KİLO VERMEYİ DEĞİL SAĞLIKLI YAŞAMAYI HEDEFLEYİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kilo ve vücut kitle endeksinin (VKE) bir insanın sağlığı hakkında doğru bilgiler veren ölçüler olmadığını, asıl önemli olanın “adam gibi yaşamak” olduğunu savunurum.

CDC’ nin de adam gibi beslendikten ve adam gibi hareketli olduktan sonra kilonun da vücut kitle endeksinin de kıymet-i harbiyesi olmadığı görüşüme ortak olmasından ziyadesiyle memnun oldum.

CDC’ nin uzmanları şunları söylüyor:

Doktorlar, hastanın vital bulgularından biri olarak gördükleri “kilolarını” tedavi etmek üzere eğitilmişlerdir.

Muayenede hastaların kilolarının ölçülmesi VKE’ nin hesaplanması, tansiyonun ölçülmesi gibi standart uygulamalardır.

Medicare ve kılavuzlar da doktorlardan bu bilgileri toplamalarını ister.

Ne var ki bu işlem herhangi bir kilodaki hasta için “damgalayıcı” olabilir.

Bir doktorun vücut ağırlığını değerlendirmesiyle ilgili bu damgalama hastanın doktora güvenini sarsar, tedaviye uyumunu bozar ve tıptan uzaklaşmasına yol açar.

Kilo ve VKE bazı durumlarda tıbben gerekli olsa bile, bu rakamlar üzerinde bir tartışma zararlıdır.

Doktorlar, hastalarıyla kilolarını değil fiziksel aktiviteyi artırmak veya sürdürmek gibi sağlıklı yaşamanın unsurlarını konuşmalıdırlar.

Gelelim neticeye

İnsanların kafalarını kilo ve VKE’ ne takmaları yanlıştır, yapılması gereken şey adam gibi yaşamanın icaplarını yerine getirmekten ibarettir.

İdeal kilo ve VKE’ si olan biri metabolik olarak ciddi hasta olabileceği gibi, idealden uzak değerlere sahip biri de taş gibi sağlıklı olabilir.

İnsanlar fabrikadan çıkma hepsi birbirinin tıpa tıp aynı sanayi ürünü değildir, herkesin ideal kilo ve VKE’ si adam gibi yaşamak kaydıyla kendine göredir.

CDC’ nin uzmanlarının bile bu gerçeği kabul etmeleri, tavsiyelerimi benimsemeleri aklın yolunun bir olduğunu gösteriyor.

Sosyete diyetisyenlerinin de bu gerçeği artık anlamaları ve insanlara iki kilo verdirmek için olmadık eziyete sokmaktan vazgeçmeleri gerekiyor.

Kaynak: https://www.cdc.gov/pcd/issues/2017/17_0006.htm

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Reyhan dedi ki:

    Vücut kitle endeksi gavur icadıdır diye yazmıştınız.

  2. Ayfer Selci dedi ki:

    Doktor sordu, herhangi bir hastalığınız var mı diye. Yok dedim. Şeker? Tansiyon? Kalp? Vs vs. Tek tek sordu. Yok dedim. Ama obezsiniz dedi. Sağlıklıyım kardeşim. Kilom fazla ama başka birşey yok. Egzersiz de yapıyorum, tıkanmıyorum. Kabullenemiyor bunu doktorlar. Ama bu takıntılar aldırdı bu kiloları hep. Toplum bir rahat bıraksa artık obez olmayacağım ama kilo verme zorunluluğu daha çok kilo aldırıyor. Hatta Tire Devlet hastanesinde bir doktor var bileğim ağrıyor diye git, kilon var diye aşağılar seni 15 dk. Kısacası keşke kilo yerine yaşam kalitesini dikkate alsak toplumca. Daha mutlu olacağız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: