MODERN TIP İFLASINI AÇIKLADI: İLAÇLARIN FAYDASI YOK SAĞLIKLI YAŞAMAYA BAKIN!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC’ nin verileri, USA’ da kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm oranlarındaki azalmanın ciddi şekilde yavaşladığını gösteriyor (1).

Uzmanlar tıbbın faydasının artık bir doygunluğa ulaştığını, kalp-damar hastalığına bağlı ölümleri azaltmanın toplum ve kişisel davranışlardaki düzelmelerle mümkün olabileceği görüşünü savunuyorlar.

JAMA Cardiology’ de yayınlanan makaleye göre 2000-2010 arasında kalp-damar hastalıklarına bağlı ölüm ve felçlerde senelik azalma erkeklerde yüzde 3.69 kadınlarda yüzde 3.98 idi.

2011’ den sonra bu azalma erkeklerde yüzde 0.23’ e kadınlarda yüzde 1.17’ ye indi.

Bu sonuçlar, kalp-damar hastalıkları ve ölümlerin kontrolünde durağanlığa erişildiğini gözler önüne seriyor.

2011-12 National Health and Nutrition Examination Survey verileri USA’ da sigara, hipertansiyon ve kolesterol gibi ana risk faktörlerinin kontrol altına alındığını ama buna karşılık daha fazla insanın obez ve tip 2 diyabete yakalandıklarını ortaya koyuyor.

1988-1994’ de yüzde 22.9 olan obezite oranı 2011-12’ de yüzde 34.9’ a çıkarken diyabet prevalansı neredeyse üç misli artarak 1990’ da yüzde 2.5’ den 2013’ de yüzde 7.2’ ye yükseldi.

Kalp sağlığı için yedi tavsiye

Amerikan Kalp Derneği’ nin bir komitesi ideal kalp-damar sağlığına sahip olmak için ideal davranış ve ideal sağlık faktörlerini tavsiye ediyor (2):

BİR: Sigara içmemek

İKİ: Vücut kitle endeksinin 25’ in altında olması

ÜÇ: Fiziksel olarak aktif olmak

DÖRT: Güncel diyet kılavuzlarına uymak

BEŞ: Kolesterol seviyesinin tedavisiz 200 mg’ ın altında olması

ALTI: Tansiyonun tedavisiz 120 mm Hg’ dan düşük olması

YEDİ: Kan şekerinin 100 mg’ ın altında olması

Komite bu yedi sağlıklı uygulamanın yerine getirilmesi halinde 2020’ de Amerikalıların kalp sağlıklarında yüzde 20 iyileşme olacağını ve kalp krizi ve felçlerden ölümlerin de yüzde 20 azalacağını umut ediyor.

İnsanlar sağlıklı yaşamanın unsurlarını yerine getirmiyor

Kardiyoloji ve önleyici tıp uzmanı Dr. Lloyd-Jones insanların çoğunun kalp sağlığına sahip olarak dünyaya geldiklerini ama erişkinlerin yarısından azının bu yedi davranıştan beş veya fazlasını sürdürebildiklerini, durumun yaşlandıkça kötüye gittiğini ve 60 yaşından sonra iyice azaldığını bildiriyor (3).

Sigara içmeyin, içiyorsanız hemen bırakın: Bir sene sonra kalp krizi riskiniz ciddi şekilde azalır ve nihayetinde hiç içmemişlerin seviyesine erişir.

Düzenli fiziksel egzersiz yapın, haftada 150 dakika ılımlı veya haftada 75 dakika ağır egzersiz yapın veya her ikisini birden uygulayın.

Egzersiz diş fırçalamak gibi hayatınızın rutini olmalıdır.

Gıdalara odaklanın, besin ögelerine ve kaloriye değil.

DASH diyeti uygun bir diyettir: Günde dört porsiyon sebze ve meyve, haftada 2-3 porsiyon balık, her gün liften zengin tam tahıllar, haftada bir kutudan az şekerli meşrubat,  haftada 4-5 kere kuruyemiş ev tohum, haftada 2 porsiyondan az işlenmiş et.

Doymuş yağlar total yağların yüzde 7’ sini, günlük sodyum alımı hipertansiyonu olanlar için 1.5 gramı, normal olanlar 2.3 gramı geçmemelidir.

Mutfağınızı yeniden keşfedin, ne kadar meşgul olursanız olun sağlıklı yiyecekler hazırlamak için kendinize zaman ayırın.

Gelelim neticeye

Dünya tıbbına yön veren Amerikan Tıbbının (modern tıbbın)  tıpla sağlık olmayacağını anlamasına çok memnun oldum çünkü bizimkiler dâhil tüm tıp âlemi Amerikan Kalp Derneği’ nin tüm uyarılarını emir kabul ediyor.

Gerçi beslenmeyle ilgili tavsiyelerinde çok ciddi hatalar var ama zamanla bunları da düzelteceklerine inanıyorum, aklın yolu birdir çünkü.

Amerika’ yı yeniden keşfetmenin âlemi yok: Bütün mesele adam gibi beslenmek ve adam gibi yaşamaktan geçiyor.

Sağır Sultan dâhil herkese duyurulur.

Kaynaklar:

1. http://cardiology.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2530559

2. http://circ.ahajournals.org/content/121/4/586

3. http://circ.ahajournals.org/content/130/19/1671

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mustafa dedi ki:

    Mükemmel bir makale, elinize aklınıza sağlık hocam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: