DENEME AŞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Canan Karatay‘ ın yazısı:

ABD CDC verilerine göre COVİD-19 gribi için henüz geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır. SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu grip hastalığına karşı geliştirilmesi düşünülen aşı adayları için denemeleri yapılmaktadır. SARS-CoV-2 virüsü aşı geliştirmeleri nedeniyle aşı adayları için yapılan denemelerde, 6113 kişi hayatını kaybetmiştir. Aşı denemesi yapılmış olan gebelerde ise 576 adet düşük gerçekleşmiştir.

Experiment yani deneysel olan aşılar, henüz gelişme devrinde olup, 3 ve 4 faz denemeleri tamamlanmamış olup, denemeler devam ettiği için henüz hiç biri kesin ve tam onay almamıştır. Erken ve geç güvenirlikleri ve etkilerini de henüz kimse bilmemektedir.

SARS-CoV-2 virüsü 2020 Ocak ayından günümüze değin 150.000’den fazla mutasyona uğramıştır. Grip virüsleri, RNA virüsleri oldukları için, her gün sürekli bir şekilde mutasyona uğramaktadır. SARS-CoV-2 virüsü de CORONA VİRÜSLERİ ailesine mensuptur, 2018-2019 yıllarında mutasyona uğramış bir RNA virüsüdür.

CORONA VİRÜSLERİ ilk kez1965 yılında keşfedilmiş olması teknolojinin ilerlemesi iledir. Bütün virüsler, asırlardan beri, tüm doğada bulunur, sürekli mutasyona uğrar ve zaman zaman ciddi, öldürücü salgın hastalıklara neden olurlar. CORONA VİRÜSLERİNİ, ilk kez keşfedildikleri tarihten itibaren aşağıda şu şekilde sıralayabiliriz:

1. 229E (alpha coronavirus- 1965)
2. OC43 (beta coronavirus-1967)
3. SARS-CoV-1 (SARS-2003)
4. NL63 (alpha coronavirus-2004)
5. HKU1 (beta coronavirus 2005)
6. MERS-CoV (MERS-2012)
7. SARS-CoV-2 (COVİD-2019)- Görüldüğünden beri binden fazla mutasyona uğradı.

YEDİNCİ SARS-CoV-2 ya da COVID-19 VİRÜSÜ, daha önce insanlarda saptanmamış olan yeni bir CORONA virüsüdür. Çok yeni olduğundan dolayı, SARS- CoV-2, yani COVİD-19 infeksiyonu virüsü hakkında yeterli bilgimiz mevcut değildir.

Ancak, 2019’da WUHAN’da dünyaya ilk kez yayılan virüs ile şu an itibariyle SARS-CoV-2, yani COVİD-19 infeksiyonu yapan virüsler, artık SARS-CoV-2, yani COVİD-19 infeksiyonunu yapan virüslerin aynısı değildir. SARS-CoV-2 virüsü, saptandığı andan itibaren, hızlı bir şekilde binden fazla mutasyona uğramıştır.

Bilim diline ve tarihine, SARS-CoV-2, yani COVİD-19 infeksiyon adı ile kaydedilmiş olması onun 2019 WUHAN’da ortaya çıkan virüsün aynısı olduğunun göstergesi değildir. Bilim insanları, bizzat kendileri virüsün değişim hızına yetişemiyoruz diye yakınmaktadırlar.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Batu Erman, “Virüs vücutta ne kadar çok kalırsa, o kadar çok kendini çoğaltır. Bu da virüsün genetiğinde değişimlere yol açar. Pandemide herkes bir test tüpü ve herkes değişik mutasyonlar yaratıyor” demiştir.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Batu Erman’ın açıklamaları son derece ders verici nitelikte ve oldukca aydınlatıcı bir açıklamadır.

Son zamanlarda, İngiltere’ de virüsün mutasyona uğradığı ve mutasyona uğrayan virüsün Almanya, Güney Afrika, ABD, Brezilya ve Türkiye de yayıldığı ve görüldüğü haberleri medyada yer almıştır. Oysa, her virüs yaşadığı ülke ortamı içinde durmadan sürekli ve hızlı bir şekilde zaten mutasyona uğramaktadır.

Virüslerin yayılması mümkündür tabii ki. Ancak, yayılmanın hızı, hiç bir zaman virüslerin mutasyon olma hızına ulaşamıyor. İngiliz varyantı da bir çok yeni varyantlara yani mutasyonlara uğradı. Hint, Güney Afrika ve de en son Delta varyantları da aynı şekilde, mutasyona uğramaktadır.  Viroloji bilminin gerçekleri bunlardır.

Açıklamış olduğum bilimsel gerçeklere dayanarak GRİP aşısı olamadığını, üretilemiyeceği açıklamış bulunmaktayım.

229E (alpha coronavirus- 1965), OC43 (beta coronavirus-1967), SARS-CoV-1 (SARS-2003), NL63 (alpha coronavirus-2004), HKU1 (beta coronavirus 2005), MERS-CoV (MERS-2012) virüs grip infeksiyonları için de aşı geliştirilememiştir.

SARS-CoV-2 (COVİD-2019)- virüsü de ortaya çıktığından beri yüzbinden fazla mutasyona uğramıştır. Hint, Güney Afrika ve de en son Delta varyantları için de aşı üretilemeyecektir. Bilimsel olarak üretilemeyeci de aşikardır

Ancak önceki senelerde yaşadığımız, SARS-CoV1 ve MERS-CoV virüs infeksiyonlarından arta kalan artık parçaları inceleyerek, az da olsa, azıcık ders alabilmemiz mümkün olabilir.

27 Şubat, 2020 tarihinde, Avrupa İmmunology Dergisinde, European Journal of Immunology, yayınlanan bir çalışmadan, yeni CORONA VİRÜSÜ, SARS-CoV-2, COVİD-19 için, SARS-CoV-1 ve MERS virüslerinden elde edilen bilgilerin ve deneyimlerin ışığı altında, korunma ve koruma alanlarında ders almamız gerektiği bildirilmiştir.

Kaynak

Park et al. COVID‐19: Lessons from SARS and MERS. European Journal of Immunology. 27 Feb 2020.  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eji.202070035

Siz de yorumunuzu paylaşın: