EPİGENETİK NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın yazısı:

Fakirin KTÜ’de pediatri ihtisası yapdığı dönemde dahiliye ihtisasını yaparken görmüşlüğüm bulunan Hematoloji mütehassısı Dr. Mustafa Çetiner’in Epigenetik başlıklı yazısı (1) muhtemelen ve de maalesef pek fazla ilgi çekmedi (şu ana kadar sadece 4 ‘beğen’ almış), buna hiç şaşırmadım doğrusu!.. Çünkü bu kelime ve mefhum hakkında bir kaç kelime edebilecek klinisyen sayısı oldukça azdır sanırım. Dolayısı ile diğer okuyucular için de pek anlaşılır bir konu olmasa gerek.

Esasen Dr. Çetiner’in yazısının da her iki okuyucu tipine de hitab etmediği kanaatindeyim. Nitekim, hemşehrisinin yazılarını iktibas eden Ahmed Rasim hoca’da “…epigenetiği mükemmel anlatıyor..” dedikden sonra tenkidlerini de giydiriyor.

Ancak, bu fevkalade mühim konuyu gündeme getirdikleri için her ikisine de teşekkür ederim. Neden mühim olduğu hakkında naçizane bildiklerimi paylaşmak isterim.

Mevzu-u bahis yazıda da işaret edildiği gibi epigenetik şu anda bilimin en mühim konularından biridir ve epigenetik bozuklukların hastalıklara yol açmasında çevresel faktörler en önde gelmekdedir (2, 3).

Epigenetiğin ne olduğunu kabaca anlamak için konuya biraz vakıf kişilerin wikideki resime bakmaları kafidir (4). Bu resimde DNA’(genetik bilgilerimizin yazılmış olduğu Allah’ın varlığı ve birliğinin en mühim delillerinden biri olan bio-digital kütüphane) sarmalının histon denilen makaralara sarıldığı ve önce kromatin ve ardından kromozomları teşkil ettiği görülmekdedir. Yine aynı resimde epigenetiğin ilaçlar-kimyevî maddeler, beslenme, yaşlanma (çevresel faktörler) ve hastalıklarla münasebetine dikkat çekilmekdedir.

Yukarda verdiğim son derece önemli ve güncel kaynaklarda (2, 3), daha önce de bahsetmiş olduğum gibi (5) epigenetik mekanizmalarla diabet, otizm, multipl skleroz ve kanser (burada viral kontaminasyon daha önemli bir mekanizma olsa gerekdir) gibi hastalıklara yol açan en önemli çevresel faktör bilhassa hayatın ilk iki yılında acımasızca ve APTALCA uygulanan AŞILARdır (2).

Bu yazılarda daha önce hafızası olmadığını öğrendiğimiz innate immünitenin (bağışıklığın hazır savaşçıları) de öğrenip hatırlayabildiği ki buna ‘bağışıklık talimi-trained immunity’ denildiği ve aşıların yaygın nonspesifik yan etkilerine de bu bağışıklık hücrelerinin epigenetik olarak yeniden programlanmalarının yol açdığı ifade edilmekdedir.

Epigenetik hasar mekanizmalarının başında ise histon metilasyonları (makaralara bir molekül bağlanmakda ve çalışmasını bozmakdadır) gelmekdedir (4). Ülkemizde akraba evlilikleri yaygın olduğu için oldukça sık görülen MHTFR mutasyonları (6) ve FMF gibi inflamazomopatilerde (7) aşılara bağlı bu heterolog-istenenden farklı etkilerin görülme ihtimalini fevkalade arttırdığı kanaatindeyim.

Gelelim, konunun gündeme gelmesine sebep olan yazıdaki Darwin, Freud (sacayağında Marx’ın da olması gerekiyordu) ve üçüncü ayak Waddington (8) efendilere… Bunlardan bahseden muhteremin her yazısına günümüzde artık alay konusu olmuş evrim safsatasını (9) katmasına alışdık artık. Bindokuzyüyetmişbeşde ruhunu teslim etmiş neo-darvinist Waddington efendi bugünki epigenetik bilgileri haiz olsaydı herhalde tevhid inancına teslim olurdu, olamazsa da ebediyetde bulunduğu yerde bulunurdu!

(1) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/08/24/hakkimda/epigenetik/
(2) http://dx.doi.org/10.1016/j.smim.2016.05.005
(3) DOI: 10.1126/science.aaf1098
(4) https://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics
(5) http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/14/misafir-yazar/bu-ulke-asi-firmalarinin-ve-bazi-akl-i-evvellerin-ciftligi-degildir/
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3799534/
(7) http://dx.doi.org/10.1016/j.cyto.2015.02.012
(8) https://en.wikipedia.org/wiki/C._H._Waddington
(9) Google’a ‘evolution ridiculous theory’ keywordlerini girip beğendiğiniz yazıyı seçin

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. ismet badem dedi ki:

    Aşı yaptırmama kararımın ne kadar isabetli olduğunu pekiştiren güzel bir yazı daha, hocama çok teşekkürler…

Siz de yorumunuzu paylaşın: