MASKE, MESAFE, AŞI VE REALİTE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Değerli kardeşim Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın bir yazım hakkındaki tenkidini aşağıda okuyabilirsiniz.

Bunlar da benim ona cevabım:

BİR: Tenkidi için kusura bakmak ne kelime, aksine memnun oldum.

İKİ: “Maneviyat kelimesinin zaten moral ve motivasyon kelimelerinin etrafını câmi, ağyarını mâni” olduğu el-hak doğrudur amma velâkin bu bir galat-ı meşhurdur. 

Bu üç kelimenin ard arda sıralanması ifadeyi kuvvetlendirir; tıpkı “ev bark” veya “türlü çeşitli” misallerinde olduğu gibi. 

ÜÇ: Maske takmakla virüsten tam korunmak mümkün olmamakla beraber âdabına uygun kullanılan maskenin kapalı yerlerde faydası olabilir. Açık havada maskeyi ben de tasvip etmiyorum; kanunlara uymayı benimseyen “vatandaş Ahmet Efendi” olarak maske takıyorum.

DÖRT: Maske ve diğer tedbirlerde “dayatma/ceza” yerine “izahat/ikna” yolu tercih edilmelidir.

BEŞ: Toplum bağışıklığının oranı hakkında benim elimde hiçbir bilgi yok. Tahmin ve varsayımlara göre yapılan bir değerlendirme yapmak istemem.

Bu virüs pratik olarak  sadece damlacık veya aerosoller vasıtasıyla bulaştığı için kapalı alanlarda belli bir mesafeyi korumayı doğru buluyorum.

BEŞ: “… insanların büyük bir kısmının virüsle zaten bir şekilde karşılaşmış olması” ifadesinde geçen “büyük bir kısmının” değeri nedir, ne kadar büyüktür ve bunu hangi ölçümlere dayanarak söyleyebiliyorsun, bilemedim.

Elbette virüsle karşılaşanların sayısı her geçen gün artmaktadır ama toplum bağışıklığı oranını gösteren net bir veri yok.

ALTI: Kapatmaların “kısmî” (ne kadar kısmî, ben de bilmiyorum) faydası olduğunu kabul etmekle beraber bu benimsediğim bir uygulama değildir. Bunun yerine “dönüşümlü çalışma ve sokağa çıkmanın” daha etkili ve hayatın akışını daha az bozucu olduğu kanaatindeyim. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/12/13/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kapanma-yerine-donusumlu-calisma-ve-sokaga-cikma-daha-faydali-olabilir/

YEDİ: Aşıların bağışıklıkları baskılandığı için riski yüksek olanlarda ne kadar etkili olacağını gösteren bir değer tabii ki yok ama içlerinden bazılarının kısmen fayda görmesi (ağır tablo ve ölüm riskinde nispi azalma) muhtemeldir. Hiç fayda görmeyen de elbette pek çok olacaktır. 

SEKİZ: Bu aşılar sadece “şahsi koruyuculuk” sağlayabilir; mutlak risk azalması “yüzde 1” olarak hesaplanıyor. CoronaVac’ ı, mRNA ve vektör aşılarına göre çok daha emniyetli buluyorum. 

DOKUZ: Koronavirüs aşılarını “yeni grip aşıları” olarak değerlendiriyorum. Üstelik bunu yüksek ihtimalle senede iki kere şeklinde dayatacaklardır. 

ON: Yazının son kısmında yer alan dört sualinin cevabını ben de merak etmekteyim.

***

Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın yazısı:

Muhterem hocam, bu defa sizi tenkîd etmek lazım geldi, kusura bakmayın (1).

‘Koronavirüsle mücadele sadece maske, mesafe ve muslukla olmaz, bunlara mutlaka moral + maneviyat + motivasyon da eklenmelidir’.

Evvela ikinci bölüm ‘moral+maneviyat+motivasyon’;
Kubbealtı lugati maneviyât kelimesinin mânâsını çeşitli güçlükler tehlikeler karşısında inanç ve ahlâkî değerlere bağlılıkdan doğan dayanma gücü, ruh kuvveti, moral olarak vermekdedir, yani maneviyat kelimesi zaten moral ve motivasyon kelimelerinin etrafını câmi, ağyarını mânidir.

Koronavirüsle mücadeleye gelince mecburî maske ve mesafe zorlamasının bilimle bir alakası yokdur, sadece psikolojik baskı unsuru vazifesi görmekdedir (2). Hastalığın şiddetinin azalması kuvvetle muhtemeldir ki, alınan kapatma tedbirleri ile değil toplumun bağışıklığının, insanların büyük bir kısmının virüsle zaten bir şekilde karşılaşmış olması ile ortaya çıkmışdır.

Ülkemizde çin aşısının etki ve güvenliğini değerlendiren bir sayın profesör mahut aşının %95.21 (küsuratın kat’iliğine hayranım) olarak vermişdi, bu rakamın doğru olmadığı diğer ülkelerden gelen rakamlarla ortaya çıkdı zaten.
Üstelik bu profesörün relative risk reduction ile absolute risk reduction’ın (3) ne olduğunu bilmemesi herhalde imkansızdır.

Gerek çin gerek alman aşısının yaygın uygulamasının hastalığın yaygınlık ve ölümcüllüğünü azaltması ihtimali her sene uygulanan grip aşılarından farklı olmadığı aşikâr iken (3) muhterem reis-i cumhurumuzu yaygın aşılamaya mecbur bırakanların* tarihin karanlıklarında kalacaklarını tahmin etmek zor değil!…

Kağıtlardaki rakamlara değil realiteye yani gerçek hayata bakmak lazımdır.

Binaenaleyh, milleti eve kapatmanın hükümeti zor durumda bırakmak için bir manivela olarak kullanılıyor olmasını ise siyaset kurdu olan muhterem büyüklerimizin göremiyor olması ihtimali üzerine acizâne bunları hatırlatmak gerekmez mi?

(1) https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/01/25/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/moral-maneviyat-ve-motivasyon-asilarin-etkili-olabilmesi-icin-de-sart/
(2) https://www.globalresearch.ca/twenty-reasons-mandatory-face-masks-are-unsafe-ineffective-and-immoral/5735171
(3) https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/26/covid-vaccine-side-effects.aspx?ui=abcef0cb900b82646ebd37fa636a04e4e902f8582dd01c378bd7d29d6073e004&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20210126_HL2&mid=DM777646&rid=1068103266

*Bilim kurulu hangi kriterlere göre belirlenmişdir?
Neden bir sözcü seçip efkâr-ı umûmîyi bilgilendirmek yerine devamlı halka korku pompalamakdadırlar?
Bir acil tıp uzmanının bu kurulda yer alması hangi mantığa istinad etmekdedir?
PCR’ın diagnostik test olarak kullanılamayacağını ne zaman fark edecekdirler?

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Nevin Yayar dedi ki:

    Tenkid ve tenkide verilen cevap, ikisine de bayıldım. Ne kadar özlemişiz hakaret etmeden, nezaketle görüşleri sunabilmeyi. Yüreğimi ısıttınız. Varlığınıza minnettarım.

  2. Alişan Yıldıran, Çocuk hekimi dedi ki:

    Muhterem hocam,

    Evvela, nazik cevabınız için teşekkür ederim.
    Verdiğiniz maddelerin ekserisi hemfikir olduğumuz gösteriyor zaten.

    Son kısımdaki suallerimi sizin de merak ediyor olmanıza memnun oldum, inşallah ilgili ve yetkili kişiler de okuyup gerekeni yaparlar, enfeksiyon, viroloji ve epidemiyoloji ile alakasız kişilere paye vermekden vaz geçerler.

    İKİNCİ ‘beşinci’ maddenizde insanların büyük kısmının mahut virüsle karşılaşmış olduğunu ifade etmemin neye istinad etdiğini sual etmişsiniz. Çok haklısınız ama; bu ölçümü bu virüs saldırısına hazırlıklı olması gereken, elinde bu kadar imkan bulunan, lockdown uygulayan yetkililerin yapmış olması gerekmez mi?

    Fakir, süreç boyunca klinik değerlendirmelerim ve daha evvel ki adi grip salgınlarındaki tecrübeme istinaden kanaat belirtdim ve ağır hasta ve ölen sayısının azalması da bunu desteklemekdedir.

    Ekonomiyi perişan eden bu uygulamaları neye göre yapıyorlar? Bugün 134 kişinin virüs sebebi ile öldüğünü bildiriyorlar, Peki virüs dışı ölüm sayısı kaç? Bu rakam neden hiç bir yerde yok?

    Her sene ve ikişer defa yapılması istenen aşıları yaygın olarak uygulamayı hangi ilimle izah edecekler?

    Madde sekiz mutlak risk azalması %1 demek ölüm oranı %0.004 olan bir enfeksiyon için bu kapatmalara gerek yok anlamına gelir öyle değil mi?

    Yanılıyor muyum?

  3. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısılişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısıişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı, Prof. Dr. dedi ki:

    Ehemmiyetine binaen not düşüyorum;

    Dünyanın en büyük aşı üreticisi covid aşısının üretiminden çekildiğini, yeterli etki elde edilemediğini ilan etti
    https://www.wsj.com/articles/merck-scraps-covid-19-vaccine-candidates-11611575103

    Alman aşı kurulu astrazeneca aşısının 65 yaş üstüne uygulanmamasını istedi
    ;https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55844195?at_campaign=64&at_custom1=%5Bpost+type%5D&at_medium=custom7&at_custom3=BBC+Turkce&at_custom2=twitter&at_custom4=103AED34-6172-11EB-8936-4A6B4D484DA4

  4. CANAN KARATAY dedi ki:

    Ölüm nedenleri COVİD 19 virüsünden değil, COVİD 19 virüsü ile birlikte olan diğer hastalıklardan oluyor diye düşünüyorum.

    Ortada aşı yok, olmayan bir aşı, olmayan bir gerçek üzerine sürekli tüm medyada tartışma her gün her daim ateşli bir şekilde neden devam ediyor acaba?

    Gönüllü kobaylar aranıyor, gönüllü deneklere gerek var..

    ABD’de deneklere çeşitli miktarda dolarların ödendiği yayınlandı. Her eyalette, dolar miktarı değişik olarak bildirildi.

  5. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Maskenin koruyuculuğu hakkındaki ilk randomize kontrollü çalışma; Faydasız!

    https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-6817

  6. Enthusiast dedi ki:

    Engin Ardıç’ın kaleminden REALİTE 😉

    https://www.sabah.com.tr/yazarlar/ardic/2021/02/07/bu-kafayla-oleceksiniz

  7. Enthusiast dedi ki:

    Engin Ardıç’ın bugünki yazısından;

    ‘Değerli profesörlerimiz tıptan anladıkları kadar halktan da anlasalar daha rahat edeceğiz’.

  8. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Taa 2014’den bir grip aşısı ölüm bağlantısı haberi;

    https://medimagazin.com.tr/yabanci-haberler/olumlerde-asi-baglantisi-gorulmedi-63053

    Bu da fakirin o zaman yapdığı yorum;

    Aşıların yan etkilerini değerlendirmek gerçekden çok güçdür. Kesin sonuç verebilecek herhangi bir biyokimya veya immünolojik tetkik yokdur. Aşılar konusundaki kafa karışıklığına da bu durum sebeb olmakdadır. Protein ihtiva eden (örnek: aşı) bir enjeksiyondan kısa süre sonra ölüm ancak anafilaksi ile olabilir. Dolayısı ile yapılan açıklama eksik ve yanlış yönlendiricidir. Doğrusu, bu ölümlerin aşıya bağlı anafilaksiden olmadığı şeklinde olmalı idi. Peş peşe onbir ölüm olayının ortak noktasının aynı aşının enjeksiyonu olması olduğu halde bunun aşıya bağlı olmadığını söylemek bilimsel değildir. Bütün vakalara otopsi yapılmalı, teferruatlı klinik ve genetik inceleme yapılmalıdır. Hekimlerin bilhassa çocuklarda, anamnezde daha önce sağlıklı olduğunu belirledikleri hastalar için, atipik bulgularla karşılaşdıklarında aşı hikayesini dikkatle sorgulamaları ve kaydetmeleri gerekir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: