FİTALATLAR ÜREMEYİ BOZUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Plastikleri yumuşatmak için kullanılan fitalatlardan biri olan DEHP’ nin doğum kusurları ve kısırlık başta olmak üzere birçok sağlık problemine yol açtığı biliniyordu.

Harvard’ lı uzmanların solucanlar üzerinde yaptıkları ve PLoS Genetics de yayınlanan araştırmalarında bu kimyasalın üremeyi moleküler seviyede bozduğunu gösterdiler.

Araştırmaya göre DEHP mayoz bölünmeyi birçok şekilde bozuyor ve yumurta oluşumu ve çok erken embriyonik gelişim sırasında birçok kusurlara yol açıyor.

Solucanın ebevyn genetik materyeli yumurtada birleşirken DEHP, önce çok fazla sayıda çift sarmal DNA parçalanmasına yol açıyor.

İlgili resim

Fitalat DNA’ yı bozuyor

DEHP bunu, kromozomun boyunu değiştirerek ve birbirine sıkıca sarılmış olan kromatini gevşeterek yapıyor ve böylece de daha fazla DNA parçasının kırılması mümkün oluyor.

DEHP daha sonra mayoz bölünme sırasında fazla kırılmayı durdurması beklenen sisteme müdahale ederek problemi daha da büyütüyor ve neticede kırıklar mayoz sırasında uygun şekilde tamir edilemiyor, Kromozomların yapısı bozuluyor, yumurtada yanlış sayıda kromozom oluşuyor ve embriyonun canlılığı azalıyor.

Sorunlar geçmiş mayoz bölünmeden sonra da solucan embriyolarında mitotik hücre bölünmesinin ilk turuna kadar devam ediyor.

Araştırmaya göre, çok düşük DEHP seviyeleri bile mayozu etkiliyor.

DNA phthalates ile ilgili görsel sonucu

Fitalatsız modern hayat mümkün değil

Hormon bozucu kimyasallar olan fitalatların çocuk oyuncakları, gıda paketleri gibi ürünlerde kullanılması sınırlandırılmış olmakla beraber bunlar günlük hayatta çok kullanılan kozmetik ve eşyalarımızdan tıbbi malzemelere kadar sayısız üründe hâlâ bulunuyor.

Not: Hücrede kromozom sayısının yarıya indirgenmesi amacıyla yapılan bölünmeye mayoz bölünme denir.

Gelelim neticeye

Bugün maruz kaldığımız sentetik kimyasal maddelerin sayısı yüz bini buluyor.

Bunların tamamı yeterli emniyet testlerinden geçmeden hayatımıza giriyor ve zararları ancak yaygın kullanımdan sonra dikkati çekmeye başlıyor.

Bu kimyasallardan tam olarak uzak kalmak için Tarzan gibi ormanda yaşamak dışında yapacak bir şey yok.  

İlgili resim

Kaynak: https://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1008529

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Figen Taşçı dedi ki:

    Tüp bebek merkezlerinin sayısının artması sebepsiz değil

  2. Sabire dedi ki:

    Sadece fitalatlar değil, yazıda da altı çizliyor bütün kimyasallar sağlığımız için risklidir ama gel de bunu anlat

Siz de yorumunuzu paylaşın: