KAFELERDE DENETİM YOK, GENÇLER DUMAN ALTINDA

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Zaman nargile

Zaman gazetesinde Necip Kalacan’ ın haberi:

Gündüzleri daha çok yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelen İstanbul’daki nargile kafeleri, geceleri yerli müşteriler dolduruyor.

Nargile daha çok geceleri tüketildiği için denetimler yetersiz kalıyor. Bu sebeple gençlerin rağbet ettiği kafelerde yasak olmasına rağmen 18 yaşını doldurmayanlara da servis yapılıyor. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, nargilenin özellikle üniversite öğrencileri arasında moda haline geldiğini belirtirken, Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, işletmelerin kuralları hiçe saydığını vurguluyor.

İftardan sonra nargile tiryakilerinin akınına uğrayan kafeler, sahura kadar neredeyse her dakika dolu. 2 saatte biten nargileye çay ve sohbet eklenince harcanan zaman bazen 4-5 saati bulabiliyor. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği kafelerde henüz 18 yaşını doldurmamış olanlar da var.

İstanbul’un meşhur nargile mekânlarından biri de Çemberlitaş’taki Çorlulu Ali Paşa Medresesi. Kafede çalışan bir garson, kimin kaç yaşında olduğunu umursamadıklarını şu sözlerle itiraf ediyor: “Daha çok gençler ve üniversiteliler geliyor. Çoğu sınav döneminde nargile içerek ders bile çalışıyor.

Liselilerin de geldiğine sürekli şahit oluyorum. Günde ben diyeyim 400, siz deyin 500 nargile satıyoruz. Kaç yaşında olduklarını sormuyoruz.” İsmini vermek istemeyen işyeri sorumlusu ise, “Günde kaç nargile satıyorsunuz?” sorusuna şu tepkiyle cevap veriyor: “Bunun cevabı kimseyi ilgilendirmez. Bana bu soruyu Maliyeci bile soramaz. Sattığım nargile sayısından kime ne? Hem sen denetçi misin?”

Nargile tütünden daha zararlı

Nargilenin tütünden ibaret olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kontrolsüz tüketime göz yumulduğunu vurguluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün nargileyi önlenmesi gereken ürün listesine aldığına dikkat çeken Küçükusta şu uyarıda bulunuyor: “Nargile kapalı ortamda sigaradan çok daha zararlı.

Nargiledeki nikel, kobalt ve kurşun oranı sigaradan yüksek. Dolayısıyla sigaradan daha ciddi tedbirler almak gerekir. İnsanların sudan geçtiği için zehirli maddelerin emildiğini söylemesi kesinlikle doğru değil. Aksine nargile daha kısa sürede tüketildiği için kalıcı etkileri daha fazla.”

Yönetmeliğe göre kapalı alanda nargile içilmemesi, 18 yaş altına satılmaması gerekiyor. Denetimi halk sağlığı müdürlükleri yapıyor ancak nargile yazın daha çok gece tüketildiği için ekipler yetersiz kalıyor.

KAYNAK: http://www.zaman.com.tr/gundem_kafelerde-denetim-yok-gencler-duman-altinda_2111143.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. ft dedi ki:

    Sigara içtiği oda rakı gibi bembeyaz olup da camları açmayın üşüyorum diyen ünüverste mezunu olan insanlar gördüm.Böylelerine ne demek,hangi kelimeyi kullanmak gerekir?

Siz de yorumunuzu paylaşın: