PARASETAMOLDE ÖLÜM RİSKİ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Paracetamol

Tüm dünyada ateş ve ağrıya karşı en çok kullanılan ilaçlardan biri olan parasetamolün nadir fakat ölümcül de olabilen ağır deri hastalıklarına yol açabileceği bildirildi (1).

Bu hastalıklar Stevens-Johnson Sendromu (SJS), toksik epidermal nekrozis (TEN) ve akut jeneralize egzantemli püstülozis (AGEP)!

Özellikle ilk iki hastalık ağır seyrediyor, hastane tedavisini gerektiriyor ve ölüme de yol açabiliyor.

Klinik tablo grip gibi başlıyor ve daha sonra döküntü, kabarcık ve deri yüzeyinde hasar ve soyulmalar meydana geliyor.

Belirtiler haftalar-aylar içinde düzeliyor; muhtemel komplikasyonları içinde deride eskar oluşması, renk değişikliği, körlük ve iç organ hasarları da bulunuyor. 

AGEP, daha selim seyirli bir hastalık ve genellikle ilacın kesilmesinden iki hafta sonra düzeliyor.

Bu deri hastalıkları parasetamolü daha önce hiçbir sorun olmadan kullananlarda da görülebiliyor ve bugün için riskin kimlerde daha yüksek olduğu bilinmiyor.

Bugüne kadar FDA’ ya yapılan bildirimlere göre parasetamol kullanımıyla ilgili olarak 91 kişide SJS ve TEN, 16 kişide ise AGEP görüldü; bunların 67’ sinin hastaneye yatırılması gerekti, 12’ si de öldü.

Benzer risk “ibuprofen” ve “naproxen” gibi ağrı kesici ilaçlar için de var ama bunların prospektüslerinde bununla alakalı uyarılar bulunuyor.

FDA, bu tür deri reaksiyonu gösteren hastaların aynı ilaçları bir daha kullanmamasını, deri belirtileri başlar başlamaz da ilacın kesilerek bir doktor başvurulmasını tavsiye ediliyor.

Gelelim neticeye

BİR: Parasetamol, gelişmiş ülkelerde “tezgâh üstü ilaç” sınıfına giriyor ve marketlerde reçetesiz olarak da satılıyor; ayrıca birçok grip ve soğuk algınlığı ilacının içinde de bulunuyor.

İKİ: Bu örnek, ilaçları tezgâh üstü veya altı diye ayırmanın ve reçetesiz ilaç satışının ne kadar riskli olduğunu bir kere daha ispat ediyor.

ÜÇ: Parasetamol de diğer tüm ilaçlar da doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

KAYNAK

1. http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm363010.htm

Siz de yorumunuzu paylaşın: