ASTIMLILAR ZORLA RUH HASTASI YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hürriyet gazetesinde “Astım psikosomatik bir hastalıktır!” başlıklı haberde birçok yanlış ve eksiklikler var (1):

BİR: Hemen her hastalık için geçerli olduğu üzere astımda da psikolojik faktörlerin tesiri vardır ama bunun her hasta için geçerli olduğu söylenemez, olanlarda da derecesi hastadan hastaya değişir.

İKİ:Astımın temelinde bastırılmış cinsellik ve erotik fantezilerin yattığı” ifadesi tamamen uydurmadır ve astımlılara ağır bir hakarettir.

Bastırılmış cinsellik ve erotik fanteziler astımla rastlantısal olarak bir arada olabilir ama buradan bir illiyet çıkarılamaz.

ÜÇ: Göğüs hastalıkları literatüründe de hastalar arasında da “nefes darlığını tanımlamak için birçok ifade vardır ama binlerce astımlı hasta görmüş ve tedavi etmiş bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak bugüne kadar “nefes kısıklığı” diye bir tabir kullanıldığına rastlamadım.

DÖRT: Astımlıların akciğer muayenesinin tipik bulgusu “ral” değil “wheezing” tir ki bunun karşılığı olarak dilimizde “hırıltı” veya “hışıltı” tabirleri kullanılır.

Ral, tipik olarak akciğer parankimini tutan hastalıkların (pnömoni, akciğer ödemi) ve kronik bronşitin bir bulgusudur.

BEŞ: Astım nöbetlerinde aşırı balgam çıkışı çok olabilirse de bu çok seyrektir, hastalar tipik olarak balgamı çıkarmamaktan şikâyetçidir.

ALTI: Boğulma duygusu nefes alırken değil esas nefes verirken belirgindir, zaten normalde de bronşlar nefes alırken genişler ve nefes verirken daralır.

YEDİ:Şiddetle nefes vermek hastaya boğulacakmış hissi verir” ifadesi de anlamlı ve uygun bir ifade değildir.

SEKİZ: Astım aslında “psikiyatrik bir hastalık değildir” ama bazı hastalar hekim tarafından öyle bir korkutulur ki hasta astımdan değil kafasında yaratılan “astım korkutmasından” ciddi şekilde rahatsız olur.

Bugüne kadar “gerçek astımı” olup da tedavi edemeyip bir psikiyatri uzmanına gönderdiğim tek bir hastam bile olmadı.

Depresyon, anksiyete, panik atak gibi hastalıkların astımla bir arada bulunması tamamen rastlantıdan ibarettir (ko-ensidans).

Astım başlangıcı ve astımcık

Esasen astımı olmadığı halde “astım” teşhisi konan ve senelerce astım ilacı kullanan “tıp tepmiş hastalar” vardır ki bunlar hakikaten psikiyatrik vaka olabilir.

Bu haberde sözü edilen astım değil Türk hekimleri tarafından tıbba kazandırılan “astım başlangıcı” ve “astımcık” hastalıkları olabilir (2).

ON: Astım tedavisinde antidepresan ve sakinleştiricilerin yeri yoktur. Bugüne kadar hiçbir gerçek astımlı hastama böyle bir ilaç yazma ihtiyacı duymadım.

ON BİR: Kelimenin doğrusu “akapunktur” değil “akupunktur’ dur. Hiçbir hastama akupunktur tedavisini de gerekli görmedim, tavsiye etmedim.

ON İKİ: Astımlı hastalarda hipnoterapinin de yeri yoktur.

Bu tedavi de, “astım olmadığı halde astım teşhisi konan tıp tepmiş hastalarda” gerekli olabilir.

ON ÜÇ:Akciğer veya bronş kanserine dönüşen bir durum olsa bile artık ölüm kaçınılmaz değildir. Bu konuda da etkili pek çok ilaç ve tedavi işe yaramaktadır. Bu durum, evrimsel açıdan da hatalı bir boğulma alarmıdır” cümlelerinden hiçbir şey anlamadım.

Astım teşhislerinin yarısı yanlış

Astım teşhislerinin çoğu yanlıştır ve teşhis doğru olsa bile gereksiz ve aşırı ilaç tedavileri uygulanır. Aşırı teşhis ve tedaviler ilaç endüstrisinin zaferi, bilim dünyasının ise iflasının göstergesidir (3, 4, 5, 6, 7, 8).

Astımlıların çoğuna ilaç vermek bile gerekmez ama bu haberle astımlıların bir de antidepresan ve sakinleştirici verilmesinin yolu açılmış oluyor.

Gelelim neticeye

Birçok zaman olduğu gibi Hürriyet’ in bu haberinde de sayısız hata ve yanlış anlaşılmalara yol açabilecek ifadeler var.

İnsanların zorla astım damgası vurulup gereksiz ilaçlara ömür boyu abone edilmeleri yetmezmiş gibi bunlar şimdi de “ruh hastası” yapılmaya çalışılıyor.

Bu haber, astımlı hastaların kafasını karıştırmak dışında ne işe yarar bilemiyorum.

***

Hürriyet gazetesinin haberi:

Astım hastalığının temelinde psikolojik açıdan bastırılmış cinsellik, öfke ve erotik fantezilerin yattığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. M. Kerem Doksat, hastalığın psikolojik yönü hakkında açıklamalarda bulunuyor.

Astım zaman zaman nefes kısıklığı, akciğerde tipik “ral” denen muayene bulgularına rastlanır. Nöbetler bahar dönemlerinde ve sigara içilen ortamlarda artar. Temelinde psikolojik açıdan bastırılmış cinsellik ve öfkenin yanı sıra erotik fanteziler yer alır. Nöbet sırasında aşırı balgam çıkışı ve nefes alıp verirken boğulma duygusu olur ve şiddetli öksürük hastayı perişan eder. Müköz (sümük gibi) bir parçayı öksürerek çıkarmak için büyük sıkıntı çeken hasta bazen o kadar şiddetle nefes verir ki, kendini boğulacakmış gibi hisseder. Çırpınarak soluk almaya gayret ederken nihayet öksürünce, sıkışmış olan salgılar ve balgam çıkar. Sonunda derin nefes alıp verirken rahatlar ve kendine gelir. Şiddetli tonda bir öksürükle de rahatlar.

ASTIM HASTALIĞININ PSİKOLOJİK YÖNÜ

Astım aslında genetik bir hastalıktır fakat psikiyatrik yönü de vardır ve bu konuda pek çok ilaç ve tedavi işe yarar. Bu durumun tedavisinde genellikle antidepresanlar ve sakinleştiriciler tercih edilmektedir. Antidepresan ve sakinleştiricilerin yanı sıra akupunktur gibi teknikler de uygulanabilir. Akapunktur tekniği gerekli görülen vakalarda tercih edilmektedir. Ayrıca astım hastalığı görülen hastalarda hipnoterapi ve benzeri uygulamalar da işe yarayabilmektedir. Bunun yanı sıra nefes açıcılar ve akciğerin solunum kapasitesini arttıran bütün tedaviler işe yarar.

Akciğer veya bronş kanserine dönüşen bir durum olsa bile artık ölüm kaçınılmaz değildir. Bu konuda da etkili pek çok ilaç ve tedavi işe yaramaktadır. Bu durum, evrimsel açıdan da hatalı bir boğulma alarmıdır.

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/astim-psikosomatik-bir-hastaliktir-40238846

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/27/yazilar/tip-yazilari/astim/astim-baslangicindan-sonra-turk-tibbinin-son-bulusu-astimcik/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/29/yazilar/tip-yazilari/astim/cocuklarda-astim-teshislerinin-yarisi-yanlis/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/06/28/yazilar/tip-yazilari/astim/astim-teshisi-yanlis-konuyor-astim-ilaclari-gereksiz-veriliyor/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/11/17/yazilar/tip-yazilari/astim/solunum-testleri-yanlis-yorumlaniyor/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/09/13/yazilar/tip-yazilari/astim/astim-ilacsiz-da-tedavi-edilebiliyor/

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/07/22/yazilar/tip-yazilari/astim/sgk-astim-ilacindaki-soyguna-dur-demelidir/

8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/18/genel/astimli-bir-hastadan-astim-uzmanlarinin-alacagi-dersler-var/

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Necla Ceylan dedi ki:

    Allah kimseyi psikiyatrsitlere düşürmesin, sağlam adamı bile hasta eder bunlar.

  2. faik dedi ki:

    Psikoloji/başbilim; tıbbın, dünyanın baş belası.

Siz de yorumunuzu paylaşın: