KORONAVİRÜSTE TEHLİKELİ MUTASYON

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

EK 1 (21.8.2020): Singapurlu uzmanlar hastalığın daha hafif seyretmesine yol açan Kovid-19’un varyasyonunu keşfetti.

EK 2 (31.8.2020): 172 binin üzerinde corona virüs vakası tespit edilen Endonezya’dan , “Yeni vakalarda mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale gelen fakat daha hafif geçirilen ‘D614G’ isimli bir virüs tespit edildi” açıklaması geldi.

***

KOVİD virüsünde tespit edilen bir mutasyonun virüsün daha fazla hücreyi enfekte etmesine ve daha dirençli olmasına yol açabileceği bildirildi.

Araştırmaya göre, aspartik asidin yerinin glisinin almasıyla ortaya çıkan D614G adı verilen mutasyon, virüs yüzeyinde bulunan ve virüsün hücrelere bağlanmasını sağlayan S proteininin sayısını 5 misli artırıyor.

Şubat ayından bu yana Avrupa ve USA’ da dolaşan virüslerde tespit edilen bu mutasyon, virüsün daha ağır hastalık yapabileceği veya daha öldürücü olabileceği anlamına gelmiyor.

Çünkü hücre kültürlerinde ortaya çıkan mutasyon virüsün insanlar üzerinde her zaman farklı bir etki göstermesine sebep olmuyor.

Bütün virüsler ürer ve yayılırlarken birçok küçük genetik değişikliklere uğramakla beraber bunların çoğu zaman virüsün fonksiyonları üzerine herhangi bir tesiri olmuyor.

WARNING! D614G Mutation Coronavirus Strains From Europe Could ...

Gelelim neticeye

BİR: 3 sene önce hiçbir şirket koronavirüslerin yüzüne bile bakmazken bugün geliştirilme aşamasındaki aşı sayısı 135’ den fazla. Demek ki bu işte iyi para var.

İKİ: Bu aşılardan sadece biri faz III aşamasına gelebildi ama üzerinde daha çok çalışılması gerekiyor.

ÜÇ: Etkinlik ve emniyeti ispatlanmış bir aşı kullanıma çıkana kadar koronavirüsün fonksiyonlarını etkileyen ciddi mutasyon gösterme ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Böyle bir durumda da aşının bir faydası olmayacak.

DÖRT: Virüsün geçireceği mutasyon onun bulaşıcılık ve hastalık yapıcı tesirini azaltacak/yok edecek yönde olursa işte bu mükemmel olacak. O zaman zaten aşıya da gerek kalmayacak.

BEŞ: Diğer ihtimalden yani virüsün daha kolay bulaşıcı ve daha virülan olmasından ise bahsetmek bile istemiyorum. Dünyamızdan ırak olsun!

Kaynak: https://www.scripps.edu/news-and-events/press-room/2020/20200612-choe-farzan-coronavirus-spike-mutation.html

***

Anadolu Ajansı‘ nın haberi:

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğramış yeni bir türünün, hastalığın daha hızlı yayılmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray Koronavirüsle Mücadele Görev Gücünün de önde gelen üyelerinden biri olan Dr. Fauci, Amerikan Tıp Derneği yayını “The Journal of the American Medical Association” (JAMA) dergisine verdiği mülakatta, ilk olarak İtalya’da görülen yeni tür Kovid-19’un solunum sistemine tesir eden bulaşıcı etkilerinin daha fazla olduğunu belirtti.

Virüs mutasyonu hakkında “The Cell” dergisinde yayımlan araştırmaya atıf yapan Fauci, “Veriler, virüsün, (Kovid-19) daha kolay çoğalabilen, daha yoğun bulaşıcı içeriğe sahip tekil bir mutasyonunun olduğunu gösteriyor. Bu mutasyonda virüs daha kolay çoğalıp aktarılabilir hale geliyor.” ifadesini kullandı.

“G614” adlı verilen türün, dünyada görülen en yaygın mutasyon olduğuna, yerel enfeksiyonların en erken ortaya çıktığı yerlerde dahi hakim haline geldiğine dikkati çeken Fauci, “Virüs türünün bir uyum avantajı olduğu anlaşılıyor, bu bulaşıcılığı artıran bir faktör olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Virüsün söz konusu türünün görüldüğü kişilerin üst solunum yollarında daha fazla bulaşıcı içerik tespit edildiğine, bunun kişinin hastalığı bulaştırma ihtimalini artırdığına işaret eden Fauci, türün, hastalığı daha ağır hale getirdiğine dair ise kanıt bulunmadığını kaydetti.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/abdli-uzmana-gore-kovid-19un-yeni-mutasyonu-hastaligin-bulasiciligini-artirabilir/1898612

***

EK 1 (21.8.2020): Singapurlu uzmanlar hastalığın daha hafif seyretmesine yol açan Kovid-19’un varyasyonunu keşfetti.

Singapurlu uzmanların sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan araştırmasında, Kovid-19‘un yeni varyasyonuyla enfekte olan hastalarda kanda oksijenin düşmesi ya da yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duyulması gibi klinik sonuçların oranının daha düşük olduğu gözlendi. 

Virüsün yeni varyasyonunun genomunda 382-nükleotitin silinmiş olduğu belirtildi.

Yeni varyasyonun keşfedildiği çalışmanın, Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi, Duke-NUS Tıp Okulu, Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı dahil çeşitli Singapur kuruluşlarının uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından yürütüldüğü kaydedildi.

“İkna edici kanıt sunuyor”

Duke-NUS Tıp Okulunda görevli bilim insanı Gavin Smith, “Araştırma, SARS-CoV-2‘de gözlemlenen genetik değişimin (mutasyon) hastalarda rahatsızlığının ciddiyetini etkilediğini gösteren ikna edici kanıt sunuyor.” değerlendirmesini yaptı.

Bilim insanları, Kovid-19’un tedavisi ve aşı geliştirme çalışmalarında araştırmanın bulgularından faydalanılabileceğini dile getirdi.

Bazı uzmanlar, virüslerin daha fazla insana bulaşmak için mutasyona uğradıkça daha az ölümcül olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/singapurlu-uzmanlar-hastaligin-daha-hafif-seyretmesine-yol-acan-kovid-19un-varyasyonunu-kesfetti/1948831

***

EK 2 (31.8.2020): 172 binden fazla corona virüs vakasının tespit edildiği Endonezya’dan herkesi şaşkına çeviren bir açıklama geldi. Ülkenin en önemli kurumlarından Eijkman Moleküler Biyoloji Enstitüsü’nden, “Yeni vakalarda mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale gelen fakat daha hafif geçirilen ‘D614G’ isimli bir virüs tespit edildi” açıklaması geldi.

Corona virüs salgınında birçok ülke ikinci dalgayı beklerken bilim insanlarının sık sık gündeme getirdiği, “Mevcut corona virüs mutasyona uğrayacak buna dikkat etmek gerek” sözleri gerçek oldu. Endonezya’da tespit edilen yeni vakalarda Kovid-19’un mutasyona uğramış yeni bir türü olan “D614G” isimli yeni bir hali ortaya çıktı.Endonezya, son 24 saat içerisinde ülke genelinde 2.858 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre önceki gün tespit edilen ve rekor adledilen 3.308 vakanın ardından bir nebze düşüş olsa da bu sayının geçen ayın günlük ortalama vaka sayısının üzerinde olduğu açıklandı.

Kaynak: https://www.msn.com/tr-tr/haber/dunya/corona-virüsün-mutasyona-uğradığı-ortaya-çıktı-İşte-yeni-adı-ve-etkileri/ar-BB18xrQx?ocid=spartan-dhp-feeds

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Müslüm dedi ki:

    Allah korusun bizleri, başka diyeceğim yok. İşimiz dualara kalmış gibi sanki

  2. Fırat Dicle dedi ki:

    Sözcü gazetesi bunu yeni görüyor, medimagazin isimli doktor sitesi de yeni zannedip yayınlıyor. pes vallahi…

Siz de yorumunuzu paylaşın: