ÇİN AŞISI GÜVENİLİR Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sabah’ ta Abdulhay Selim Dündar‘ ın haberi:

Koronavirüs kaynaklı KOVİD-19 salgını ile ilgili hem endişe verici, hem de umut verici son dakika haberleri geliyor. Ancak, tüm dünya sadece aşı ve maskeye odaklanırken, hastalıklara karşı en güçlü silahımız olan bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik tavsiyeler ya hiç verilmiyor, ya da verilen tavsiyeler göz ardı ediliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Ahmet Rasim Küçükusta, KOVİD-19 hastalığından korunmak için yapılması gerekenler ve koronavirüsün tarihi ile ilgili sabah.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu.

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte koronavirüs vaka sayısı tüm dünyada artış gösterirken, bu süreçte bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemi de artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün sürekli olarak değişen, zaman zaman birbirine zıt yapılan açıklamaları, küresel ve sosyal medyada yer alan korku yayan haberler nedeniyle, salgınla mücadelede dünya genelinde bir kaos söz konusu. Ancak, tüm hastalıklarda olduğu gibi, bu hastalığa karşı da insanoğlunun doğuştan gelen çok güçlü bir silahı var: Bağışıklık! Bağışıklık sistemini göz ardı ederek aşı ve ilaç açıklaması yapan şirketler, ürettikleri ürünlerin reklamını yaparken, çok sayıda bilim adamı bağışıklığı güçlü tutmanın öneminin altını çiziyor.

Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta, koronavirüslerin tarihi, KOVİD-19 hastalığından korunma ve ölüm riskini azaltma yolları ile ilgili sabah.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu ve merak edilen soruları yanıtladı. İşte, Prof. Dr. Küçükusta’nın açıklamaları..

Koronavirüsten korunma ve ölüm riskini azaltmanın yolları: Prof. Dr. Rasim Küçükusta’dan önemli açıklamalar | Son Dakika Haberleri

BUGÜNE KADAR HEM TÜRKİYE’DE HEM DE DÜNYADA BİRÇOK BİLİMSEL VE AKADEMİK ÇALIŞMADA CORONAVİRÜS AİLESİ YER ALMIŞ. YANİ OLDUKÇA ESKİLER. ÖNCELİKLE CORONAVİRÜS AİLESİNİN TARİHİNDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ? NE ZAMAN ÇIKTILAR ORTAYA?

Koronavirüsler 1960′ larda keşfedildi. Bunlar insanlarda üst solunum yollarında halk arasında soğuk algınlığı, nezle gibi isimlerle bilinen bir enfeksiyona sebep olurlar. Genel olarak tüm soğuk algınlığı vakalarının yüzde 30′ undan mesuldürler. Koronavirüsler inek ve domuzlarda bağırsak iltihabı, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına yol açar.

Koronavirüslerin mutasyon geçirmeleriyle 2002′ de SARS ve 2012′ de de MERS ve nihayet 2019 sonlarında ise KOVİD hastalıkları ortaya çıkmıştır.

KOVİD-19’A NEDEN OLAN VİRÜSÜN BİLİMSEL İSMİNDE “SARS” VAR. PEKİ, YENİ TİP KORONAVİRÜSÜN ESKİ KORONAVİRÜSLERDEN NE FARKI VAR? SARS VE MERS SALGINI AŞI OLMADAN BİTTİ. SARS-COV-2’Yİ BU KADAR TEHLİKELİ YAPAN NEDİR?

Yeni tip koronavirüs ya da bilimsel adıyla SARS-CoV-2 ve diğer koronavirüsler arasında antijenik bakımdan farklılıklar vardır. Bu farklar virüslerin bulaşma ve hastalık yapma özelliklerini belirler. İnsandan insana bulaşan SARS koronavirüsü (SARS-CoV-1) dünyada 8.422 vaka ve 916 ölüme yol açtıktan sonra 2003 senesi haziran ayından sonra görülmez olmuştur. Bunun virüsün mutasyona uğrayarak insandan insana bulaşma özelliğini kaybetmesine bağlı olduğu düşünülmektedir. MERS koronavirüsü ise hemen daima deveden insan geçiyor ama insandan insana çok az bulaşıyordu. Dünyanın belli ülkelerinde 2.500 vakada bildirilmiştir ama ölüm oranı çok yüksektir (yüzde 35). MERS virüsü halen çok seyrek olarak hastalık yapmaya devam etmektedir.

SARS-CoV-2′ nin pandemiye yol açmasının sebebi, insandan insana kolay bulaşması, yüzeyinde bulunan S proteininin hücrelerdeki furin adı verilen proteinler tarafından iki bölüme ayrılması ve bu sayede virüsün hücreye kolayca girip üremesi ve kan damarı yüzeyindeki hücreleri de enfekte edebilmesidir.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/12/03/koronavirusten-korunma-ve-olum-riskini-azaltmanin-yollari-prof-dr-rasim-kucukustadan-onemli-aciklamalar-son-dakika-haberleri

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: