AĞRI KESİCİLER KADAR ETKİLİ YİYECEKLER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Başınız mı ağrıyor yoksa beliniz mi, ya da adet sancısı mı çekiyorsunuz, hayır öyle hemen ilaca sarılmak yok. Bazı yiyecekler var ki hem eczanelerde satılan ağrı kesici ilaçlar kadar etkililer hem de hiçbir yan tesirleri yok. Üstelik vitamin, mineral ve antioksidanları da bonus olarak alıyorsunuz.

İşe ağrı kesiciler kadar etkili 10 yiyecek ve içecek:

Zencefil

Zencefil özellikle bulantı ve mide şikâyetlerine iyi gelmesiyle bilinir ama aynı zamanda iyi bir ağrı kesicidir. Egzersize bağlı kas ağrıları ve adet sancılarına etkilidir. Bir araştırmada ibuprofen kadar etkili bulunmuştur.

Nane

Nane yağı hassas bağırsak sendromu ağrılı krampları, gaz ve şişkinlik gibi şikâyetlerine iyi gelir. Nane çayı da mide dostudur.

Kırmızıbiber

Bibere acılığını veren capsaicin ağrı gideren birçok pomatta bulunur. Biberin deriye sürülmesi yerine yenmesi de enflamasyonu baskılar. Acının, beyinden endorfin salgısına yol açması da ağrı uyarılarını azaltır.

Sızma zeytinyağı

Zeytinyağındaki oleocanthal ibuprofen kadar etkili bir ağrı kesicidir ve lubricin isimli kimyasal da kıkırdağı korur ve eklemleri rahatlatır. Osteoartriti (eklem kireçlenmesi) olanlara da çok iyi gelir. Zeytinyağının 410 derece üzerine ısıtılması birçok faydasını yok eder.

Vişne

Antioksidan ve antienflamatuar kimyasallar bulunan vişne kas ağrılarına karşı birebirdir.

Zerdeçal

Zerdeçala turuncu-sarı rengi veren kimyasalların antienflamatuar etkisi vardır. Kurkumin destekleri verilen romatoit artrit ve osteoartritli hastalar daha rahat hareket ettiklerini bildirmişlerdir. Karabiber zerdeçalın emilimini artırdığı için çaya bal ve karabiber eklenerek içilmesi daha tesirli olur.

Somon

Antienflamatuar etkileri olan omega3 yağ asitleri sadece kalp hastalığı olanlar için değil romatoit artritli hastalar için de çok etkilidir.  Tilapi ve kedi balığı gibi balıkların omega6’ dan zengin oldukları ve enflamasyonu artırabilecekleri unutulmamalıdır.

Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği adeta magnezyum deposudur ve migren ataklarını önlemede çok işe yarar. Osteoporozu önlemede ve tedavide de etkilidir ama gece kramplarına karşı bir etkisi yoktur. Badem, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve bakliyat da diğer önemli magnezyum kaynaklarıdır.

Yaban mersini

Enflamasyon ve ağrıyı gideren birçok fitokimyasal vardır. Mevsimi değilse dondurulmuş yaban mersini de yenebilir. Çilek ve portakal da antioksidan ve polifenollerden zengindir ve ağrı gidericidir.

Kırmızı şarap

Siyah üzümde bulunan resveratrol isimli antioksidan bel ağrısına yol açan disk iltihabına iyi gelir ama bir şişeyi bitirmeyin. Kadınlar bir erkekler iki kadehi geçmemelidir.

Not: Bundan öncekilere evet ama kırmızı şarap için yazılanlara onay vermem mümkün değil. Faydalı olan kırmızı şarap değil üzümdür ve bu yazıda da açıkça belirtilmiştir ama şarap üreticileri o kadar tıbbın içine girmişlerdir ki bu tür yanlış ifadeleri önlemek mümkün olmuyor.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamak için beslenme çok önemlidir ama bunun için besinlerin birini diğerinden üstün tutmak son derecede yanlıştır.

Mucize bir besin yoktur; bütün besinler birer mucizedir.

Besinlerin burada olduğu gibi mideye iyi gelenler, beyne iyi gelenler, hafızaya iyi gelenler, cilde iyi gelenler, ağrıya iyi gelenler diye ayrılması ve numaralandırılması okuyucunun dikkatini çekmek için yapılan bir medya hilesidir.

Kaynak:

http://www.webmd.com/pain-management/ss/slideshow-foods-fight-pain?ecd=soc_tw_160730_cons_ss_foodsfightpain

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Allah sizlerden razı olsun. Başta rahmetli hocam Prof.dr.Ahmet Aydın, Prof dr. Canan Karatay, Prof .dr. Metin Özata, prof dr. Erdem Yeşilada, Yavuz Dizdar hocam ve siz.
    Sizlerin ışığı hiç bitmesin ki , bizler karanlıkta kalmayalım.
    Doğru bildiklerimizi, korkusuzca söylemeye devam…

  2. faik dedi ki:

    Ağıt ile ağrı kelimeleri ilişkili. Ağıtı kaldırırsak ağrıyıda kaldırırız.

    Beslenmede yalan, cinsellikte yalan, uykuda yalan, her şey yalan. Hatta bu kelimelerin anlamları bile yalan.

Siz de yorumunuzu paylaşın: