HEPATİT B AŞISI NE ZAMAN KİMLERE YAPILMALI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Prof. Dr. Alişan Yıldıran’ ın yazısı:

Hastalarımıza teşhis koyabilmek için önce sorular sorarız, genetik hastalığın ipucu anne baba arasında akrabalık olup olmadığıdır. Akraba değiliz diyenlere de ayrıca “aynı köyden olup olmadıklarını” sorarız, çünkü aynı köyden olanlar genetik yatkınlık taşırlar.

Köyünüzde hepatit B hastalığının bu kadar yaygın olmasının sebeplerinden biri de bu olmalıdır. Çünkü bu hastalık kan ve cinsel yolla geçer (1).

Önemi karaciğerde fibroz, siroz ve hepatoselüler karsinoma yol açabilmesidir (1). Siroz ve karsinoma genetik yatkınlık son yıllarda gündeme gelmişdir (2).

Hepatit B taşıyan bir annenin bebeğine bile en doğru yaklaşımın ne olduğu ise henüz net değildir (3, 4).

Sezaryen ile doğum yapıldığında anneden bebeğe geçişin bilhassa HbeAg negatif olanlarda engellenebildiği ancak küçük çalışmalarla gösterilmiş (4).

HBV aşısının yaygın olarak uygulanmasından epey sonra yapılmış (!) WHO’nın desteklediği bir çalışma ise kronik hepatit B’li yenidoğan bebeklere hepatit B aşısı yapılmasını, aksi takdirde %90 oranında karaciğer hastalığı gelişeceğini iddia ediyor (5).

Adı geçen çalışmanın sadece özetine ulaşabildim emin değilim ancak bu kriterlerin değerlendirildiğini hiç sanmıyorum, umumiyetle sadece Hbs’ye bakılıyor.

Dananın kuyruğunun kopduğu nokta da bu zaten, kronik hepatit B; HbsAg’nin kanda altı aydan uzun süre pozitif olması anlamına geliyor.

Bu annelerin de HbeAg pozitif olması (virüsün çoğalabildiğini gösterir) bebekler için daha riskli, bir diğer kriter ise HBV DNA varlığı (virüsün anne kanındaki mikdarını gösterir) (6)….

Bu verdiğim son kaynak İngiltere’nin 2013’de yayınladığı teşhis ve tedavi rehberi olup, burada anneden bebeğe geçişin Asya toplumlarında olabildiği, diğer toplumlarda pek olmadığı, önlemek için aşı ve/veya HBIG (immünglobulin) veya bunlara antiviral ilaç eklenebileceği şeklinde veriliyor.

Sadece aşı yapıldığında koruyuculuğun %90 olduğu (%100 değil) belirtiliyor (6).

KISACA, kronik hepatit B olmayan, Hbe pozitif olmayan anne adayları dışında HBV aşısının sağlıklı annelerden doğan sağlıklı bir bebeğe aşı yapılması, üstelik de Asyatik toplumlar dışında, WHO’nın işgüzarlığı (ahlaksızlığı da diyebiliriz), sebeplerini yazılarımda acizane anlatmışdım.

Gelelim çocuklarınıza ve eşinize, aşı oldukları için hepatit B’ye karşı bağışık olmadılar, sadece HbsAg’ye karşı bir kaç yıllığına antikor gelişdirdiler (AntiHbs).

Bu durum onların hasta olmayacağı anlamına gelmez. Köyünüzdeki genetik yatkınlık, sizin viral yükünüz, başka hastalıklarının olup olmadığı prognozu belirleyecektir.

Köyünüze gelince, Sağlık Bakanlığı’nın tıp fakültelerine göz dikmek yerine köyünüze özel alaka göstermesi, model olarak ele alarak ülkemizde hepatit B’ye yatkınlığı, bu hastalığın mortalite ve morbiditesini ayrıca komorbiditeleri belirlemesini, HBV aşısı ve/veya HBIG uygulanmasının sonuçlarını çıkarması gerekirdi (çok bekleriz).

Literatürde köyünüze ait hiç bir veriye ulaşamadım. Herhalde %80 rakamı sizin öngörülerinize dayanıyor.

Son olarak, HBV aşısının, bazı aşıların ilgisi olduğu ‘herd immünite’ kavramı ile bulaşma yolu sebebi ile ilgisine hiç rastlamadım (6).

(1) http://emedicine.medscape.com/article/177632-overview#a2
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25332265
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210235/
(4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25380075
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20123436
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0070607/pdf/TOC.pdf

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Zafer Karataş dedi ki:

    Hocam iki sorum var birincisi hepatit A aşısı şart mı yapılmasa da olur mu ikincisi de hepatit C aşısı var mı. Cevaplarsanız memnun olurm.

  2. A. Ataberk dedi ki:

    Hocam Merhaba,
    Nİşanlım hepatit b hastası orta okuldan beri. Ben 2 yıl önce aşı yaptırmıştım. 2 farklı kurumda antihbs ye baktırdım 1 hafta arayla. 170,4mIu/mg ve 65mlu/mg bu kadar fark normal mi? Hepatit b ye karşı koruyuculuğum var mı? Aşı olupda antikor yanıtı alınmış bir kişinin hepatit b ye yakalanma riski var mı?(Aşının koruyuculuğu %90 olduğu için merak ettim)
    Teşekkür ederim

  3. emel dedi ki:

    hocam yeni doğan çocuğa aşı yapıyorlar bu gerekli mi
    yapılması gerekli olan durumlar neler ?

Siz de yorumunuzu paylaşın: