TİP 2 DİYABET ARALIKLI AÇLIK BESLENME MODELİYLE TAMAMEN DÜZELEBİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çin’ de yapılan araştırmada aralıklı açlığın (intermittent fasting) tip 2 diyabeti tamamen düzeltebileceği tespit edildi.

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism‘ de yayınlanan araştırma 38-72 yaşları arasında olan ve diyabet süreleri de 1-11 sene arasında değişen diyabet ilacı ve/veya insülin kullanan toplam 72 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Gerçek hayat şartlarında 3 ay boyunca aralıklı açlık beslenme modeli uygulanan hastaların yüzde 47′ sinde halk arasında üç aylık şeker adıyla bilinen HgA1c seviyesinin 3 ay süreyle bütün diyabet ilaçları kesildikten sonra %6.5′ in altına indiği yani diyabetin remisyon dönemine girdiği görüldü. 

Buna karşılık remisyon oranının kontrol grubunda sadece yüzde 2.8 olduğu belirlendi.

Aralıklı açlık metoduyla beslenenler bu sürede 5,93 kg kaybederken kontrol grubunda bu miktar 0.27 kg olarak ölçüldü.

12 aylık takibin ardından, katılımcıların %44,4’ünün HbA1c düzeyi %6,33 ile sürekli remisyona ulaştı.

Aralıklı açlık grubunun ilaç maliyetleri kontrol grubuna göre yüzde 77 daha düşüktü.

Müdahale grubunda remisyona ulaşan hastaların yüzde 65’inin 6 seneden uzun zamandan beri diyabetli olmaları bu uygulamanın sadece yeni hastalarda değil hastalıklarının geçmişi uzun yıllara dayanan hastalarda da etkili olabileceğini gösteriyor.

Aralıklı açlık nedir?

Aralıklı açlık beslenmenin günde 8 saat ile sınırlandırılması ve 16 saat kalorisi olmayan sıvılar dışında hiçbir şey yenip içilmemesi, 5:2 diyeti, günaşırı açlık gibi çeşitli şekillerde uygulanabiliyor.

Bu araştırmadaki metot, 5 açlık gününden oluşan 6 döngü (3 ay), ardından 10 ad libitum gününden ve daha sonra da 3 aylık takipten (açlık günleri olmadan) oluşuyordu.

Açlık döneminde günde yüzde 46 karbonhidrat  yüzde 46 yağ ve yüzde 8 proteinden oluşan 840 kalorilik diyet uygulandı.

Gelelim neticeye

Modern tıp tarafından geçmesi mümkün olmayan ve ömür boyu ilaç kullanmayı gerektiren bir hastalık olarak tarif edilen tip 2 diyabet bu araştırmada da gösterildiği gibi doğru beslenme ile tamamen şifa bulmaktadır.

Aslında bunun esas doğru olanı adam gibi beslenmenin bir hayat tarzı olarak benimsenmesidir.

Kaynak: https://academic.oup.com/jcem/advance-article-abstract/doi/10.1210/clinem/dgac661/6888005

Makale adı: Effect of an Intermittent Calorie-restricted Diet on Type 2 Diabetes Remission: A Randomized Controlled Trial 

***

EK 1 (10.1.2023): A practical primary care-based method to achieve remission of T2D is described. A low-carbohydrate diet-based approach was able to achieve major weight loss with substantial health and financial benefit. It resulted in 20% of the entire practice T2D population achieving remission. It appears that T2D duration <1 year represents an important window of opportunity for achieving drug-free remission of diabetes. The approach can also give hope to those with poorly controlled T2D who may not achieve remission, this group had the greatest improvements in diabetic control as represented by HbA1c.

Makale: What predicts drug-free type 2 diabetes remission? Insights from an 8-year general practice service evaluation of a lower carbohydrate diet with weight loss

Kaynak: https://nutrition.bmj.com/content/early/2023/01/02/bmjnph-2022-000544

***

EK 2 (23.2.2023): Aralıklı açlık (intermittent fasting) enfeksiyon, kalp hastalığı ve kanser riskini artırıyormuş.

Not: Fare değilseniz bu bilgiyi dikkate almayın!

Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/health/article-11785065/Trendy-intermittent-fasting-detrimental-immune-raises-risk-infections.html

***

EK 3 (29.4.2023): Aralıklı açlık ve erken yemek, tip 2 diyabeti önleyebilir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41591-023-02287-7

Makale: Intermittent fasting plus early time-restricted eating versus calorie restriction and standard care in adults at risk of type 2 diabetes: a randomized controlled trial

***

EK 4 (7.5.2023): Type 2 diabetes mellitus was once thought to be irreversible and progressive, but a series of clinical studies over the past 12 years have clarified the mechanisms that cause the disease. We now know that the processes that cause type 2 diabetes can be returned to normal functioning by restriction of food energy to achieve weight loss of around 15 kg.1 Around half of people who are within the first 10 years of diagnosis and manage to follow food energy restriction can stop all diabetes medication and return to non-diabetic glucose control.23 Remission is achieved when haemoglobin A1c concentrations of 48 mmol/mol are recorded after weight loss and at least six months later without any anti-diabetic medications (box 1).4 Here we summarise the new understanding of type 2 diabetes and consider how different changes to food intake can achieve the necessary weight loss and maintenance required for remission of diabetes.

Kaynakhttps://www.bmj.com/content/374/bmj.n1449

Makale: Nutritional basis of type 2 diabetes remission

***

EK 5 (29.8.2023): Tip 2 diyabette açlık kan şekeri ve A1c (üç aylık şeker) seviyelerini azaltmada bitkisel tedavilerin içinde en etkilisinin elma sirkesi ve çemen otu tohumlarıdır.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871402123001224?via%3Dihub

Makale: Comparative effectiveness of six herbs in the management of glycemic status of type 2 diabetes mellitus patients: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials

***

EK 6 (21.11.2023): Modern tıp karşı çıksa da diyabet diyetle tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır

Düşük karbonhidratlı diyeti tip 2 diyabet tedavisinde ilk yaklaşım olarak ve tip 1’de ilaçlara en etkili yardımcı olarak kullanılmasını destekleyen deliller var.

▶️Diyabetin en belirgin özelliği olan yüksek kan glikozunu güvenilir bir şekilde azaltır.

▶️Kilo kaybı gerektirmez.

▶️İlaç ihtiyacını azaltır veya ortadan kaldırır.

▶️Yoğun farmakolojik tedavide görülenlerle karşılaştırılabilir bir yan etkisi yoktur.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Makale: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base

***

EK 6 (11.3.2024): Tip 2 diyabet, artık tedavi edilebilir/geri döndürülebilir bir hastalık olarak kabul edilebilir. Bu hastalık, “15 kg’dan fazla veren” insanların %80’inden fazlası için geri döndürülebilir.

Kaynak: https://www.medscape.co.uk/viewarticle/type-2-diabetes-now-reversible-condition-2024a100047n

Resim

***

 

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Mehmet dedi ki:

    Hocam yaşım 39 diyabet hastasıyım tavsiyeniz için nasıl destek alabilirim?
    0533 6420308

  2. Fevzi can dedi ki:

    O sekiz saat içinde neler yiyebiliriz

  3. talat dedi ki:

    Hocam merhaba sizleri takip ediyorum.Aralıklı oruçları nasıl tutmalıyız.Nr zaman başlanmalı kaç saat sürmeli aç iken nasıl durmalı günün hangi saatinde başlanmalı kaç saat oruç tutmalıyız

  4. Akif dedi ki:

    10 aydır aralıklı oruc yapıyorum, yaklaşık 30 kg verdim. Şeker dahil tüm değerlerim normalinde altına indi, Ahmet hocam, canan Karatay hocam gibi gerçek hekimlerin tavsiyelerini dinlemenizi tavsiye ederim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: