GRİP AŞILARININ ETKİLİ OLMAYACAĞI AÇIKLANDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Grip aşısının gribe karşı bu sene de koruyucu olamayacağı bildirildi, anlayacağınız “vuslat yine bir başka bahara kaldı”.

Kanada’ da yapılan ve Eurosurveillance isimli dergide yayınlanan araştırmada grip aşılarının H3N2 türü grip virüslerine karşı koruyuculuğunun ancak yüzde 17 olduğu ortaya çıktı (1).

Bu, pratik olarak aşının işe yaramadığı manasına geliyor ama CDC’ nin uzmanlarından biri çıkıp da “Yüzde 17 koruma hiç koruma olmamasından iyidir” derse asla şaşırmam.

Grip aşıları konusunda önde gelen uzmanlardan Osterholm “Grip aşısına iyi bir aşı diyebilmek için etkinliğinin yüzde 85-95 olması gerektiğini” söylüyor (2)!

flu shot scandal ile ilgili görsel sonucu

Bu gerçek biliniyordu

Aşının etkili olamayacağı aslında çok önceden biliniyordu.

Proceedings of National Academy of Sciences’ de yayınlanan araştırmada tavuk yumurtalarında üretilen tohumluk grip virüslerinin H3N2 türünün hemaglütinin yüzey antijenin mutasyona uğradığı ve bu virüsten hazırlanan aşıların koruyucu olamayacakları tespit edilmişti.

Hemaglütinin isimli yüzey antijeni grip virüslerinin enfekte edecekleri hücreye yapışmalarını sağlıyor.

Araştırmacılar, yumurtada üretilen virüslerde mutasyon olmasının kaçınılmaz olduğunu çünkü virüslerin bu mutasyon sayesinde ürediklerini, aksi takdirde üremenin mümkün olmayacağını bildiriyorlar (3, 4).

Sonraki günlerde grip mevsimini yeni atlatan Avustralya’ da aşının H3N2 türü virüse karşı etkinliğinin sadece yüzde 10 olduğu belirlenmişti.

Bu acı gerçeği sizlere “Aynı durumun Amerika ve Kuzey Küre için de geçerli olması kuvvetle muhtemeldir çünkü buralarda yapılmış olan aşıların muhtevası Avustralya’ da uygulananlarla tıpa tıp aynıdır” sözlerimle duyurmuştum (5).

flu shot scandal ile ilgili görsel sonucu

Doktorların yaptırmadığı grip aşısını halk da yaptırmaz

Grip aşısının faydası yok” diyen Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulunanlar bunları elbette gayet iyi biliyorlar ama dile getirmiyorlar.

Ülkemizde bir göğüs hastalıkları hastanesinde yapılan araştırmada sağlık personelinin sadece yüzde 4’ ünün grip aşısı yaptırmış olması da bu aşılara doktorların bile güvenmediğini hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde ispatlıyor (6).

Gelelim neticeye

70 seneden fazla zamandır kullanılan grip aşılarının sadece aşı üreticilerine faydası var; her sene kasalarını milyarlarca dolarla dolduruyorlar.

Tamamen ticari bir mantıkla hazırlanan grip aşılarının koruyucu olması asla mümkün değildir.

Etkisi olmayan bir aşıyı “övmek ve teşvik etmek” ancak ilaç şirketlerinin propagandistlerine yakışır.

Bu ticari aşılar etkili grip aşılarının geliştirilmesinin önündeki en büyük engeldir.

Kaynaklar:

1. http://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2018.23.5.18-00035

2. https://www.mprnews.org/story/2011/10/25/university-of-minnesota-flu-vaccine-study

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/10/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-mevsimi-baslamadan-grip-asilarinin-etkili-olamayacaklari-aciklandi/

4. http://www.pnas.org/content/early/2017/10/31/1712377114

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/02/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilarinin-etkisiz-olacagi-aciklandi/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/27/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/saglikcilar-grip-asisindan-kaciyor/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. mediha dedi ki:

    Bu aşılar ne zaman etkili oldu ne zaman işe yaradı ki… bu sene de fos çıkması gayet normal.

  2. Merve dedi ki:

    Canan Hoca haklıymış yaptırmayın faydası yok diyordu… Bakalım aşı yaptırın diyenlerin yüzleri azıcık da olsa kızaracak mı

  3. Dr. Kürşat dedi ki:

    Bu araştırmaya göre grip aşısı olanların yüzde 83′ ü aşıdan fayda görmeyecek demektir. Diyelim ki 100 kişi şemsiye alıyor ama bu şemsiyelerin sadece 17′ si yağmurdan koruyor, 83 şemsiye ya açılmıyor ya delik vs yani işe yaramıyor. Böyle bir şemsiye firmasının hayatını sürdürmesi mümkün değilken aşı firması 50-60 senedir etkisiz aşı satmaya devam ediyor. Bilin bakalım kimin sayesinde?

  4. Nafiz dedi ki:

    Sağlık bakanımıza bir çağrım var. Aşı şirketlerinden ödediği paranın %83’ünü geri istesin. Çünkü bu aşılar hukuken ayıplı mal kapsamına girer.

Siz de yorumunuzu paylaşın: