TEK BİR SİGARA BİLE GENLERİ BOZUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
passive smoking

Yeni yayınlanan bir araştırma, çok seyrek sigara içenlerde ve az miktarda da olsa pasif olarak sigara dumanına maruz kalanlarda zararlı genetik değişikliklerin meydana geldiğini ortaya koydu. Gerçi her sene tüm dünyada 600 bin kişinin pasif sigara içiciliğinin yol açtığı hastalıklar yüzünden öldükleri biliniyordu ama bunun mekanizmaları konusunda çok fazla bilgiye sahip değildik.

Weill Cornell Medical College of Cornell Üniversitesi ve Presbyterian hastanesi uzmanları tarafından yapılan araştırma aktif veya pasif olarak maruz kalınan sigara dumanının genleri etkilediğini ortaya koyan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.

Araştırmada 121 kişinin idrarlarında nikotin ve kotinin değerleri ölçüldü ve bunlar bu maddelerin idrardaki düzeylerine göre sigara içmeyenler, aktif olarak sigara içenler ve az miktarda dumana maruz kalanlar olarak üç gruba ayrıldı. Nikotin ve onun parçalanma ürünü olan kotinin bir kişinin ne kadar sigara içtiğini veya pasif olarak sigara dumanına maruz kaldığını gösteriyor.

Bu sınıflamadan sonra bronkoskopi yapılarak bu kişilerin solunum yollarını döşeyen epitel hücrelerinden örnekler alınarak incelendi. Epitel hücreleri sigara dumanına doğrudan maruz kalan hücrelerdir. Daha sonra bu kişilerin tüm genomları taranarak hücrelerde hangi genlerin aktive oldukları hangilerinin baskılandıkları araştırıldı.

Sonuçta idrarlarında çok düşük düzeyde nikotin veya kotinin olanlarda bile genetik değişikliklerin geliştiği ortaya çıktı. Bunlarda incelenen 372 genden 128’ inin (yüzde 34) aktive oldukları; 41’ inde (yüzde 11) meydana gelen değişikliklerin ileri düzeyde olduğu belirlendi.

Buna göre çok az sigara içilmesi bile solunum yolları hücrelerinde genetik değişikliklere yol açarak akciğer kanseri, KOAH gibi hastalıkların başlamasına sebep olabiliyor.

YORUM
Bu araştırmadan çıkarılması gereken önemli dersler var:
BİR: Haftada veya günde bir sigara içilmesi veya çok az da olsa sigara içilen ortamlarda kalmak akciğer sağlığı bakımından son derece zararlıdır.

İKİ: Bu araştırma kapalı mekânlardaki sigara yasağına titizlikle uyulmasının ne kadar önemli olduğunu da ortaya çıkıyor. Sigara yasağını sulandırmaya çalışanlara kesinlikle taviz verilmemelidir.

ÜÇ: Bu araştırmaya katılan ve kendilerine bronkoskopi yapılmasına izin veren denekleri de tebrik etmek lazım. Bizde hasta olanları bile bronkoskopiye razı etmek bazen çok zor hatta imkânsız bile oluyor.

Bir hatırlatma
USA’ da her sene kendisi sigara içmeyen ama sigara içen biriyle birlikte yaşayan 46 bin insan kalp hastalıklarından, 3 bini de akciğer kanserinden ölmektedir. 18 aydan küçük 50-300 bin bebek pnömoni veya bronşit olmakta ve bunların 7.500-15 bininin hastaneye yatırılmaları gerekmektedir. İkinci el duman bir milyon civarında çocukta da astım atakları ve orta kulak iltihabından sorumludur.

KAYNAK

 Yael Strulovici-Barel, Larsson Omberg, Michael O’Mahony, Cynthia Gordon, Charleen Hollmann, Ann E Tilley, Jacqueline Salit, Jason Mezey, Ben-Gary Harvey, Ronald G Crystal:
Threshold of Biologic Responses of the Small Airway Epithelium to Low Levels of Tobacco Smoke”
Am. J. Respir. Crit. Care Med. 2010, doi:10.1164/rccm.201002-0294OC

Siz de yorumunuzu paylaşın: