tr/prof-dr-selim-badur/
(3) http://apps.webofknowledge.com/Search.do?product=UA&SID=U2jUhh1YOGeE5HJC1ks&search_mode=GeneralSearch&prID=95fffb87-0f98-4122-86b9-3543cb22e821
(4) http://www.radikal.com.tr/hayat/iki_yasindan_once_bu_kadar_cok_asi_yapilmasi_dogru_degil-1397353
(5) http://www.forbes.com/sites/sciencebiz/2011/03/01/supreme-court-saves-childhood-vaccines-and-public-health/
(6) http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/dis-haberler/tr-suriyeli-doktor-olum-asisini-anlatti-1-76-61645.html
(7) https://personel.omu.edu.tr/docs/ders_dokumanlari/5099_40253_534.pdf
(8) http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/07/14/misafir-yazar/mikrobiyolog-ve-enfeksiyonculara-gozumuz-gibi-bakmaliyiz/
(9) https://www.gov.uk/government/publications/measles-deaths-by-age-group-from-1980-to-2013-ons-data/measles-deaths-by-age-group-from-1980-to-2013-ons-data
(10) DOI: 10.1097/01.inf.0000183853.16113.a6

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Şennur Kalfa dedi ki:

    İki taraf da tek tek okuyunca haklı gibi gözüküyor. O zaman işin ehli olmayan sade vatandaş nasıl karar verecek, ben veremedim de?

  2. Muhammed Peker dedi ki:

    7 numaralı kaynağa ulaşamıyorum. Güncellemeniz mümkün müdür acaba. Çok değerli bir kaynaktı benim için.

Siz de yorumunuzu paylaşın: