5:2 ARALIKLI AÇLIK TİP 2 DİYABETİ İLAÇLARDAN DAHA İYİ TEDAVİ EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aralıklı açlığın, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini popüler diyabet ilaçlarından daha etkili bir şekilde kontrol edebildiği bildirildi.

5:2 aralıklı açlık diyeti uygulayan (beş gün normal yemek yiyen ve iki gün kalori azaltan) katılımcıların kan şekeri seviyeleri standart diyabet ilaçları kullananlara göre daha iyi bulundu ve daha fazla kilo kaybı gösterdiler.

Bu, diyet değişikliklerinin diyabeti yönetmek için güçlü bir yöntem olabileceğini düşündürüyor.

Çin’de dokuz merkezde gerçekleştirilen randomize bir klinik çalışma olan EARLY’ de [Yeni Teşhis Edilen Aşırı Kilolu/Obez Tip 2 Diyabet Mellitusun Tedavisinin Araştırılması] çalışması, aralıklı oruç beslenme modelinin tip 2 diyabetli yetişkinlerde glisemik kontrol üzerindeki etkilerini değerlendirildi.

Araştırma, üç gruba ayrılmış 405 katılımcıda yapıldı.

Gruplardan biri 16 hafta öğün değiştirmeli 5:2 açlık diyetini uygularken diğer ikisi metformin veya empagliflozin (Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar) aldı.

5:2 aralıklı oruç diyetini uygulayanlar, her hafta birbirini takip etmeyen iki gün aç kaldı ve bu süre zarfında düşük kalorili bir öğün yerine geçen ürün tüketerek kadınlar 500 kalori ve erkekler 600 kalori aldılar.

16 hafta boyunca, 5:2 aralıklı açlık diyetindeki katılımcılar, kan şekeri kontrolünün önemli bir ölçütü olan hemoglobin A1c (HbA1c) seviyelerinde önemli bir düşüş yaşadı. Metformin grubunda yüzde 1,6 ve empagliflozin grubunda yüzde 1,5’lik düşüşe kıyasla, oruç grubunda ortalama yüzde 1,9’luk bir düşüş oldu.

Ayrıca 5:2 grubundaki katılımcılar ortalama 21 kilo verirken, metformin grubundakiler 12 kilo, empagliflozin grubundakiler ise 13 kilo verdi.

Araştırmacılar, “5:2 beslenmenin, tip 2 diyabetli hastalar için antidiyabetik ilaçlar yerine etkili bir başlangıç ​​hayat tarzı müdahalesi olarak hizmet edebileceği” sonucuna vardılar.

Açlık, vücudun insülin seviyelerini düşürmesine ve enerji için depolanan yağları yakmasını sağlayarak insülin duyarlılığını artırıyor.

Bu, hücrelerin glikozu daha iyi kullanabildiği ve genel kan şekeri seviyelerini düşürdüğü manasına geliyor.

Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi’nde 2023 yılında yayınlanan bir araştırmada, aralıklı açlığın katılımcıların yüzde 47’sinin diyabetinde iyileşme sağladığını ortaya koymuştu (2).

Bir başka meta-analizde de aralıklı açlığın açlık kan şekeri, HbA1c, insülin seviyeleri ve vücut ağırlığında azalmaya sebep olduğunu göstermişti (3).

5:2 aralıklı açlık yöntemi yönetilebilir yapısından dolayı çok ümit vericidir. İnsanlar haftanın büyük bölümünde normal hayat tarzını sürdürürler.

Pratik tavsiyeler

Kademeli Olarak Başlayın: Yeni başlayanlar, aç kaldıkları günlerde kalori alımını kademeli olarak azaltmaları vücudun uyum sağlamasına ve geçişin daha rahat olmasını sağlar.

Besin Değeri Yoğun Gıdaları Seçin: Açlık günlerinde düşük kalorili, besin değeri yoğun gıdalar yemeye odaklanın. Araştırmada kullanılan öğün yerine geçen ürünler, kalori alımını düşük tutarken gerekli besinleri de sağlar. Yağsız proteinler, sebzeler ve sağlıklı yağlarla benzer yemekler oluşturulabilir.

Susuz Kalmayın: Özellikle oruç günlerinde bol su içmek çok önemlidir. Hidrasyon, açlığı kontrol etmenize yardımcı olur ve vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlar.

5 gün normal bir beslenme düzeninde ilerlenir, kalan 2 gün ise açlık düzenine geçilir. Bu iki gün içinde çok kısıtlı bir tüketim yapılabilir. Bu tüketim kadınlarda en fazla 500 kalori, erkeklerde ise yaklaşık 600 kaloriye denk gelir.

Gelelim neticeye

Tip 2 diyabet, ömür boyu devam eden ve ölene kadar ilaç kullanılmayı gerektiren bir hastalık değildir.

Tip 2 diyabetin sebebi, beslenme hatalarıdır ve bu hastalık da ancak bu hataların ortadan kaldırılmasıyla düzeltilebilir.

Kaynaklar:

1. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820237

Makale: A 5:2 Intermittent Fasting Meal Replacement Diet and Glycemic Control for Adults With Diabetes The EARLY Randomized Clinical Trial

https://www.theepochtimes.com/health/intermittent-fasting-outperforms-diabetes-drugs-in-new-study-5672138

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36515429/

Makale: Effect of an Intermittent Calorie-restricted Diet on Type 2 Diabetes Remission: A Randomized Controlled Trial

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8970877/

Makale: Effect of Intermittent Fasting Diet on Glucose and Lipid Metabolism and Insulin Resistance in Patients with Impaired Glucose and Lipid Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis

Açlık Kan Şekeri Kaç Olmalı? 7 Soruda Tüm Merak Ettikleriniz - Nefis Yemek  Tarifleri

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mehtap Yılmaz dedi ki:

    Yazması söylemesi kolay ama yapması zor. Hap içmek herkesin işine geliyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: