YABANİ HAYVANLARA DA MASKE TAKALIM MI, NE DERSİNİZ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Canan Karatay‘ ın yazısı:

Gün ışığında dolaşmanın ve temiz hava solumanın SARS-CoV-2, COVİD-19 grip enfeksiyonunu engelleme ve önlemede son derece önemli iki faktor olduğunu bir kez daha belirtmek istiyorum. Gene tarihten ve yaşananlardan ders almamız gerekiyor.

Şöyle ki bir örnek verecek olursak, 1918 İspanyol gribi salgınında, açık havaya yerleştirilen hastaların, ölüm oranlarının, kapalı hastahane koğuşlarında yatanlara oranla daha düşük olduğu bildirilmiştir (1) . Bir çok çalışmada da, doğal olarak havalandırılan koğuşlarda, açık havaya kapalı ve mekanik olarak havalandırılan modern hastahane koğuşlarına oranla temiz hava değişiminin oldukça düşük olduğu gösterilmiştir (2) .

Temiz hava değişimi kapalı bir mekan ya da bir oda içine, ne sıklıkla taze, temiz havanın girdiğini gösterir. Örnekleyecek olursak, bir pencerenin açılmasıyla kapalı mekan ya da oda içine, bir saat içinde %69 oranında temiz hava girmektedir. Mekanik ventilasyon ile saat başı hava değişiminde ise bu oran % 12 dolaylarında olup çok düşük bir değerdir.

Kapalı ortamlarda, solunan havada virüsün yoğunluk oranı, ya da konsantrayonu artmakta ve infeksiyon yapma olasalığı kat kat yükselmektedir. Aynı şekilde SARS-CoV-2, COVİD-19 grip infeksiyonu ve tüm kış grip infeksiyonlarının da, kış aylarında soğuk algınlıklarının artması kapalı ortamlarda, havasız kapalı ve kalabalık olarak yaşandığından kaynaklanmaktadır.

Bu nedenle hastahanelerde olduğu kadar, gerek evlerde, gerek kapalı olan yaşam ve çalışma ortamlarına açık ve temiz havanın girmesi, ve saydığımız bu kapalı mekanların sık sık havalandırılması son derece önem kazanmaktadır. Almanya, Kanada ve ABD’de yapılan araştırmalar, bir kişinin hayatının yarısının ev içi havasını solumakla geçtiğini göstermiştir (3) .

Akıllı binalarda maalesef pencereler açılamamaktadır. Bu nedenle, başta SARS-CoV-2, COVİD-19 virüs gribi olmak üzere tüm kış gribi ve infeksiyon hastalıkları sıklıkla görülmektedir. Temiz Hava solumanın faydaları uzun senelerden beri bilinmektedir ve bir çok çalışma ile gösterilmiştir. 1894 yılında Londra’da yayınlanmış olan bir çalışmada, temiz havaya maruz kalan tüberküloz mikrobunun, hastalık yapma gücünün çok zayıfladığı bildirilmiştir (4) .

Temiz hava solumanın antimikrobik olan önemli etkilerini bir kaç faktörle özetlemek mümkündür. Güneşli açık havada yürümek ile, bir kere güneşin UVB ışınlarına maruz kalmaktayız. Açık havada virüs yoğunluğu, konsantrasyonu azaldığı gibi, hastalık yapma gücü de zayıflamaktadır. İşte bu nedenle dışarıda açık havada bol bol yürümek viral infeksiyonların riskini azaltmaktadır. Maskenin bir faydası bu bağlamda yoktur.

Temiz havanın antimikrobik etkisine, 1960 yıllarında, ‘OPEN AIR FACTOR- OAF’ denilmesinin nedeni budur (5 ). Açık temiz havanın İNFLUENZA virüslerini yok ettiği, ben İngiltere’de çalıştığım, 1972 yıllarında, Hijyen Tıp Dergisinde yayınlanmıştı (6) .

Temiz havanın antimikrobik etkisinin temel nedeni olarak, gün ışığı ile havada bulunan ozon partiküllerinin etkileşim sonucu ortaya çıkan hidroksil radikalleri diye adlandırılan kimyasal ögelerin olduğu açıklanmıştır (7) .

SÖZÜN ÖZÜ:
GÜN IŞIĞI ve AÇIK TEMİZ HAVA içinde bulunan bileşenler, asırlardan beri, hastalık yapan mikro orginazmaları azaltarak, yok ederek insanları bakteri, virüs ve mantar infeksiyonlarının neden olduğu öldürücü infeksiyonlardan kollamak ve korumaktadır.

Bu faktörler mevcut olmasa idi insanlar ve hayvanların tümünün hayatta kalabilmeleri mümkün olamazdı. Dünyada canlı yaşam imkansız olurdu. Yabani hayvanlara da maske takalım mı, ne dersiniz?

SARS-CoV-2, COVİD-19 salgınına karşı, tarihten alınacak oldukca önemli derslerin var olduğu bir gerçektir.

O halde, SARS-CoV-2, COVİD-19 salgınını önlemek amacıyla kitleleri tamamen eve kapanma uygulaması yanlış ve tehlikeli olduğu aşikardır. Evde kapalı ortamlarda virüsün tehlikesi daha da artmaktadır. Açık havada yürümenin yasaklanması, ya da denize girmenin yasaklanması acaba ne kadar doğru bilimsel bir uygulama olmaktadır?

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın da ifade etmiş olduğu gibi, SARS-CoV-2 ,COVİD-19 virüs grip infeksiyonu evlerde daha büyük risk oluşturmasına ve daha hızlı yayılmasına neden olmuştur.

Özellikle 65 yaş üstü sıhhatli gençlerin, sokağa çıkma kısıtlamaları/yasağı bilimsel olmayan, üstelik bir çok hastalık riskinin artmasına neden olan bir uygulamadır.

Daha önce de bir kaç kez açıklamış olduğumuz gibi gün ışığının, cildimizde D VİTAMİNİ yapımını sağlamaktadır. Ancak gün ışığının bilinen bir çok başka önemli faydaları da bulunmaktadır. En başta, gün ışığının Ultra Viyole B yani UVB ve Ultra Viyole C yani UVC, ışınlarının sıhhatimizi koruma açısından son derece önemli yeri vardır.

UVB ışınlarının virüslerin büyük çoğunluğunu öldürdüğü senelerden beri bilinen bilimsel bir gerçektir (8) yeni bir buluş değildir.

Ultraviyole ışınlarının, ya da kısaca UV ışınlamasının ile, SARS-CoV-2, COVİD-19 virüs salgınının önlenebileceği anahtar bir uygulama olduğu da açıklanmıştır (9 ).

UV yani gün ışığının, 1877 yılından beri yüzlerce çalışmada infeksiyonların yayılmasını önlediği NATURE dergisinde yayınlanarak bildirilmiştir (10, 11, 12) .

SARS-CoV-2, COVİD-19 infeksiyonu korkusundan, yaygın olarak aşırı miktarda kullanılmakta olan yüzey dezenfektanları son derece sıhhati bozmaktadır. Bu nedenle bir çok kişide çeşitli sağlık sorunları baş göstermeye başlamıştır.

Özellikle, okul, TV stüdyoları, hastahene, ve AVM’ler gibi kapalı alanların havasının geceleri UV ışınları ile dezenfekte edilmeleri, yaygın bir şekilde sıhhati bozan kimyasal dezenfektan kullanımı yerine, insan sağlığına zarar vermeyen UV ışınları nın kullanılması tercih edilmelidir (13) .

Gün ışığında bulunan Ultra Viyole yani UV ışınlarının her türlü mikrobu yok etmede son derece güçlü olduğu bilinmektedir. Öyle ki, terör amacıyla, yani biyoterörizim amacıyla yayılan her türlü tehlikeli mikrobiyomu öldürme, korunma ve yayılmasını önleme amacıyla UV ışınlarının kullanılması önerilmektedir (14) .

UVB ve UVC Ultraviyole ışınlarınıın bütün virüsleri öldürdüğü veya yok ettiği bilinmektedir. UVB ve UVC ışınlarının bu bağlamda, bütün Corona virüslerini ve de en yeni olan SARS-CoV-2 virüsünü ayırt etmeyeceği ve SARS-CoV-2 virüsünü yok edeceği aşikardır.

ABD COLUMBİA Universitesi araştırmacılarından Biyofizik Profesörü, PhD David Brenner kış gribine neden olan bütün mevsimsel TÜM CORONA VİRÜSLERİNİ ki buna SARS-CoV-2 virüsü de dahildir, % 99, oranında yok ettiğini ve insanlara zarar vermediğini bildirmiştir.

“Far-UVC light doesn’t really discriminate between coronavirus types, so we expected that it would kill SARS-CoV-2 in just the same way: since SARS-CoV-2 is largely spread via droplets and aerosols that are coughed and sneezed into the air, it’s important to have a tool that can safely inactivate the virus while it’s in the air, particularly while people are around. Because it’s safe to use in occupied spaces like hospitals, buses, planes, trains, train stations, schools, restaurants, offices, theatres, gyms, and anywhere that people gather indoors, far-UVC light could be used in combination with other measures, like wearing face masks and washing hands, to limit the transmission of SARS-CoV-2 and other viruses.”

SONUÇ:

Evlerde kapalı ortamlarda YAŞAMAK değil, kalabalıktan uzak maske takmadan, açık havada yürümek, kalabalıktan UZAK OLARAK maske takmadan, gün ışığında, ormanda yürümek, kalabalıktan UZAK OLARAK maske takmadan, deniz kenarında yürümek ve de denizde yüzmek SARS CoV-2, COVİD-19 virüsünü de zayıflatmakta, çoğalmasını engellemekte ve yayılmasını önlemektedir.

Kalabalıktan uzak kaldıkca, açık havada fizik aktivite sırasında maske takmak, hipoksiye neden olduğu için sakıncalı ve tehlikelidir.

Kaynaklar:

1 Hobday RA et al.Am J Public Health 2009 99(suppl 2): 5236-5242.
2 Qian H et al. ISME J 2010;45: 559-65.
3 Brasche S et al. In J Environ Health 2005;208: 247-53.
4 Ransome A et al.Proc R Soc London 1894;561:51-6. 
5 Hood A M. J Hyg (Lond)1974,72: 53-60.
6 Benbough JE. Et al. J Hyg (Lond) 1971; 69: 610-26.
7 Wong V et al.J Hosp Infect 2011; 78:194-99.
8 Hockberger PE. J Photochem Photobiol 2000; 58: 185-91.
9 https://www.livescience.com/uv-light-kill-coronavirus.html.
10 a Downes A, et al.. The influence of light upon the development of bacteria. Nature 1877; 16:218.
11 b Gates FL. A study of the bacteriocidal action of ultra violet light: III. The absorption of ultra violet
light by bacteria. J Gen Physiol 1930;14:31-42.
12 c Wells WF. On air-borne infection: study II. Droplets and droplet nuclei. Am J Hyg 1934; 20:611-8.
13 Nichlas GR. The History of Ultraviolet Germicidal Irradiation for Air Disinfection. Public Health
Rep. 2010 Jan-Feb; 125(1): 15–27.
14 Philip WB et al. The application of ultraviolet germicidal irradiation to control transmission of
airborne disease: biotterrorism countermeasure. Public Health Rep Mar-Apr 2003;118(2):99-114.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Muhterem Canan Hocam,

    Bu yazınız fevkalade yerinde ve mühim, biraz gecikmiş olsa da ders niteliğinde.

    ‘Yabani hayvanlara da maske takalım’ ise bazı arkadaşların kulağına küpe olacak trajikomik bir ifade….

    Hazmat giymiş bir takım insanların her tarafa içinde ne olduğu belirsiz kimyevi maddeler sıkmaları ise akılla bağdaşmayacak bir zırvalık!

  2. Aslı dedi ki:

    Sayın Canan hocam bilgilendirme için teşekkür ediyoruz.

    Bir sorum olacaktı umarım görebilirsiniz sorumu. Yıllardır cilt kanserinden korkutularak yüksek koruma faktörlü kremler sürmeden dışarı çıkmaz olduk. Siz kanserlerin çoğunun beslenme ve yaşam tarzından kaynaklandığını belirtiyorsunuz. Cilt kanseri de buna dahil midir? Yani genetik veya güneş ışınlarına fazla maruziyet ile mi gelişir yoksa iş yine dönüp dolaşıp beslenmede (ve tabiki D vit gibi faktörlerde) mi bitiyor?

  3. Metin dedi ki:

    Evet takalım diycem ama onların zaten maske yerine tasması var

Siz de yorumunuzu paylaşın: