HÜRRİYET’ TEN YENİ BİR SAĞLIK HABERİ SKANDALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet gazetesinde “utanç veren sağlık haberlerine” (1-11) bir yenisi daha eklendi.

Bugün de gazetenin Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, tıpla ilgisi olmayan; fuarcılık, seçim kampanyaları yönetimi, kurumsal imaj çalışmaları gibi iş sahalarında yer alan Aynur Tartan’ ın “Nobel Ödül’ lü diyorsan” başlıklı sağlıkla ilgili yazısında insanların aldatılmalarına yol açabilecek yanlışlara değiniyor.

Aynur Tartan, bu yazıyı neden kaleme aldığını, işin içinde menfaat münasebeti “conflict of ineterest” olup olmadığını açıklamalı ve özür dilemelidir çünkü yazarın yaptığı işler insanlara sağlık ve hastalıklar konusunda bilgi verecek bir geçmişi olmadığı gibi tam aksine pazarlama ile ilgili çalışmaları olduğunu gösteriyor (12). 

Gazeteci olmakla kendini doktor, bilim adamı sananların ne gibi fahiş yanlışlara yol açabileceğini gösteren bu örneği okuyucularına duyuran Faruk Bildirici’ ye teşekkür ederken gazete yönetimini sağlık haberleri konusunda dikkatli olmaya davet ediyorum.

Gıda tolerans testlerinin de tuz lambalarının da mağara tedavisinin de “EPFX Scio” isimli cihazdan hiçbir farkı yoktur!

Gelelim neticeye

Bu çok büyük bir sağlık haberi skandalıdır.

BİR: Hürriyet bu yazarının  işine derhal son vermelidir.

İKİ: Hürriyet okuyucularından özür dilemelidir.

ÜÇ: Hürriyet yazının yayınlandığı tarihten sonra “dolandırılanların” parasını ödemelidir. 

Kaynaklar: 

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/27/yazilar/tip-yazilari/astim/hurriyet-gazetesinden-guncelleme-fiyaskosu/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/09/02/yazilar/tip-yazilari/medya/hurriyet-te-uc-cumlelik-haberde-alti-buyuk-yanlis-var/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/11/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/ilac-reklami-yapmak-hurriyet-e-yakismiyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/07/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/hurriyet-teki-saglik-haberinin-arkasinda-ne-var/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/06/23/genel/hurriyet-gazetesinden-bir-saglik-haberi-skandali/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/06/20/misafir-yazar/psst-hurriyet-kardes-visne-suyu-ilac-degil/

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/09/abur-cubur-ivir-zivir/hurriyet-yazarindan-hanut-olayina-yeni-boyut/

8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/04/yazilar/tip-yazilari/asilar/bilim-akademisinin-bilim-disi-asi-raporu/

9. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/09/yazilar/tip-yazilari/astim/astimlilar-zorla-ruh-hastasi-yapilmaya-calisiliyor/

10. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/10/09/yazilar/tip-yazilari/astim/astimlilar-zorla-ruh-hastasi-yapilmaya-calisiliyor/

11. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/21/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/maranki-nin-tavsiyelerini-kacirmayin/

12. http://www.kimnereli.net/aynur-tartan-nereli.html

***

Faruk Bildirici’ nin yazısı:

‘Nobel ödüllü’ diyorsan

AYNUR Tartan, “Kendinizle yüzleşin” başlıklı yazısında “Scio terapi”nin migrenden alerjiye, sindirim problemlerinden ruhsal travmalara kadar birçok soruna derman olduğunu anlatıyordu. Kendisinin de denediği ve çok başarılı bulduğu bu terapiyi “Nobel ödüllü sistem, NASA’lı bilim adamı Prof. Dr. William Bill Nelson tarafından bulunmuş” diye tanıtıyordu. 10 Aralık’ta Hürriyet Cumartesi’de çıkan bu yazıya iki akademisyenden eleştiri geldi. Bahçeşehir Üniversitesi’nden İlker Berkman bu terapiyi “bilimdışı safsata” olarak nitelendirdi. ODTÜ’den Prof. Dr. Kürşat Çağıltay da benzer görüşleri dile getirirken “NASA’da (ABD Havacılık ve Uzay Dairesi) çalışan böyle birisi yoktur. Böyle bir Nobel Ödülü kategorisi de bulunmamaktadır” dedi.

Bu eleştirileri Tartan’a ilettim; o da yazıyı hazırlarken alıntı yaptığı kaynakların linklerini gönderdi. Linkleri inceledim; hemen hepsi Türkiye’de bu terapinin yapıldığı klinikler ve Türkiye temsilciliğinin sayfaları ile Nelson’un kişisel blog’unun adresleriydi. Bu sistem gerçekten Nobel Ödülü almış mıydı? Bu sorunun yanıtını Nobel ödüllerinin resmi sayfasında aradım. Ama ne Prof. Dr. Nelson’un adına ne de cihazına rastladım. NASA’da çalıştığını doğrulayan bir kaynak da bulamadım. Sadece Nelson’un kendi blog’unda “gençliğinde General Motors’da NASA’nın Apollo projesine katkıda bulunduğu” yazılmıştı. Bu da NASA’da çalıştığı anlamına gelmez sanırım.

Ulaştığım bu bilgileri, Aynur Tartan ve Kürşat Çağıltay ile paylaştım. Çağıltay, “EPFX Scio” denilen cihazın ABD ve Kanada’da yasaklandığını belirten linkler ile Nelson hakkında ABD’de, Seattle Times adlı gazetede çıkan bir yazının linkini gönderdi. 18 Kasım 2007 tarihli yazıda, Nelson hakkında özetle şu bilgiler veriliyordu:

“NASA’da onun istihdamına dair hiçbir belge yok. Nelson, okul kayıtlarına göre 33 yaşındayken Ohio’da Youngstown State University’de part time matematik öğretmeni. 1984’te Colorado’dan taşınmış ve yaptığı EPFX Scio cihazını satmaya başlamış. 1989’da FDA’ya (Amerikan Gıda ve ilaç Dairesi) başvurmuş; sadece strese karşı kullanılabilecek bir cihaz olarak izin verilmiş.

Ama Nelson bu cihazı, başka hastalıklara da iyi geldiğini söyleyerek satınca FDA, 1992’de bu tanıtımı durdurmasını istemiş. Nelson yine de devam edince dolandırıcılık ile suçlanmış. Bunun üzerine Nelson 1996’da Macaristan’a kaçmış, faaliyetine orada devam etmiş.”

Bu gazete bilgilerini aldıktan sonra cihazın Türkiye temsilciliğini yürüten firmaya, internet sitelerinde yer verdikleri “cihazın Nobel ödüllü, Nelson’un da NASA’lı olduğu” iddiasını sordum; resmi kaynaklar istedim. “Scio Türkiye Ekibi” imzasıyla aldığım yanıt, yeterince açıktı:

“İnternet sitemizde verilen bilgiler, Scio cihazını üreten firmanın internet sitesinde yer alan bilgiler tercüme edilerek hazırlanmıştır. Bu bilgileri resmi kaynaklardan doğrulamak mümkün olmadığından internet sitemizden kaldırmayı tercih ediyoruz. Uyarınız için teşekkür ederiz.”

Durum bu. Firmanın bile kanıt gösteremediği ve sorunca sitesinden kaldırmayı tercih ettiği “bilgileri”, gazetede kullanmak yanlış olmuş. Cihazın neredeyse bütün dertlere çare olduğunu öne sürmek de gerçeklerle bağdaşmıyor. Her söyleneni sorgulamadan yazarsak okurlara hayal satmış oluruz.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/faruk-bildirici/nobel-odullu-diyorsan-40336574

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. TC Nilay dedi ki:

    Sağlık bakanlıpı ve Tabip Odaları yazıda adı geçen doktor için bir şey yaptı mı ya da yapacak mı yoksa?

  2. gül dedi ki:

    Olacak şey değil, bu bir algı operasyonudur

  3. H.K. – 19.01.2017 09:35

    Sağlık hayat-memat meselesi; mayınlı saha
    Zararı yok, vurgulanmalı bir sefer daha

    “Bu çok büyük bir sağlık haberi skandalı”
    Bunun maliyeti halk adına çok pahalı..

    «Hürriyet bu işe derhal bir son vermeli
    Ve bütün okuyucularından özür dilemeli»

    Rasim hoca adına bu konuda ne denmeli
    “Dolandırılanların” parası geri ödenmeli

    Herbiri dogru teklif! keşke dikkate alınsa
    Vahim hatalar konusunda hemfikir olunsa

    Bitti mi, bitmedi! daha diyecek cok şey var
    Her önemli görev için işin ehli birey var

    Mesele “işi ehline vermek”, önce bunu bil
    Bu bir ayettir, hatır-gönül meselesi değil!

    “Sağlık” mühim, her iş gibi “kul hakkı”na girer
    Ey patron, konuya işte bunun için önem ver

    Hemen her iş sorumluluk isteyen bir emanet
    Ehline verilmemişse, o iş dinen hıyanet

    Emaneti sorumlu biri aldıysa, oh ne âlâ!
    Gönlün rahat olsun, bir şüphen mi var hâlâ

    Emaneti alan da bu ayetin bilincindeyse
    Yani müslümansa, işin ehliyeti elindeyse

    Ne mutlu, Kurana uydun! değme keyfine
    Ve sen büyük bi iyilik ettin kendi kendine

    İşinin ehli müslüman biri güzel ahlaklıdır
    Çünkü bir rehberi iman, diğeriyse aklıdır

Siz de yorumunuzu paylaşın: