KORONA VİRÜS ERKEKLERİ DAHA ÇOK HASTA EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Araştırmalara göre korona virüsü erkelerde daha çok ağır hastalık tablolarına yol açtığı gibi, virüs bulaşan her 1000 erkekten 28′ i her 1000 kadından sadece 17′ si ölüyor.

Bunun sebepleri:

1. Kadınların bağışıklık sistemi daha güçlü

2. Östrojen etkisi

3. Genetik farklılıklar (ACE-2 reseptörleri)

4. Farklı beslenme

5. Sigara-alkol

6. Altta yatan hastalıklar bakımından her iki cinsiyetin farklı özelliklere sahip olması 

corona patients in china ile ilgili görsel sonucu

Korona virüsler nasıl hastalık yapıyorlar?

Virüslerin vücutta hastalık yapabilmeleri için önce hücre yüzeylerinde bulunan ve reseptör adı verilen yapılara tutunmaları ve sonra hücre içine girerek çoğalmaları gerekir.

Yeni korona virüsler için bu reseptörün ACE-2 proteinleri olduğu ve akciğer keseciklerinin etrafında yerleşmiş olan tip 2 alveol hücrelerinin yüzeyinde bulunduğu belirlenmiştir.

Korona virüsler bu reseptöre tutunarak hücreye girer ve çoğalırlar; vücut da buna tepki olarak bir iltihap reaksiyonu başlatır.

Akciğer keseciklerinin içi iltihap hücreleri ve sıvı ile dolar (zatürre) ve bunun sonucu da akciğerler vazifesini yapamaz olur.

Çünkü oksijenin alınması ve metabolik olaylar sonucu vücutta oluşan karbon dioksitin atılması bu kesecikler sayesinde gerçekleşir.

Gaz değişiminin bozulması neticesinde kanda oksijen ve karbon dioksit basıncı düşmeye başlar.

Akciğerlerdeki bu iltihap ve ödem tedavi edilmediğinde veya tedaviye cevap alınamadığında karbon dioksit basıncı yükselmeye başlar (hiperkapni) yani bir “solunum yetersizliği” tablosu da gelişir.

ACE-2 reseptörleri

Araştırmalara göre bu ACE-2 reseptörleri yemek borusu, ince ve kalın bağırsaklar (ileum ve çekum), safra kesesi, kalp kası, böbrekler (proksimal tüpler) ve mesane hücrelerinde de vardır.

Fazla miktarda ACE-2 reseptörü bulunan organlar da hastalığın bulaşması bakımından önem taşır.

Bunlar içinde özellikle dışkı ve idrar hastalığın yaygınlaşmasında rol oynayacağından bunlarla alakalı hijyen kaidelerine de titizlikle uyulmalıdır.

ACE-2 reseptörlerine karşı geliştirilecek antikorlar da hastalığın tedavisinde işe yarayabilir.

Günümüzde hipertansiyon ve kalp-damar hastalıkları tedavisinde yaygın olarak kullanılan ACE-inhibitörlerinin bu reseptörlere bir tesiri yoktur.

ace-2 receptor polymorphism ile ilgili görsel sonucu

Yaşlandıkça ACE-2 ekspresyonu da artar

Yaşla beraber ACE-2 ekspresyonunun artması Covid-19’ un neden yaşlılarda daha ağır hastalık tablosu yarattığını ve neden daha fazla ölümlere yol açtığını da açıklar.

Bir araştırmaya göre, ACE-2 ekspresyonu bakımından kadın-erkek farkı olmadığı gibi Asya’ lılar ve diğer ırklar arasında da bir fark yoktur (2).

Gelelim neticeye

Bu yazıyı yazdığım dakikaya kadar bizde henüz bir korona virüs vak’ası bildirilmedi ama bu, koronanın bizde hiç görülmeyeceği manasına gelmez.

İnşallah hiç gelmez ama gelecekse de bunun olabildiği kadar gecikmesi çok iyi olacaktır.

Çünkü havaların ısınması ve rutubetin artmasıyla beraber virüsün bulaşıcılığı da azalacaktır.

Kaynaklar:

1.https://www.nature.com/articles/s41368-020-0074-x

2.https://www.preprints.org/manuscript/202002.0258/v1

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Abdullah dedi ki:

    Bizde de var ama saklanıyor diyorlar halk arasında doğru mudur bilmem ama bu saklanacak bir şey değil. Bilmek ve ona göre de tedbir almak doğru olanıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: