GIDA PAKETLERİNE KALORİ YAKMAK İÇİN EGZERSİZ MİKTARI YAZILMASI HALKI ALDATMAKTIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

BBC’ de “Gıda paketlerine kalorileri yakmak için gereken ‘egzersiz miktarları’ yazılmalı” başlıklı haber insanların modern beslenme bilimi uzmanları tarafından nasıl kandırılmaya devam edildiklerini bir kere daha gözler önüne seriyor:

BİR: Evvelemirde işlenmiş paketli gıdalara el bile sürülmemesi gerekir.

İKİ: Kalori saymanın delinin pösteki saymasından farkı yoktur, önemli olan kalori değil gıdaların muhteviyatı ve kalitesidir.

ÜÇ: Egzersiz herkes için faydalıdır ama fazla egzersiz yaparak sağlıksız gıdaların zararlarından kurtulmak mümkün değildir. 

Mesela şeker kalorisi yüksek olduğundan değil  bağırsak mikrobiyotasını bozması; oksidatif stres ve kronik enflamasyona yol açması yüzünden zararlıdır.

Şekerin bu zararlarını koşarak, kan ter içinde kalarak yani kalori yakarak ortadan kaldırmak mümkün değildir.

Unutmayın, şeker tatlı bir zehirdir.

Modern tıbbın beslenme tavsiyeleri bana göre külliyen yanlıştır ve hatta obezite ve diyabetteki patlamanın da önemli sebeplerindendir.

Adam gibi beslenme şöyle olmalıdır:

BİR: Üç ana üç ara öğün yerine günde iki defa beslenilmelidir.

İKİ: Temel yağlar olarak tavsiye edilen ayçiçek, mısırözü ve kanola gibi omega 6 deposu yağlardan uzak durulmalıdır; temel yağlar tereyağı ve zeytinyağıdır.

ÜÇ: Hararetle tavsiye edilen layt ürünler ve suni tatlandırıcılar asla yenip içilmemelidir.

DÖRT: Yağsız süt ürünleri yerine tam yağlı yoğurt, ayran, peynir tercih edilmelidir.

BEŞ: Tahıllar temel gıda olmamalı, işlenmemiş tam tahıl mamulleri makul miktarda tüketilmelidir.

ALTI: Kolesterol deposu diye yasakladıkları yumurta da sağlıklı hayvansal yağlar ve sakatat da sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz yiyecekleridir.

YEDİ: Sağlıklı beslenmede önemli olan kalori miktarı değil kalorinin kaynağı, yenilen gıdaların kalitesidir.

Gelelim neticeye

BİR: Kalori hesabı ve bunun üzerinden yapılan tüm beslenme tavsiyeleri modern tıbbın tıpkı VKE’ de (vücut kitle endeksi) de olduğu gibi akıl ve mantıkla ilişkisi olmayan saçma sapan işlerinden biridir.

İKİ: Sağlıksız gıdalardan kaynaklanan fazla kalorileri yakarak bunların zararlarından kurtulmak mümkün değildir.

ÜÇ: İngiliz araştırıcıların bu gerçekleri anlamaları için “bir fırın ekmek yemeleri” gerekiyor. Bir fırın ekmeği yakmak için ne kadar koşmaları gerektiğini de bir zahmet kendileri hesaplasın!

DÖRT: Dikkat, kalori yakalım derken motoru yakabilirsiniz.

*** 

BBC’ de Michelle Roberts’ in”Gıda paketlerine kalorileri yakmak için gereken ‘egzersiz miktarları’ yazılmalı” başlıklı haberi:

İngiliz araştırmacılar, gıda paketlerinin üzerine, paketteki gıdanın kalorisinin yakılması için ne kadar egzersiz gerektiğinin yazılması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, bir pizzadaki kaloriyi yakmak için dört saat yürümek, ya da bir çikolatayı yakmak için 22 dakika koşmak gerektiğini bilmenin, gıdanın enerji maliyeti konusunda daha büyük bir farkındalık yaratacağını düşünüyor.

Yapılan ilk araştırmalar da, egzersiz uyarılarının insanların daha az ve sağlıklı yemesini sağladığını gösteriyor.

Amaç, daha sağlıklı yeme alışkanlıklarıyla obeziteyle mücadele etmek.

14 farklı araştırmayı inceleyen Loughborough Üniversitesi’nden uzmanlar, gıda paketlerini bu şekilde etiketlemenin ortalama 200 kalori daha az alınmasını sağlayacağını belirtti.

food packaging labels ile ilgili görsel sonucu
 

Kaloriler hakkında

  • Bir yiyecek ya da içecekteki enerji miktarı kaloriyle (kcal) ölçülüyor.
  • Nefes almaktan koşmaya, vücudun işleyebilmesi için erkeklerin günde 2.500, kadınların ise günlük 2.000 kalori alması gerekiyor.
  • Yakabileceğinizden daha çok kalori almak kilo almaya, hatta obeziteye yol açıyor. Çünkü fazla kaloriler yağ olarak saklanıyor
  • Her gün çok az miktarda fazla yemek bile birikim yaratıyor
Kalori

Günde 200 kalori daha az alınması, kulağa çok fazlaymış gibi gelmeyebilir ancak Epidemioloji ve Kamu Sağlığı adlı bilimsel yayında yer alan araştımada uzmanlar, bu orandaki azalmanın bile ülke genelindeki obezite seviyelerine olumlu etkisi olacağını söylüyor.

İngiltere’de yetişkilerin üçte ikisinden fazlası fazla kilolu ya da obez.

Baş araştırmacı Prof Amanda Daley “Halkın yiyecekler konusunda daha iyi kararlar vermesi ve fiziksel açıdan daha aktif olması için farklı yollar bulmaya çalışıyoruz.” dedi.

Daley, yiyecekleri “egzersiz kalorileri” ile etiketlemek, insanların ne yediklerini daha iyi anlamasını ve daha iyi tercihler yapmasını sağlıyor.

Prof. Daley, insanların belirli yiyecekleri yakmak için ne kadar fiziksel egzersiz gerektiğini öğrendiğinde şoke olduklarını belirtti.

Daley “İnsanların gıdalardaki kalori sayısını sürekli hafife aldıklarını biliyoruz. Örneğin bir çikolatalı muffin yediniz ve 500 kalori barındırıyor. Yakmak için 50 dakika dolayında koşmanız gerekiyor.” dedi.

“Burada mesele diyet yapmak eğil. Mesele kamuoyunu eğitmek ve gıda tükettiğinizde bir enerji maliyeti olduğunu da anlamaları. Böylece ‘Bu çikolotalı keki yakmak için iki saat harcamak istiyor muyum? Çikolatalı kek gerçekten buna değer mi?’ diye kendilerine sorabilirler.”

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50732643

***

EK 1 (11.7.2023): Daily Mail’in haberine göre, Oxford Üniversitesinin “OurWorldInData” araştırmasında incelenen 184 ülkenin 173’ünde, insanların, her iki cinsiyet için önerilen günlük 2 bin-2 bin 500 kaloriden fazla tükettiği gözlemlendi.

Kullanılan veriler, ülkelerdeki her evin satın aldığı ortalama yiyecek miktarı üzerinden hesaplandı.

Listenin ilk 5 sıralamasında 4 bin 12 kaloriyle Bahreyn, 3 bin 868 kaloriyle ABD, 3 bin 850 kaloriyle İrlanda, 3 bin 824 kaloriyle Belçika ve 3 bin 762 kaloriyle Türkiye bulunurken, listenin sonunda 1641 kalori ile Orta Afrika Cumhuriyeti yer alıyor.

Araştırmada ayrıca, listenin başında bulunan Bahreyn’de, her 10 yetişkinden 4’ünün obeziteden muzdarip olduğu gözlemlendi.

Türkiye en çok kalori tüketen 5’inci ülke

Türkiye’nin, ortalama 3 bin 762 kalori ile 5’inci sırada yer aldığı araştırmada, aşırı yemek tüketiminin, verimsiz uyku düzeni, uzun süreli çalışma, ışık kirliliğine maruz kalma ve stresli yaşam sürme gibi nedenlerden kaynaklandığının altı çizildi.

Araştırmada, aşırı gıda tüketiminin obezitenin birinci sebebi olduğu ve 1970 yılında dünya genelinde 175 milyon olan vaka sayısının günümüzde 1 milyara ulaştığı kaydedildi.

Artan obezite oranlarının tehlikesine dikkati çekilen araştırmada, söz konusu hastalığın hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, Alzheimer ve diğer sağlık sorunlarına sebep olabileceği ifade edildi.

Yiyeceklerin, kalorilerinin her geçen gün artmasına rağmen besleyici öğelerinin azaldığı belirtilerek, insanların daha fazla yararlı besin almak için daha çok yemek yemeye başladığı sonucuna dikkat çekildi.

Araştırmanın verileri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden (FAO) alındı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/arastirmaya-gore-ulkelerin-yuzde-94u-asiri-yemek-tuketiyor/2942777

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: