GRİP AŞILARI BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE YASAKLANDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Novartis

Önce İtalya Sağlık Bakanlığı muhtemel tehlikeli yan etkilerinden dolayı ‘Novartis’ tarafından üretilen grip aşılarının yeni bir bildiri yapılıncaya kadar kullanılmamasını istedi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Aşılarda halk sağlığını tehlikeye sokabilecek kalite hataları var. Kısa adı AIFA olan İtalya İlaç Kurumu aşının kalite ve emniyetiyle alâkalı yeni testlerin yapılmasını gerekli gördü.

Novartis, Agrippal ve Fluad isimli aşılarında bir takım proteinlerin biriktiğini bildirdi ama bunların bileşimi, aşının kalite ve stabilitesini etkileyip etkilemeyeceğini açıklamadı.”

İtalya’ da 488 bin doz aşının yasaklanması söz konusu.

Peşinden Alman sağlık otoriteleri de firma tarafından aşılarda küçük partiküllerin görüldüğünün bildirilmesi üzerine ihtiyati olarak Novartis’ in bir grup grip aşılarının geri çekilmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı’ na bağlı Paul Ehrlich Enstitüsü Almanya’ da partikül oluşumu veya herhangi bir ciddi yan etkiye rastlanmadığını açıkladı.

Enstitü Başkanı K. Cichutek “Aşılarda partikül oluşumunun tehlikeli durumlara sebep olması ihtimalinden dolayı bu risklerin önlenmesi ve tüketicinin emniyeti için bazı aşıların onayı kaldırılmıştır” dedi.

Bu karar Almanya’ daki piyasa isimleriyle Begripal’ in dört ve Fluad’ ın bir serisini ilgilendiriyor. Optaflu bu kararın dışında kalıyor.

İsviçre’ de de Novartis’ in grip aşılarının dağıtımını ihtiyati olarak durduruldu.

Avusturya Sağlık Bakanlığı Novartis’ in grip aşıları için herhangi bir yasak getirmemekle beraber tedbir amacıyla alternatif aşıların kullanılmasının daha uygun olacağını bildirdi.

İngiltere’ de ise aşıların piyasadan çekilmesini gerektirecek bir durum olmadığı ama aşılarla alâkalı olarak daha fazla bilgi toplanmaya çalışıldığı bildirildi.

Son olarak Novartis’ in grip aşılarına yasak getiren ülkeler kervanına İspanya ve Fransa da katıldı.

Üretici firma Novartis ne dyor?

Novartis, İtalya Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü, bugüne kadar uygulanan 1 milyondan fazla dozdaki Agrippal/Begripal ve Fluad ile alâkalı herhangi bir olumsuzluk bildirilmediğini açıkladı.

Cenevre Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Anne Claire Siegrist’ in (Novartis ile çıkar ilişkisi olması kuvvetle muhtemeldir) bu mevzudaki açıklaması şöyle:

“Bu tür tanecikler daha önceki senelerde de görülmüştü ve aşı yapılan yerde daha fazla enflamasyona yol açmak dışında sorun ortaya çıkmamıştı. Bu aşılardan yaptıranların telaş etmelerine gerek yok ama doktorların aşı yaptıkları kişilerin durumlarını birkaç gün süreyle yakından takip etmeleri yerinde olur.”

Bu aşılar Türkiye’ de de satılıyor

Novartis’ in her iki grip aşısı da ülkemizde piyasada satılıyor. Agrippal’ in fiyatı 14.64 lira, skualen ihtiva eden Fluad’ ınki ise 20.09 lira.

Gelelim neticeye

Novartis, ısrarla grip aşılarının güvenli olduğunu tekrarlasa da aşılarda rastlanan partiküllerin niteliğini, bunların kaynağını ve bu proteinlerin aşının emniyetini ne ölçüde etkilediğini net olarak açıklamaması kafaları karıştırıyor.

Uzmanları endişelendiren bir başka mevzu da Novartis’ in İtalya yetkilileri önce sözlü sonra yazılı olarak uyarmaları ve özellikle de firmanın “partikül oluşumundan 11 temmuzdan beri haberdar olduğunun ve bunu ilgililere bildirmediğinin” ortaya çıkması.

Bizde de Sağlık Bakanlığı’ nın Novartis’ in grip aşılarıyla ilgili olarak acilen bir açıklama yapması ve hatta söz konusu ürünlerin satışını durdurması gerekiyor.

KAYNAK

1. http://www.reuters.com/article/2012/10/25/us-novartis-results-spain-idUSBRE89O19S20121025

2. http://www.fiercevaccines.com/story/italy-bans-novartis-influenza-vaccines/2012-10-25

3. http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=14175

4. http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=14335

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Dr. Isil Arican dedi ki:

    Dr. Ahmet Bey,

    Bu yaziyi siz mi yazdiniz bilmiyorum ama haberin icerigi ile yazinizin basliginin uyumlu olmadigini belirtmek istiyorum. Bu haber, gerek Reuters ve diger haber ajanslarinda, gerek diger basili medya’da Novartis firmasinin asi uretim surecindeki hatadan kaynaklanan kontaminasyon sorunu olarak verildi. Yani sorunlu olan sey “Grip Asilari” degil, “Novartis firmasi tarafindan belirli tarihler arasi uretilmis olan grip asilari”.

    Hal boyleylen bu haberi ” Grip Asilari Avrup Ulkelerinde Yasaklaniyor” basligiyla vermenizi gerek habercilik gerek tip acisindan etik bulmuyorum. Yazinin ana basligi ” Novartis firmasinin bu yil urettigi grip asisi toplatiliyor” olmaliydi.

    Bir uretim hatasindan kaynaklanan durumu, boylesine bir sansasyonel baslikla yayinlayarak toplumsal histeriye katkida bulunuyorsunuz.Insanlarin kendini hekim olarak tanitan sarlatanlar sayesinde zaten halk sagliginin ve koruyucu hekimligin en onemli basarisi olan asilara guvenlerini kaybetmis durumlalar. Asilsiz basliklarla insanlari yanlis bilgineldirerek buna katkida bulunmanizdan uzuntu duydum.

  2. Işıl Hanım,

    Değerli yorumunuz için teşekkürler.

    Bu başlık dikkat çekmek için “bilerek” konulmuştur.

    Yazıyı okuyanlar daha ilk cümlede olayın Novartis firması tarafından üretilen grip aşıları ile ilgili olduğunu anlıyorlar.

    Yazının görselinde de Novartis’ in ismi açıkça görülüyor; daha ne olsun?

    Yazımda İtalya Sağlık Bakanlığı, Novartis, Paul Ehrlich Enstitüsü, bir üniversite öğretim üyesi dahil ilgili tarafların görüşlerine yer verilmiştir.

    Hiçbir haber kaynağında benim yazımdaki kadar ayrıntıya rastlamadım.

    “Toplumsal histerinin” -her kimse- sadece haber başlıklarını değil haberi baştan sona okumayı öğrenmesi gerekir.

    “Biz yalnız büyük harflerle yazılan başlıkları okur, küçük harfle yazılanlara bakmayız” demek mazeret değildir.

    Hiç endişeniz olmasın siz de yazımı okuyan herkes de “tam ve doğru” bilgiye ulaşmış oluyor.

    Hekim olmayan şarlatanlar bazı bakımlardan mazur görülebilirler ama “profesör veya doçent” unvanlı şarlatanların affedilecek hiçbir tarafları yok.

  3. Dr.Ateş Ülker dedi ki:

    Grip aşısı ile ilgili haberleri iletmek yararlıdır.Prof.Küçükusta yazmasaydı birçoğumuzun haberi olmayacaktı.Konu ile ilgili bazı soruların yanıtı da belirsizidir:
    1.Herkes grip aşısı yaptırmalı mıdır?
    2.Grip aşısının yararlarına işaret eden çalışmalar yapılmış mıdır?
    3.Son zamanlarda bazı hastaların aynı gün 2 inaktif aşıyı farklı kollarına yaptırdıklarına veya aynı gün iki aşı yaptırmak için benden onay istediklerine tanık oluyorum.Aynı gün hem Pnömoni hem grip aşısı yapılması uygun mudur?

  4. CEMİL CABİR ERTUĞ dedi ki:

    SN KÜÇÜKUSTA,
    DAHA BAŞKA NASIL YAZILABİLİRKİ?
    1969 CERRAHPAŞA MEZUNU KBB UZM.VE HALEN GAYET AKTİF OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM. HAYTIMDA 1 DEFA 4 SENE ÖNCE GRİP AŞISI YAPTIRDIM, ONDA DA HASTA OLDUM.HEP GRİP AŞISI KARŞISINDA OLDUM.TUTUCU DEĞİLİM, FAKAT ARGUMANLARIM VAR, ELİNİZE SAĞLIK

  5. Ertugrul Kızıltug dedi ki:

    Sayın Küçükusta,
    Aşağıdaki siteyi sizin facebook paylaşımına da ekledim. Bu yazıdaki iddia gerçekten ürkütücü.

    http://www.jewsandmoney.com/aids.htm

    Aşılardaki bu risk hakkında ne düşünüyorsunuz. Böyle kötü niyetlerle kullanılıyor olabilir mi?

  6. Zinnur Yılmaz dedi ki:

    Aşıyı hiçbir şekilde önermiyorum aşı olduktan bir süre sonra yataktan kalkamayacak derecede hasta oldum

Siz de yorumunuzu paylaşın: