NOVARTİS USA’ DA DOKTORLARA RÜŞVET İDDİALARINA KARŞI 678 M $ ÖDEMEYİ KABUL ETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

USA’ da Adalet Bakanlığı, Novartis ilaç şirketinin doktorların kendi ilaçlarını yazmalarını sağlamak için ziyafetler, geziler, spor müsabakaları ve konuşmacı ücretleri karşılığı 100 milyon dolardan fazla harcama yaptığını açıkladı.

Doktorlara kendi ilaçlarını yazmaları için yaklaşık on sene (2002-2011) yoğun bir rüşvet program uyguladığını itiraf eden Novartis, hakkında açılan sahtekârlık davalarına karşı 678 milyon $ ödemeyi kabul etti.

İddianameye göre bir doktora 8 bin reçete karşılığı 320 bin $, diğerine 9 bin reçete karşılığı 220 bin $ ve bir başkasına da 3 bin 600 reçete karşılığı 200 bin $ ödeme yapıldı.

Bu sayede daha önce şirket çalışanı olan bir ispiyoncu tarafından 2011’ de açılan dava kapanmış oluyor.

Rüşvet verilen ilaçların çoğu Lotrel, Diovan, Exforge, Tekturna, Valturna ve Tekamlo gibi hipertansiyon ve Starlix gibi tip 2 diyabet tedavisinde kullanıyor.

İddialara göre şirket, bilimsel bir toplantı düzenliyor gibi görünüyor ama davetli doktorlar herhangi bir sunum yapma zorunluluğunda olmuyorlar, fazla tıbbi bir şey de konuşulmuyor, doktorlara bilimsel bir faaliyete katılmış, konuşma yapmış gibi “honoraryum” yani para hediyesi veriliyor.

Bu Novartis için ilk değil; şirket 2010’ da benzer bir davaya muhatap olmuştu.

Novartis’s campus in Basel, Switzerland, in 2015. Prosecutors said the pharmaceutical giant violated a federal statute prohibiting kickbacks.

Gelelim neticeye

BİR: Bu tür uygulamalar Novartis’ e has değildir, birçok dev ilaç şirketi (big farma) tarafından yapılmaktadır yani yoktur birinin ötekinden farkı.

İKİ: Bu yüksek miktarda para cezası ilaç şirketleri için leblebi çekirdek parası kadardır ve bu tür cezalara çoktan râzıdırlar.

ÜÇ: Daha çok kazanmak için rüşvet dâhil her türlü pazarlama oyununu sergilemekten çekinmeyen ilaç endüstrisine, yaptıkları araştırmalara ve ürünlerine güvenmek ne kadar doğru olabilir?

Kaynaklar:

https://www.bnnbloomberg.ca/novartis-to-pay-678-million-to-settle-doctor-bribe-claims-1.1459535

https://www.cnbc.com/2020/07/01/novartis-reaches-678-million-settlement-of-us-fraud-lawsuit.html

https://www.nytimes.com/2020/07/01/business/Novartis-kickbacks-diabetes-heart-drugs.html

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Renan dedi ki:

    Adamların hiç umurunda bile olmaz götürdükleri yeter. Hatta ben bu cezaların göstermelik olduğunu ve ödenmediğini de düşünüyorum. Bana öyle geliyor. gerçekten ödediklerini sanmam

  2. Soner dedi ki:

    Bu ilaçlar bizdede var h-annem de babamda kullanıyorlar acaba bizde de böyle dolaplar dönüyor mu merak ettim

  3. Nevruz dedi ki:

    Bunu sadece Amerikaya özgü bir durum sananlar yanılıyorlar. Bu kapitalist sisteme dahil her ülkede her yerde olan biten bir şeydir ama bizdeki boyutları muhtemelen bu kadar büyük değildir.

  4. Suha dedi ki:

    Bu yazınızın sadece firmayı değil doktor cihetini de rahatsız etmiş olduğunu tahmin ediyorum. Aynı şirket bizde de var ve sayısız ilacı var. Türkiye’ de aynı ekonomik ve tıp sisteminin içinde. Bu demektir ki bu tip olaylar bizde de olabilir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: