İNSANLAR VİTAMİN VE GIDA TAKVİYELERİYLE KANDIRILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tüketiciler yüz milyonlarca doları zararlı olabilecek vitaminlere harcıyor

Nicole Kidman, Rianna ve model Rachael Finch gibi ünlülerin yer aldığı pazarlama kampanyaları sayesinde gıda takviyelerinin satışları giderek artıyor (1).

Macquarie Üniversitesi araştırmacılarından Dr. R. Dunlop “Tıbbi olarak teşhis edilmiş bir eksiklik dışında ve uzman bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe gıda takviyesi almak paranın boşa harcanmasıdır” diyor ve ekliyor:

Bu takviyelerin çoğu sadece idrarınızın pahalı olmasına yol açmaz bazıları zarar da verebilir.

Adelaide Üniversitesinin bir araştırmasında onaylanmış takviyelerin birçoğunda ağır metal, ilaç ve toksinler gibi etiketlerinde adı geçmeyen maddeler bulunduğu gösterildi.

Bu gibi takviyeler doğrudan zarar verebilecekleri gibi diğer ilaçlarla etkileşime girerek de ciddi yan tesirlere yol açabilirler”.

Federal Hükumet yetkilileri de, “vitamin veya mineral desteği almanın insanlarının çoğunun sağlığına fayda etiğine dair bir delil yoktur” diyor.

woman looks supplements shelves ile ilgili görsel sonucu

Vitamin ve gıda takviyelerine 2008-2009’ da 1.3 milyar dolar harcanan Avustralya’ da bu rakamın 2019-20’ de 2 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Ünlü artist ve sporcularla yapılan pazarlama kampanyalarının da tesiriyle vitamin ve mineral destekleri sağlıklı yaşamanın unsuru olduğu algısı yaratılıyor.

Gel gelelim pazarlama kampanyası sadece ünlülerle sınırlı değil.

Sydney Üniversitesinin bir araştırması, pratisyen doktorların yüzde 90’ ının ve eczacıların da nerdeyse tamamının son bir senede en azından bir takviyeyi tavsiye ettiğini gösteriyor.

Tüketicilere faydalı oldukları ispatlanmamış gıda takviyeleri satılıyor

Avustralya’ da Four Corner isimli kuruluş tarafından yapılan araştırmaya göre de eczacıların üçte biri “tüketicilere” etkinlikleri şüpheli vitamin, mineral ve gıda destekleri gibi “tamamlayıcı ilaçları”  tavsiye ediyorlar (3).

Avustralya Medical Association eczacıların bu uygulamalarına karşı çıkarken Pharmaceutical Society of Australia da bu satışları desteklemiyor ancak bunu engelleyecek yetkisi de bulunmuyor.

Araştırma Choice isimli tüketici haklarını savunma grubu tarafından 240 eczaneye gönderilen ve stresten şikâyetçi olduklarını bildiren “gölge alıcılar” ile gerçekleştirildi.

Eczacılar bunların yarısına (%49) vitamin veya gıda desteklerinin işe yaradığını, yüzde 24’ üne ise bunun bilimsel olarak ispatlandığı söyledi.

Gelelim neticeye

Bizde de durum Avustralya’ dan farklı değil.

Bizde de bu ürünlerin reklâmı yapılıyor, bizde de ünlüler kullanılıyor, bizde de pazarlama faaliyetleri son sürat devam ediyor, bizde de doktorlar da eczacılar bu tür ürünleri tavsiye ediyorlar.

Milyonlarca insanımız sağlıklı gıdalara verecekleri paraları vitamin ve gıda takviyelerine heba ediyorlar oysa bunları kullananların belki yüzde 3-5’ inin bunlara gerçekten ihtiyacı olabilir.

Gıdalar elbette eski kalitelerinde değil ama yeteri kadar vitamin, mineral, antioksidan olmadığı da gıda takviyesi satmak için çıkarılmış kocaman bir yalandır.

Gıda takviyelerinin insanları “hapçı yapmak”, sağlıklı beslenmeden uzaklaştırmak için kurulmuş “hain bir tuzak” olduğunu unutmayın.

Kaynaklar:

1. http://www.adelaidenow.com.au/news/national/consumers-are-wasting-hundreds-of-millions-of-dollars-on-vitamins-that-may-be-harmful/news-story/b496720e60aa8668b62e37d8a76f6d62

2. http://www.adelaidenow.com.au/lifestyle/health/diet/are-vitamins-doing-you-more-harm-than-good/news-story/e23c96cfa8888233ae523a4f188ba311

3. http://www.abc.net.au/news/2017-02-13/four-corners-complementary-medicine-supplements-chemists/8260408

Siz de yorumunuzu paylaşın: