AMERİKALILAR DA TIPTAN UZAK SAĞLIKLI HAYAT DİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

EK 2 (18.9.2020): Benim yaşlanmaya verdiğim tepki farklı oldu: Ölecek yaşa gelmiş olduğumu yavaş yavaş idrak ettim. Yani daha uzun bir yaşam için daha fazla çileye, rahatsızlığa ya da sıkıntıya maruz kalmayacak yaşa gelmiş olduğuma karar verdim. İyi besleniyorum. Yani protein, lif ve yağ gibi tadı hem güzel hem de açlığımı uzun süre bastırabilecek yemekler seçiyorum. Egzersiz yapıyorum, beni daha uzun yaşatacağı için değil, kendimi iyi hissettirdiği için. Tıbbi bakıma gelince, acil bir sorun için yardım alırım ama artık saptayamadığım sorunları tıbbın arayıp durmasıyla ilgilenmiyorum. (BARBARA EHRENREICH / Sağlık Salgını) 

***

USA’ da Kuzey Karolina eyaletinin uygulamaya başlayacağı yeni model benim “TIPTAN UZAK SAĞLIKLI HAYAT” felsefemle tam olmasa da örtüşüyor.

Habere göre, bu sistemde “insanları sağlıklı ve hastaneden uzak tutarak sağlık harcamalarından tasarruf etmek” hedefleniyor.

Amerikalılar gene dayanamamış hastalık aramaya devam ediyorlar ama olsun, sadece insanları hastaneden uzak tutma düşüncesi bile çok önemlidir.

İnanıyorum ki çok geçmeden bu gereksiz şeker, kolesterol kontrollerini de bırakıp tamamen “adam gibi yaşamaya” odaklanırlar.

USA’ nın önde gelen üniversitelerinden sonra Sağlık Bakanlığı’ nın da sitemdeki tavsiyeleri dikkate almasına memnun oldum.

Aklın yolu birdir!

tıptan uzak sağlıklı hayat ile ilgili görsel sonucu

***

Medimagazin’ in haberi:

Amerika Birleşik Devletleri sağlık hizmetlerinde kişi başı en çok parayı harcamasına rağmen, sağlık göstergelerinde orta basamaklarda yer alan bir ülke olarak biliniyor.

New York Times’ın haberine göre ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde, her hastane ziyareti, test veya operasyon için doktorlara ve hastanelere ödeme yapılan geleneksel hizmet başına ödeme modelinden uzaklaşarak yeni bir model denenecek.

Deneme aşamasındaki sistemde amaç, insanları sağlıklı ve hastaneden uzak tutmak ve sağlık harcamalarından tasarruf etmek.

 Yeni sistemde sağlık sigortası hastanelere diyabet hastalarının kan şekerini veya kalp hastalarının kolesterolünü kontrol etmek gibi sağlık sonuçlarına dayanarak ödeme yapacak. Sağlık hizmet sunucuları bu durumda hastalara ne kadar iyi bakım yaparlarsa o kadar çok kazanacak.

Doktorların ve hemşirelerin bakım yönetiminde daha büyük bir rol oynamalarının, sağlık ekonomisi açısından da daha avantajlı bir durum olması bekleniyor.

Yeni sistemde birinci basamak hekimleri hastalara depresyon, alkol tüketimi, beslenme ve barınma hakkında ayrıntılı tarama soruları sormak gibi daha sistematik bir şekilde yaklaşacak ve daha fazla zaman ayıracak. Bunun karşılığında ise daha fazla ödeme alacaklar. 

Bu sistemle sağlık harcamalarında birinci basamağın payı yüzde 6-8’lerden yüzde 10-13’e çıkacak. 

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/dis-haberler/genel/tr-abdde-saglik-reformu-insanlari-hastaneden-ne-kadar-uzak-tutarsan-o-kadar-cok-para-76-682-82886.html

***

EK 1 822.8.2020): 1936 senesinin Yemek Kitabı’ nda “Birçok insanın” nişastalara/şekere tahammül edemeyeceği yazıyor. Atalarımızın bilgisine bağlı kalsak ve yiyecek seçimlerimizi bilim insanlarına asla teslim etmeseydik, muhtemelen çok daha iyi durumda olacaktık.

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1297162651466948609?s=20

***

EK 2 (18.9.2020): Benim yaşlanmaya verdiğim tepki farklı oldu: Ölecek yaşa gelmiş olduğumu yavaş yavaş idrak ettim. Yani daha uzun bir yaşam için daha fazla çileye, rahatsızlığa ya da sıkıntıya maruz kalmayacak yaşa gelmiş olduğuma karar verdim. İyi besleniyorum. Yani protein, lif ve yağ gibi tadı hem güzel hem de açlığımı uzun süre bastırabilecek yemekler seçiyorum. Egzersiz yapıyorum, beni daha uzun yaşatacağı için değil, kendimi iyi hissettirdiği için. Tıbbi bakıma gelince, acil bir sorun için yardım alırım ama artık saptayamadığım sorunları tıbbın arayıp durmasıyla ilgilenmiyorum. (BARBARA EHRENREICH / Sağlık Salgını)

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/babaoglu/2020/09/18/cahil-sersem-ve-zavallilar

***

EK 3 (30.8.2023): Circulation’da yayımlandı: Reçeteye sebze-meyve yazarsak ne olur?

Circulation’da yayınlanan bir çalışma, ücretsiz meyve ve sebze reçete programları ile önemli sağlık faydaları arasında güçlü bir bağlantı kuruyor. Çalışma kan basıncı, kan şekeri ve vücut kitle endeksi oranlarında düşüşün yanı sıra gıda güvenliğinde de iyileşme olduğunu gösteriyor.

Amerikan Kalp Derneği’nin hakemli dergisi Circulation’da bugün yayınlanan yeni bir çalışma Kardiyovasküler Kalite ve Sonuçlar, reçete programlarının Amerika Birleşik Devletleri’nde kardiyovasküler hastalıklar ve gıda güvensizliği ile mücadelede güçlü bir araç olabileceğine dair ikna edici kanıtlar sunuyor. Çalışma, ülke genelinde dokuz ayrı programdan elde edilen verileri bir araya getirerek türünün en büyüğü olmasıyla dikkat çekiyor.

Programlar daha sağlıklı beslenme tercihlerini teşvik ediyor

Sağlık camiasında giderek daha fazla ilgi gören bir kavram olan reçete üretme programları, doktorların kalp hastalığı veya Tip 2 diyabet riski taşıyan hastalara ilaçlara ek olarak meyve ve sebze reçetesi yazmasına olanak tanıyor. Hastalar, perakende marketlerden veya çiftçi pazarlarından ücretsiz veya indirimli ürünlere erişmek için elektronik kartlar veya kuponlar alırlar.

Çalışmanın başyazarı ve UMass Chan Tıp Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Dr. Kurt Hager, “Bu sonuçlar, reçete üretmenin sağlık ve refahın iyileştirilmesi için önemli bir temel oluşturabileceğini gösteriyor” dedi.

Kardiyovasküler sağlık üzerindeki etkisi

Bu programlara ortalama altı ay boyunca katıldıktan sonra, yetişkinler daha düşük kan basıncı, kan şekeri ve vücut kitle indeksi (BMI) seviyeleri bildirdi. Özellikle, başlangıçta yüksek tansiyonu olan yetişkinler arasında sistolik kan basıncı 8 mm Hg’den fazla düşmüş ve diyastolik kan basıncı yaklaşık 5 mm Hg azaldı. HbA1C ile ölçülen kan şekeri seviyeleri, diyabetli yetişkinler arasında yüzde 0,29 ila 0,58 puan arasında düştü.

Gıda güvensizliği ile mücadele

Çalışma ayrıca ürün reçetesi programlarının gıda güvenliğini artırma potansiyeline de ışık tuttu. Çalışmadaki hem yetişkinlerin hem de çocukların programı tamamladıktan sonra gıda güvensizliği bildirme olasılıkları önemli ölçüde azaldı. Yetişkin katılımcıların sağlık durumlarının daha iyi olduğunu bildirme olasılığı %62 daha fazlayken, çocukların bildirme olasılığı iki kattan daha fazlaydı.

Gelecekteki çıkarımlar

Amerikan Kalp Derneği’nin klinik bilim sorumlusu Mitchell Elkind, M.D., M.S., FAHA, daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. “Bu analiz, gıda güvensizliğini azaltmak ve sağlık önlemlerini iyileştirmek için sübvansiyonlu ürün reçetelerinin potansiyelini göstermektedir. Gelecekteki araştırmaların randomize kontrollü çalışmaları içermesi gerekecektir” dedi.

Büyüyen bir girişim

Bu çalışmanın bulguları, Amerikan Kalp Derneği ve Rockefeller Vakfı’nın Eylül 2022’de başlattığı “Gıda İlaçtır Girişimi “nin hemen ardından geldi. Girişim, kronik hastalıkları önlemek ve yönetmek için tıbbi reçete kavramını sağlıklı gıdalara genişletmeyi amaçlıyor.

Sınırlamalar ve ileri araştırmalar

Çalışmanın, kontrol grubu eksikliği ve COVID-19 salgınının bazı programlar üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere çeşitli sınırlamaları vardı. Ancak veriler, ürün reçetesi programlarının sağlık sonuçlarını iyileştirmede ve gıda güvensizliğiyle mücadelede etkili olduğunu gösterdi.

Araştırma, kardiyovasküler hastalıkların ve gıda güvensizliğinin yükünü azaltmak için potansiyel olarak basit ama etkili bir araç sunan beslenme programlarının sağlık hizmetindeki kritik rolünün altını çizdi. Bu umut verici erken bulguları doğrulamak için daha titiz çalışmalar yapılması bekleniyor.

Kaynakhttps://medimagazin.com.tr/guncel/circulationda-yayimlandi-receteye-sebze-meyve-yazarsak-ne-olur-106798

Makale: Impact of Produce Prescriptions on Diet, Food Security, and Cardiometabolic Health Outcomes: A Multisite Evaluation of 9 Produce Prescription Programs in the United States

K: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.122.009520

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Hüseyin Çakmak dedi ki:

    İki de bir de Amerikalılar beni okuyor beni dinliyor diyorsun da bunda samimi misin yoksa dalga mı geçiyorsun anlayamadım

  2. Seyhun dedi ki:

    Ahlâkın yozlaşmasının hediyesidir hocam…
    Para için ne demişler…
    “Biliyorum Allah değilsin ama Allah’tan fazla iş görüyorsun…”

  3. Yusuf dedi ki:

    ABD’ nin sağlık sistemi çökmüş durumda. Tamam orada teknoloji bilim herşey var ama halk bunlardan faydalanamıyor. Paran yoksa kimse yüzüne bile bakmaz orada.

  4. Mecit dedi ki:

    Hocam, bu insanları sağlıklı ve hastaneden uzak tutmak tıbbın işine gelmez. Hele bir gün yumurta faydalı ertesi gün zararlı, kolesterolün yüksek olması bir gün zararlı ertesi gün faydalı diyen fırıldakların işine gelmeyecektir. Onlar ilaç yazmadan kesip biçmeden duramazlar.

  5. Kürşat dedi ki:

    far from medicine healthy life

Siz de yorumunuzu paylaşın: