SOLUNUM TESTLERİYLE ZORLA ASTIM TEŞHİSİ KONUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
AFT

Solunum fonksiyonlarını ölçen aletler son senelerde giderek yaygınlaştı. Bunlardan artık neredeyse her hastanede var.

Solunum fonksiyon testlerinin doğru teknikle, iyi kalibre edilmiş aletlerle uygulandığında ve doğru yorumlandığında işe yaradığına hiç şüphe yoktur ama şu da bir gerçektir ki bu testler yüzünden “sayısız” insana da astım ve KOAH teşhisi konarak gereksiz tedaviler yapılıyor.

Oysa bu testlerin tek başına bir manası yoktur ve asla o kişinin tedavi edilmesi gereken bir hasta olduğunu da göstermez.

Bu testleri kime yapsanız ölçülen değerlerin bazılarında “normale” göre düşüklükler belirlenebilir.

Bu testlere bakıp da insanlara astım veya KOAH teşhisi koymak ve ilaç vermek, boyu 1.65 olan bir yetişkine “Senin boyun normale göre en az 10 santim kısa” diyerek boy uzatıcı ilaç yazmaya kalkmaktan farklı bir şey değildir.

Her zaman söylediğim gibi “laboratuar bulguları değil hastalar tedavi” edilmelidir.

İlgili resim

Zorla astım yapılan hastalar

Her gün solunum testi yapılarak astım veya KOAH teşhisi konan ve bu sebeple de “ömür boyu ilaç kullanmaları gerektiği” bildirilen insanlarla karşılaşıyorum.

Dikkat ederseniz insan dedim hasta demedim. Çünkü bunların büyük çoğunluğu hasta değil veya hasta olsalar bile ilaç kullanmaları gereken hastalar değiller.

Bu hafta başında muayene için 65 yaşında emekli öğretmen bir hanım “Acaba ben astım mıyım?” diye geldi.

Bir üniversite hastanesinde solunum testi yapılmış, astım teşhisi konarak Sağlık Kurulu raporu çıkarılmış ve bir torba ilaç yazılmış.

Hastanın ayrıntılı bir anamnezini aldım. Anlattıklarının astımla KOAH’ la hiçbir alakası yoktu. Sigara da kullanmamıştı. Onun nefes darlığı diye tarif ettiği şey tamamen psikolojik bir olaydı. Aldığı hava ona tam yetmiyormuş gibi geliyor ve havaya doyamıyordu ama düz yolda rahatça yürüyor ve 3-4 kat merdiveni dinlenmeden çıkabiliyordu.

Hastamın fizik muayenesi de normal idi. “Kullandığı tüm ilaçları bırakmasını, hiçbirine ihtiyacı olmadığını” söyledim.

Genç bir kızın mektubu

Aşağıda okuyacağınız mektup da zorla astım yapılanlar için iyi bir örnek. Mektubu okuduğunuzda bunları yazan bir kişinin astım olamayacağını siz de anlayacaksınız.

İşte o mektup:

“Merhabalar,

Ben Ece. 1991 doğumlu çalışan ve okuyan bir bayanım. Geçtiğimiz aylarda kalbim çok sıkışıyordu. Ofisimizde kalp rahatsızlığı olan genç bir arkadaşım ihmal etmemi söyledi. Onun ısrarları üzerine bir özel hastaneye muayene olmaya gittim.

EKG çektiler ve ultrasonda bir şey çıkmadı. Strese bağlı olabileceğini düşünerek son olarak efor testi istedi. Efor testi 9 dakikaydı. Ben altıncı dakikada nefesim yetmediği için devam edemedim. Doktorum biraz azarla niçin devam edemediğimi sordu ve anlattım.

Hemen göğüs hastalıkları bölümüne yönlendirdi. Kısa bir muayene olduktan sonra benden kan testi, akciğer filmi ve solunum testi istedi. Muayene ettiğimde bir sorun gözükmüyor ama diğer testlerin sonuçlarına da bakalım dedi.

Ertesi gün diğer testleri oldum. Kanda ve akciğer filminde bir şey çıkmadı. Solunum testim düşük çıktı. Alerjik astım dedi fakat bana normal bir astım hastasının kullandığı ilaçları verdi.

Belki de çok üzüldüğümden olsa gerek çok fazla üzerinde durmadı. Verdiği ilaçları 15 gün kullandıktan sonra tekrar muayene olmaya gittim.

Müthiş bir değişme olduğunu söyledi. Çok sevinmiştim fakat değerlerimde sadece 1 birim artış olmuş. İlaçları bırakacağım diye seviniverdim bir ara işim gereği astım hastalığını kişilere ve müşterilerime anlatırken astımın vücuda girdi mi ölene kadar bırakmayacağını anlatırken ki takındığım serinkanlılık doktorumla konuşurken yoktu.

Oysaki astım vücuda girdi mi ölene kadar bırakmayan bir hastalık. Ben öyle öğrendim. En doğrusunu sizler bilirsiniz. şu an Ventolin İnhaler 100 mg, Symbicort forte Turbuhaler 320/60 doz ve Nasacort AQ burun spreyi ve Deloday 5 mg alerji hapı kullanıyorum ve 2. muayene olmaya gittiğimde tekrar kullanmaya devam etmemi söyledi.

Ben  … şirketinde satış ve pazarlama bölümünde çalışıyorum. Şirketin sağlık ve temizlik robotunun tanıtımını yapmaktayım. İşim gereği tanıtımlarda tozlarla uğraşıyorum çok aşırı derecede olmasa da. Ama şöyle söyleyeyim bu işe girdiğimde böyle bir hastalık söz konusu değildi.

Daha 2 aydır bu hastalığı yaşadığımı biliyorum. Orta halli bir ailenin çocuklarının en büyük ferdiyim. Çalışma gibi bir zorunluluğum yok. Ailemden yana öyle bir baskı da yok ama çalışmak aileme destek olmak zorundayım.

Bronşitli bir de kardeşim var çünkü. İşim gereği iyi para kazandığımdan bu işten ayrılmak istemiyorum. Tabi iş arkadaşlarımdan hiç ayrılamam hele ki sevdiğim bir çocuk var birbirimizle anlaşamadığımız ondan hiç kopamam.

Şimdi diyeceksiniz ki bunları bana niye anlatıyorsunuz. İşimden ayrılmak istemiyorum ama sağlığım kaybedersem ne o arkadaşlarımı sevebilirim ne de hayatımı sürdürebilirim. Orada devam edersem nefes almakta zorlanacağım ama ayrılırsam sevdiğimle zaten kavuşamıyorum onu göremediğim her gün zaten nefessiz kalacağım.

Bu akşam bir tanıtımda çok tıkandım. Boğazım da şişti soğuktan. 2 gündür konuşmakta zorlanıyorum. Gündüz tanıtımdan önce  … tıp merkezine gittim. Şikâyetlerimi bildirdim. Oradaki doktor bey sizin isminizi bana verdi. Çok iyi bir doktor olduğunuzu söyledi ve hastalarınızdan astımı atlatan çokmuş, öyle söyledi.

Bugüne kadar şükür bir hastalık atlatmadığım için sizi duyma ya da tanıma fırsatım olmadı. Aslında bu yanlış bir cümleydi. Hasta olmama gerek yok. Yaşam mücadelesiyle o kadar uğraşıyorum ki genel olarak herhangi bir bilgi edinmeye de fırsatım olmuyor doğrusu ve ben bu akşam tanıtımdan çıktıktan sonra ağladım. Yeter artık kaldıramıyorum bu hastalığı dedim.

Rabbim affetsin günaha girdim. Sonuçta rabbim kimseye kimsenin bedenine kaldıramayacağı kadar yük vermez. Ben bu yükü kaldırabilecekmişim ki bu derdi karşıma çıkardı. Ama Ahmet hocam ya vücudum yenik düşer de benim umursamazlığım üstüne eklenir de dünyaya veda etmek zorunda kalırsam. Ben daha çok gencim.

Ölmek istemiyorum. Ölmek istemiyorum demekte saçma fakat benim daha hayallerim var. Ben daha kemanımla konserler vermeyi hayal eden, ileride o sevdiğim çalıştığım yerdeki adamla -ki hiç sanmıyorum almaz o beni :)- onunla evlenip anne olmak istiyorum.

Çocuklarımla oynarken tıkanmadan onları sevebileyim istiyorum. Hayatımın geri kalanını somurtarak o ilaçlarla dert ortağı olarak geçirmek ve bir başkasının hayatını zehir etmek istemiyorum. Hayatımı dolu dolu geçirmek kısalan ömrümü yetmeyen nefesimi iyi bir şekilde kullanmak istiyorum.

Bu anlattıklarım size komik gelebilir. Gülebilir ya da basını okuyup ortasında sıkılıp sonunu dinlemeden böyle şey de olur mu yahu diyip kestirip atar mısınız bilemem ama tek bir şey biliyorum. O da bana azalan oksijenimi geri kazandırabilirsiniz.

Sizinle tanışıp tedavi olamazsam gücümün yettiği yere kadar tedavi olmaya çalışacağım. Yarım kalan nefesimi sevdiğimin gözlerinden güç alarak uzaktan içimde yaşayacağım hastalığımı.

Daha fazla abartmayayım ben en iyisi. İçimden geçenlerdi oysa ki. Şimdiden teşekkür ederim. 10 dakika yorulan gözleriniz hatırına ve hayallerim için sizden acil yanıt bekliyorum..

Kendinize iyi bakın. Bol oksijenli aydınlık günler diliyorum. “

Gelelim neticeye

Solunum fonksiyon testleri sadece özel durumlarda teşhise katkı sağlayabilir. Yalnızca bu testlere bakarak astım veya KOAH teşhis konması da tedavilerin bu testlere göre düzenlenmesi de doğru değildir.

Yazı için 42 yorum yapılmış:

  1. Derya Ak dedi ki:

    Sevgili hocam banada geçen sene astım teşhisi konuldu kan testlerim akciğer grafim iyi çıktı fakat solunum testim çok kötüydükü bende farkındaydım çünkü en ufak bir harekette nefes nefese kalıyorum kesiliyorum.ama doktorum çok umursamaz davrandı ventolin ve ve mor kutlu yine içine çekilen bir ilaç verdi fakat bu ilaçlar bana asla fayda etmedi hala ilk hastaneye gittiğim gibiyim ondan sonrada hiç gitmedim doktora ama bugünlerde nerdeyse nefes alacak durumda değilim ve kalbim deli gibi çarpıyor pazartesi gitmeye kara verdim sırt ağrımda fazlaca olmaya başladı.ailemde anneannemde teyzemde ve dayımın kızında var astım..korkuyorum 3 yaşında bir kızım var onla en ufak bir oynamada zıplama tıkanıp kalıyorum ne yapmam gerek hiç bir bilgim yok daha 27 yaşındayım ömür boyu nefessiz kalmaktan çok korkuyorum…

  2. seçil ünsal dedi ki:

    benim 3,5 yaşında kızım var.geçen sene astım dendi.ama sadece hırıltıyla teşhis konuldu.size sorum bu yaştaki çocuga hiçbir tetkik yapılmadan ventolin ve birtane daha inhaler verdi.ventolin öksürük bitene kadarflixotide 2 ay kullanılacak dedi.doğrumu yapıyoruz kullanmakla yoksa çoçugumuza kötülükmü lütfen cevap verin.teşekkürler

  3. harun pehlivanlı dedi ki:

    mrb ahmet hocam benim 2 yaşında kızım var 1,5 yıldır hastaneye gidip geliyoruz sürekli 3 aylıkken başlamıştı rahatsızlıgı bronşit olmuştu daha sonra alerji testi iştemişti alerji testini yaptırdık ve ev tozuna yeşile ve çimene alrjisi çıktı ev tozuna olan alerjisi yüksekti
    testi yaptırdıktan sonra doktor bize VENTOLİN ve flixotide VERİLDİ BUNLARI 6 7 AY KULLANDIK AMA HERHANGİ BİR DÜZELME OLMADI en önemlisi hocam bnu ventolini ve flixosideyi kullandıgımız zaman çocugumun sesi kısılıyo gülerken kalından inceye dogru kısılıyo ama fısfısları kestigimiz zaman sesi düzeliyor lütfen sizden rica ediyorum email adresime cevabınızı gönderin yarın sabah marmara üniversitesine götürecegim ordaki doktorlar ne diyecekler merak ediyorummm cevabınızı bekliyorum hocam bize bir yol gösterin

  4. taylan güner dedi ki:

    Saygıdeğer hocam. Ben istanbul bağcılarda aile hekimi olarak görev yapıyorum. Benim de astım teşhisi almış onlarca hastam var ve %90 ında sebebin aşırı hijyen ve özellikle yoğun miktarda çamaşır suyu kullanımı olduğunu farkettim. Sadece çamaşır suyunun kullanımını kısıtlayarak astım belirtilerinin kaybolduğunu gördüğüm 5 tane hastam var ( bunlarda ölümcül derecede tıkanıklıklar oluyordu ) . Ama yazdığım raporlu bir reçetenin maliyeti 500 tl civarında olduğu için hastalarımın çoğu raporu düzenleyen doktorlarına sorduklarında, söylediklerimin safsata olduğu, hijyenin mutlaka olması gerektiği cevabını almışlar ( eminim ilaç firmaları bir-iki kemik fazladan atmıştır bu doktorlara ). Çöp toplayan insanların en sağlıklı insanlar olduğunu görmelerine rağmen hastalarım sonuçta ( uzman olmaları sebebiyle ) bu doktorların sözlerini daha kıymetli buluyorlar ve bulaşıklarını bile çamaşır suyuyla yıkıyorlar. sizden ricam eğer çamaşır suyunun zararlı etkilerine dair bir çalışma varsa literatürde bana yollamanız. böylece elimde sağlam bir argüman olur ve hastalarımı bilinçlendirebilirim. saygılarımla

  5. Semih ÇİÇEK dedi ki:

    Hocam merhaba yazılarınızı düzenli olarak okuyorum. Hocam bana da astım teşhisi konuldu ve astım ilaçlarını almaya başladıktan sonra daha kötü olmaya başladım. Mide rahatsızlığı yaşamaya başladım. Astım ilaçlarını bıraktıktan daha doğrusu ilaç kullanmayı bıraktıktan sonra biraz düzeldim. Sizin yazılarınızdaki gibi artık ilaçlara ve dr. koydukları teşhise inancım kalmadı. Bir dr doğru teşhis koyduğunu nasıl anlarız herkesin ilaçları böyle yan etki vermeyebilir. Ölümcül yan etki veren ilaçlar var. Bu konuda bir yazı yazarsanız sevinirim.

  6. inci dedi ki:

    merhaba doktorum.ben inci.tv.sunucusuyum.bende kendi programıma doktor,herbalist,avukat,vb..konuklar alıyordum..program sunmadan önce benim rahatsızlığım yoktu..program sunduğum sahnem çok büyüktü,kışın içerisi buzhane giydi.ekran önünde olduğum için kalın boyunlu yada ceket giyemezdim..klima ve ıstıcalar kesinlikle yoktu..gelen konuklarım sen burda nasıl program sunuyorsun diye tepki veriyorlardı bana acıyarak..müdürlere söylüyordum elektrikli birkaç soba ne olr şu programımı sunana kadar diyordum ama kime ne,herkes sıcak odasında oturmuş tv.den beni izliyerek rahattı.tabii bende bu işten kazanıyordum,bırakamazdım işimide..velhasıl doktorum.rahatsızlığım artınca,doktora gittim.alerjik astım olduğumu öğrendim,dünyam başıma yıkıldı.astım hastalarına üzülürken,bende aynı rahatsızlığa yakalandım.ömrümün sonuna kadar bu hastalıkla yaşayıcaktım..benim ayrıca kalp kapakcığımın biride yetersiz çalışıyor.yani kalp yetmezliği…bunun rahatsızlıkları ile iyi kötü yaşamaya çalışırken birde astım çıkınca iyice sıkıntıya girdim…ayakta gezen canlı ölü gibiyim.yaşamaktan,da zevk almamaya başladım.yaşıyormusun,yaşıyorum tabirii….bitkisel ilaçlar araştırdım astımı tamamı ile silebilirmiyim diye ama yine aynı yine aynı..ikinci evliliğimi yaptım,,eşim bebek istiyor.bende istiyorum fakat sağlığım yerinde diil..yaşım 42 fakat 28-30 görüntüm…görüntüye bakıyorlar hiç yaşlanmamışsın diyorlar,fakat içim geçmiş sağlık yok onu bilmiyorlar…rahatsızlıklarım şunlar….sırtımda ağrı,yanma,fazla yürüyüşte yada yokuşlarda tıkanma ile ıslık gibi ses boğazda,öksürme,oksijen yetersizliği,öksürürken boğuk boğuk öksürme,çok gülme yada ağlamada nefes darlığı,öksürme.tıkanma.oksijen yetersizliği,çok hapşurma,gözde kaşıntı,bazı parfüm ve çamaşır ilaçlarından tıkanma,nefes alamama,çok sık boğaz ağrısı,kulak ve baş ağrısı…

  7. Cansu dedi ki:

    Öncelikle merhaba, 23 yasinda 1.60 boyunda 48 kg. bir bayanım, sigara kullanmiyorum. Genel şikayetlerim, beyaz köpük şeklinde geniz akıntısı, çarpıntı, nefes darlığı, aldığım nefes yetmiyor sanki, ciğerlerime daha fazla nefes çekme ihtiyacı duyuyorum, esnesem ciğerlerim açılacakmış hissi var, bunun dışında kalbim boşlukta gibi, salıncakta sallanıyormuşumda içimde bir boşluk oluyormuş hissi var sık sık, ayrıca cok panik biriyim. Son 3 aydir 3 kez ekg cekildi fakat kalbimde bir sorun cikmadi. Bunların dışında öksürüğüm hırıltılı solunumum yok. Bu şikayetlerim üzerine doktora gittim, alerji testimde, akciğer filmimde ve kanımda bir sorun yok fakat solunum testim düşük çıktı, bunun üzerine doktorum panik atak olabileceğini fakat astımda olabileceğini söyledi ve iki hafta süresince kullanmam için FOSTER AEROSOL adlı ilacı verdi ve sonrasında tekrar muayeneye gitmem gerektiğini söyledi. Sizin de değerli bilgilerinizi almak istedim, şimdiden teşekkür ederim.

  8. hatice 0159 dedi ki:

    merhabalar. ben de geçen hafta özel bir hastanede kendisine KOAH-astım teşhisi konan ve ilaç raporu çıkarılan biriyim. şu anda 25 yaşındayım ve öğretmenlik yapıyorum. yıllardır kuru bir öksürüğüm var ancak hastanede tam teşekküllü bir muayene olmamıştım, acil polikliniğinden giriş yaptığım için geçici çözümlerle geçiştirdim bu öksürüğü.

    ağladığımda veya çok güldüğümde kusana kadar öksürüyorum. dönem dönem parfüm ve bilhassa deodorantlara karşı hassaslaşıyorum.bazen de kalbimde çok fazla çarpıntı oluyor. tüm bu şikayetlerle geçen hafta hastanede ayrıntılı bir muayene oldum.

    EKG, ritim holter ve efor testleri bana da uygulandı. kardiyoloji uzmanı “maksimale yakın efor” diye not düşmüş sonuçlara ama tabii ki ben bunun ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyor ve iyiye yoruyorum. çünkü bana çok iyi olduğumu söyledi.

    dahiliye doktorum ise SFT,kan tahliliği ve akciğer röntgeni sonuçlarına bakarak bana KOAH-astım teşhisi koydu. daha doğrusu teşhisi koymuş çünkü bana bikaç latince şey söyledi ve ciddi bir şey varmış gibi davranmadı. raporumla eczaneye gittim, onca ilacı hayatım boyunca kullandıklarımla kıyaslasam yine de çok gelir. akşam prospektüsleri okurken endikasyonları bölümünnde yazanlar beni rahatsız etti ve raporu bir daha inceledim, meğer klinik tanı en altta yazıyormuş. KOAH-astım ı görünce şok oldum!

    o günden beri sigarayı bırakmaya çalışıyorum, ama psikolojik olarak çökmüş durumdayım. her gece rüyalarımda makinelere bağlı yaşarken görüyorum kendimi… daha çok öksürüyorum üstelik. KOAH son derece ciddi bir hastalık değil mi? doktor sigara kullandığımı biliyor ve bana bununla ilgili bir şey demedi, yokuş ve merdiven çıkarken yoruluyorum evet ama herkes kadar işte… hatta hiç sigara kullanmayan arkadaşlarım benden geride kalır yolda yürürken… o kadar korkuyorum ki şu an, başka bir doktora gitsem sanki daha kötü bi teşhisle dönecekmişim gibi bi his var içimde.

    akciğerlerimden yana bi rahatsızlığım var buna şüphe yok, çünkü 12 ay öksüren biriyim ama durum bu kadar ciddi midir? ne olur bana yardım edin, sizin gibi sakin ve pozitif bir doktora ihtiyacım var…

  9. gül dedi ki:

    merhabalar hocam benim tedavi sürecim biraz uzun 2005 yılında promotorax geçirdim daha zaman ilerlerdikçe nefes almak benim için daha da güçleşti nefes alamadığım için burunumda kemik vardı onuda aldırdım rahatlayabilmek için son 4 5 yıldır kışın grip olduğumda hastalandığımda öksürüğüm 2 3 ay hiç kesilmiyor düzelemiyorum bir türlü doktora gidiyorum bütün tetkitlerim yapılıyor öksürük şuruplarına varana kadar içiyorum ama geçmiyor öksürdükçe göğsüm daha da çok ağrıyor.alerjik ve solunum testleri yaptırdım film çektiriyorum hiç bişey çıkmıyor kimi doktor üst solunum yollarından kaynaklı diyor beni KBB doktorlarına yönlendiriyorlar fakat KBB doktorlarıda tamamen alerjik olduğunu söylüyor testler sonuç vermesede doğada binbir çeşit alerji sebebi var diyorlar iki arada kaldım ama kendimce çözümleyebildiğim şey kömür kokusu ve keskin kokular beni çok rahatsız ediyor hatta bu yıl 3 ay yemek bile yapamadım bugün sizi televizyonda görünce sizinle sıkıntımı paylaşmak istedim bide hocam ilk öksürüğüm olduğunda kesik çok az çıkıyor ve ben o an anlayabiliyorum öksürüğümün uzun süreceğini biliyorum ilk öksürmeye başladığımda onu hissettiğim an kullanabileceğim bir ilaç yokmudur…her öksürük bütün tetkikleri yeniden yapmamı sağlıyor böylece hemçok radyasyon alıyorum..bu konuda bana yön verirseniz inanın çok sevinicem..saygılarımla

  10. irfan demirtaş dedi ki:

    merhaba hocam
    53 yaşında kamu kurumunda memurum.bundan 1,5 yıl önce her sabah 6 km.koşuyrdum.sonraları işlerim gereği geneel egsersizleri bıraktım.ancak işe yürüyerek gidip gelmeye başladım.buda yaklaşık 1 saat sürüyor.1 ay öncesine kaadaarda 8 kaatı elimde 5-10 kilo eşya ile rahaatlıkla çıkıyordum. diz sorunum olunca bıraktım.bir müddet sonra eşim geceleri nefesin ıslık gibi çıkıyor diyince doktora gittim.nefes testimi istedi akabindede sırtımı dinleyince astım aoabileceğimi söyleyerek symbicort isimli nefeesle çekilen bir ilaç,infex 200mg.tablet ileşurup verdi 15 gün sonra gelmemi istedi.
    hocam benim sıkıntım şu; gırtlağımda sanki bir düğüm varmış gibi bir his ile sağ ve sol alt kaburgların göğüs kemiğine birleştiği nokta ile kaarın boşluğunun birleştiği noktadabir baskı var (afedersiniz) ve geğirme hiisi varmış gibi oluyorum zaamaan zamaanda nefes alma vermede zorlanıyorum. bu konuda ne yapmaamı önerirsiniz .aydınlatırsanız beni çok mutlu edeeceksiniz. saygı ve selamlarımla.hoşcakalınız.

  11. yasemin86 dedi ki:

    Hocam merhabalar.26 yaşındayım çocukluğumdan beri gözlerimde sulanma,geniz akıntısı problerim var ama fazla üstüne gitmedim.geçen sene sağ kulağımdan şikayetle gittim hastaneye ve ayrı ayrı gittiğim 3 KBB doktoru da burnumda alerjik belirtiler olduğunu söyledi;göz doktorumda gözde sulanman var mı diye sordu ve alerjik olduğunu söyledi;şikayetlerimle örtüştüğünden “Alerji”dendi.ara sıra giren kuru öksürük göğsümde sanki davul çalıyor gibi oluyor;afedersiniz balgamı çıkartmayla rahatlık geliyor;Göğüs hastalıkları muayenesinde Alerjik astım denildi.Akciğerimde hava olduğunu söyledi ki hiç sigara kullanmadım;ilaçlı Solunum testi pozitif çıktı.Stymbicort ve levmont bir ay kullandım şikayetlerim azalmadı ve “ventofor-combi+levmont” başladım.yine aynı rahatsızlıklar var ve sivilce çıkmaya başladı kulak ,sırt ve yüzümden .ilaçları kullanmak istemiyorum ne yapmalıyım?cevaplarsanız çok sevinirim.saygılarımla

  12. Gaye dedi ki:

    Benim 5 yasında bir oglum var,gecen sene allerji testi yaptirdik ve allerjik astım tanısı konuldu notta,ventolin inhaler,flixotide inhaler kullanıyor yaklasık 1senedir fakat dogru mu yapiyoruz,ne kadar daha bu ilacları kullanmaya devam edecek,ventolin ve flixotide vermedigim geceler hemen oksuruk olusuyor,ne yapmalıyım?Benim de 3 yasindayken allerjik astım tanısı konulmustu,bende cok tedaviler gecirdim,zaten genetik bi hastakık oldugunu biliyorum.

  13. derya dedi ki:

    Meraba doktor bey. Bende iki üç aydır balgamlı öksürük var doktora gittim sadece öksürüğümü dinleyip birkaç soru sorarak alerjik astım dedi. annemde de 3-4 yıldır nefes darlığı ve alerji astım var. ama benim nefes darlığım yok. Şu ana kadar da çocukluğumdan beri öksürüklü ve balgamlı hastalığım olmadı. bir iki defa toza karşı öksürük tuttu ve acı biber doğradığımda çok öksürüyorum ve parfüm kokularına dayanamıyorum nefes darlığı çekmesem de rahatsızlık duyuyorum. kendim sigara içmiyorum ama eşim içerken bazen yanında duruyorum. ama şuanki öksürük ve balgam çok üşütmemle başlamıştı. başka bi doktora daha gidip emin olmak istedim o da aynı şeyleri söyledi ciğer filmi çektirdi ve nefes testi yaptırdı. ciğerlerim dolu çıktı. nefeste de hafif bir düşüklük varmış tedavi alerji hapı ve cyplos sanohaler verdi. kullandım fakat öksürükte biazalma olsa da tam geçmedi ve ilacı kullanırken sesim kısıldı hafif bi grip geçirdim ilac bittiğinde 5 gün boyunca balgam hırıltı ve öksürükte artma oldu. tekrar kontrole gittim. hırıltının geçmesi gerekiyordu dedi tomogrofi istedi bronşit varmı diye bakmak için henüz sonucu doktora göstermedim ama bir başka doktor bakıp normal gözüküyor doktorunuz detaylı filme bakmalı dedi. şimdi ben sırf nefesim biraz düşük diye nefes darlığı gibi bir problem yokken ve bu belirtilerle alerjik astım olabilir miyim. gereksiz yere ilaç kullanıyormuşum gibi geliyor. öksürüğğüm ilaç kullanmasaydım kendi kendine geçermiydi diye düşünüyorum. biraz stresli ve yorucu bir dönem de geçiriyorum. hastalanmam bunlarla da biraz alakalı olabilir mi bilmiyorum. lütfen bana bir ışık tutun.bu ilaçları devamlı kullanmak istemiyorum. ben sık hastalanan biri değilim. metabolizmam genelde sağlamdır. şu iki üç ayda içtiğim ilaçları 10 senede içmemişimdir. başka bir çözüm yolu yokmu. daha doğrusu doğru bir teşhis var mı çözüm bu mu? LÜTFEN YARDIM EDİN…

  14. ali ufuk dedi ki:

    Merhaba hocam ilk once bize mail ile irtibata geçme imkanı sunduğunuz için çok teşekkür ederim.Benim sorunum şöyle başladı 20 gün önce cips ve erik kurusu yerken yanlışlıkla çiğnemeden yuttum boğazımı yırta yırta geçti o günden sonra boğazımda sürekli bir takılma hissi kaldı sanki tıkanacakmışım gibi oluyordu.Bundan bir hafta önce yine boğazım sürekli tıkanma hissi yutkunma zorluğu ve gıcık yapıyordu sürekli yutkunma ve öksürme boğazımda kuruma oluyordu.Yanımdan belediyenin sinek ilaçlama aracı geçti artık ondanmı oldu bilmiyorum bogazım aniden kurudu yapıştı 1 dakikaya yakın zor nefes aldım nefes alırken bogazımı açmak için bağırmak zorunda kaldım neyse boğazım açıldı su falan iyi geldi.Beni acile ambulansla götürdüler hastanenin göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz bölümüne sevk edildim.

    1-)Kulak burun bogazda, boğazımda alerjik belirtiler tespit edildi.Doktor sizin alerjik tıkanmalarınız var dedi bir takım ilaçlar verdi.
    2-)Göğüs hastalıklarında akciğer filmim ve solunum testim temiz çıktı buraya kadar herhangi bir sorun yok.

    Bundan sonra ben çok evhamlı olduğum için bu olaydan çok korktum illaki bir sebep arıyordum antalyada bulunan bir özel hastaneye gittim burada kan tahlilim ve akciğere filmim normal çıktı solunum testimin fotografını size gönderiyorum.Doktor solunum testinde hafif düşme gördü bana astım oluyorsun belirtiler başlamış dedi.küçük borular % 40 büyük borular % 60 tıkalı dedi benim anlamadığım akciğer filminde görülmeyen fakat solunum testinde ortaya çıkan bu şey nedir ben astımmıyım değilmiyim üstelik madem daha başlamamış o zaman küçük boruların %40 büyük boruların % 60 tıkalı olması ne anlama gelmektedir ben gayet iyi şekilde yürüyorum koşuyorum eğer bu oranda tıkalılık var ise o zaman bu nasıl bir başlangıç seviyesi astımı oluyor lütfen bana bir cevap verin çok moralim bozuldu ilginize teşekkür ederim.

    https://mail.yandex.com.tr/message_part/ali%20ufuk%20solunum%20testi.jpg?hid=1.2&ids=2241215783571074736&no_disposition=y&name=ali%20ufuk%20solunum%20testi.jpg&thumb=y&exif_rotate=y

  15. ali ufuk dedi ki:

    Hocam solunum testim bu testten küçük boruların % 40 ve büyük boruların % 60 tıkalı olduğu astım olduğum sonucu çıkarmı Lütfen bana yardımcı olun teşekkür ederim https://mail.yandex.com.tr/message_part/ali%20ufuk%20solunum%20testi.jpg?hid=1.2&ids=2241215783571074736&no_disposition=y&name=ali%20ufuk%20solunum%20testi.jpg&exif_rotate=y

  16. tamer nalbantlar dedi ki:

    hacam öncelikle teşekür ediyorum imkan verdiğiniz için benim 5 yaşında oğlum var bebekliğinden beri katıla katıla güldü derler ya işte öyle gülünce boğazı düğümlenir gibi oluyo hıçkırık tutuyo acaba ilerde sorun yaparmı çocuk doktoru olur öyle dedi önemsemedi

  17. Adnan Aksoy dedi ki:

    Sırt ağrısı şikayetiyle göğüs Hastalıkları Uzmanına gittim. Doktor, akciğer Filmi, Kan Testi ve Solunum Testi istedi. Akciğer Filmi ve Kan Testinde sorun çıkmadı. Solunum Testi ilaçlı ve ilaçsız istemişti. Solunum testine gittiğimde stajer hemşireler vardı. 3 kere ilaçsız üfledim, ilaç sıkıldıktan 15 dakika sonra 3 kez daha üfledim. Solunum testimin ilaçsız olanları normal ilaçlı olanları düşük çıktı. Nasıl oluyorsa anlamadım. Herhalde bu işi stajer hemşireler tam olarak solunum testinin nasıl yapıldığını ve cihazı nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar. Neyse sonuçları aldım doktora gittim.Doktor direkt astım dedi,ömür boyu bu hastalıkla yaşacaksın dedi ve hemen bir torba ilaç yazdı kovar gibi reçeteyi elime tutuşturdu ve bunları kullan 1 ay sonra tekrar gel dedi.Hemen oracıkta ölmek istedim. Başımdan kaynar su dolu bir kazan devrilmişti sanki. Dışarı çıkınca şöyle bir baktım.İlaç mümessilleri bu doktorun odasına biri giriyor biri çıkıyordu. Sonra şöyle bir hesap yaptım. Ben 35 yaşındayım. Allah ömür verirse, 65 yaşına kadar yaşayacağımı farz edelim. Yani 30 yıl Astım veya Koah ilaçlarından satın aldığımı düşünelim.Bir aylık ilaç yaklaşık 500 TL diyelim. Yılda 6.000 TL eder. 30 yılda 180.000 TL eder. Yani benim kalan 30 yıllık ömrümde bu ilaçlar için 180.000 TL ödeyeceğim ama iyileşemeyeceğim demektir. Ayrıca bu para İlaç şirketleri açısından hemde 1 (bir) hastadan alınacak para olarak müthiş bir rant demektir. Peki bana solunum testine bakarak direkt astımsın diyen doktorun ilaç mümessilleriyle anlaşmalı çalışmadıklarını nereden bileyim? Başka doktorlara muayene olacağım. Onun için hep şunu söylerim. Farklı 3 doktor aynı teşhise koymuşsa doğruya en yakını olanı budur.

  18. cengiz süregen dedi ki:

    hocam bu SFT cihazı içad edeni beddua ediyoyrum ben kamuda çalışıyorum işim gereği peryodik olarak sağlık raporu almam gerekiyor her seferinde astım tehşisi konuluyo bir başka hastanede akciğer tomoğrafisi çekiliyor her şey normal çıkıyor tabir caizse delinin biri kuyuya bir taş atıyo onu çıkarmak için çilesi bana kalıyo ilaçlı ilaçsız test yapıyorlar sonuç değişmiyor çok düşük çıkıyor ama tomoğrafi ve kanda problem görünmüyor ben nerde hata yapıyorum

  19. kadir dedi ki:

    Benim doğuştan astım hastasıyım 23 yaşındayım 2022 raporu. Alabilir miyim

  20. onurhan dedi ki:

    Hocam 3 ay önce farenjit geçirdim 2 ay kadar sürdü sonra geçti fakat nefes darlığım ve göğsümde ağrılar başladı birazda çarpıntım oluyordu kalple ilgili bi sorunum çıkmadı solunum testim ise FVCex:84
    FEV1:90 çıktı ve doktorum astım başlangıcı veya enfeksiyon dedi bana bilgi verir misinşz lütfen.

  21. ercan dedi ki:

    hocam meraba ben afganistanda elçılıkte calısmaya basladım ıkı ay once burası cok tozlu bı yer ve havasıcok kotu buradakı saglık musavırımyız zeditan diye bi ilaç soyledı turkıyeden getırtıım ılacı on gundur kullanıyorum bu ılacı 4. gunden ıtıbaren etkısı oldu 3 gunluk bı etkı gosterdı oksurugum kesıldı fakat yıne basladı burada ılaç sıkıntı ıstedıgın ılacı bulamıyosun ve turkıyeden getırmek gerekıyo benım bı arkadasım onseair kullanmıs sız ne dıyosunuz benım ve hocanın dedıgıne gore alerjık rınıt dedı sız ne ılac tavsıye edersınız turkıyeye gelmeme daha 4 ay var oksuruk benı cıddı manada rahatsız edıyo kuru kuru oksuruyorum yardımcı olursanız cok sevınırım ılac onermenız durumunda turkıyeden getırtmeyı dusunuyarum veya bu ılaca devammı edıyım doktor hocamız turkıyeye gıttı saygı ve selamlar

  22. Serhat dedi ki:

    Hocam merhaba bundan 6 7 ay önce koşunca nefesim kesilmeye başladı.3 ay önce de doktora gittim.Doktor bana foster diye pembe kutu bir ilaç verdi.İlacı kullandığımda midemde yanma oluyor.Hızlı yürüdüğümde, yemek yedikten sonra bir anda oluyor ve acı çektiriyor. Daha 20 yaşındayım.Eskiden hiç hastalığım yoktu. Bu hastalıkta 10 14 kilo aldıktan sonra oldu. Şimdi 173 boyunda 84 kiloyum ve üniversite okurken astımdan bayılan kriz geçirenleri gördükçe çok kötü oluyorum. Derslerime çalışamaz oldum. Sürekli aklımda bana yardımcı olun lütfen. Cevabınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

  23. Nadiye dedi ki:

    Hocam ben Sakaraya Afet,hast,göğüs hast, de,na babam kronik asrım hastası acaba bende de varmaı. Yokuş çıkarken bazen yoruluyorum diye gittim. Günde enaz 120 merdiven çıkıyor ve yarım saat tıkanmadan yürüyorum,öyle olduğu halda solunum terini üfleyemiyorum,çok aklı ağzıma alınca mide bulanıyor ets 47 çıkıyor. Doktor bana KOAH sın diye koa ilaçları verdi Öksürük yok şaşırdım 3 aydır ilaç kullanıyorum . Hocam lütfen yazarmısınız

  24. yaren dedi ki:

    Doktor bey benim astım oldugum düsünülüyor ancak belli degil 2 hafta astim ilacı kullanıp gelmem söylendi ancak öyle anlarlarmış.fakat ben astımlı değilsem spreylerin bana zararı olur mu ?

  25. Tuncay sahin dedi ki:

    Koah hastasiyim otuz seneye yakın sureyyapasa hast tedavi görüyorum kullandığım ilaçlar spira. Simycort ventolin sprey ilaçları değiştirmek gerekli yoksa devamlı edeyim saygilarimla

  26. büsra dedi ki:

    Bende 22 yasindayim kadinim ve sigara vs yok.Bana da alerjik astım dendi ve sadece solunum testiyle bu kanıya vardı. Bizde astım genetik. Ancak ben astım olduğumu düşünmüyorum. Bi gece de sıkışmaya nefes alamamaya başladım ama sanki yemek borumda birşey vardı onu cikarsam rahatlicam sandım ama nafile. Şimdi de ne yemek yiyebiliyorum ne de su icebiliyorum. Yutkunurken o yemek borusundan geçerken inanılmaz sıkısyorum nefes alamiyorum canım yaniyor bu durumun astimla alakası var mi. Hic bos vaktim yok cevabiniza göre hastaneye gitmeyi düşünüyorum. Teşekkür ederim simdiden

  27. Ramazan Akçay dedi ki:

    Hocam, merhaba

    İş yerine verilmek üzere dün sft yaptırdım.Doktor pek de normal değil ama normal yazayım sana dedi?Nedenini sorduğumda,ileri derecede alerjik bronşitimin olduğunu ve bir ara kendisine görünmem gerektiğini söyledi.Bende de mevsimsel polenlere karşı bir alerjim var.Bahar aylarında yaz yaklaşmaya başlayınca olur.Ben de yaz alerjisi var dedim.Doktor, birşey demeden normal raporunu yazıp bana verdi.Gidip tedavi olacağım,o ayrı mesele.Ama bu işyerine gidecek.İşyeri hekiminden onay alır mı raporum?Şimdiden teşekkür ederim.

  28. gamze andı dedi ki:

    Bir çoğuna testler tahliller neticesinde astım teşhisi konmuş. Bana geçen hafta cuma günü basit bir soğuk algınlığı için gittiğim devlet hastanesi aile hekimi sırf annem astım diye astım teşhisi koydu

  29. emine dedi ki:

    Hocam ben 3aydan beri astim ilaci kullaniyorum kalp diye gittigim kardiyoloj uzmani göğüshastaliklarina sevketti fakat verilen fisfis bogaz agrisi ve agazimda yaralar olusmasina neden oldu sesimde catallanma oluyor bende 2günden beri kullanmiyorum gece hapina devam ediyorum tedavi olurmuyum

  30. cemile dedi ki:

    hocam merhaba.4bucuk yasinda bir oglum var her sene muhakkak yogun bir oksurukten acile gitmek zorunda kalip ventolin aliyoruz.En son gittigimzde acil doktoru alerjik astim olabilir dedi ertesi gun tip fakultesine goturdum alerjisi sinirda cikti akciger temiz dediler.Geniz akintisi oldgu icin oksuruyor dediler geniz akintisi bu kadar ciddi bir oksuruk yaparmi acaba yoksa astim mi var

  31. Mehmetmert dedi ki:

    Hocam nerhabalar. Benim sorunum yeni başladı nefesimle ilgili. daha hiç doktora bile gitmedim. Korkmuyorda değilim.bir iş yaparken nefes nefese kalıyorum. Reflüm var ve ben geğirmesem bile kendi kendime miğdemden ılık bi hava akciğerlerime doluyor hissim var. Boğazımdan ara sıra düğümleme. Ve her sabah kahvaltıdan sonra istifra. Sonrasında zehir gibi olmuş boğazını yakan bi şefff safra. Benim şikayetim bunlar hocam . ne yapmalıyım sizce

  32. sibel dedi ki:

    Merhabalar hocam . Ben 24 yasindayim sigara falan kullanmiyorum . 6aya yakin öksürük var . İlk kbb ye gittim faranjitin ve sinuzin var sinus akintisindan öksuruk yapio dediler. İlac verildi kisa sure gecer gibi oldu ama tekrar dewam etti. Sonra tip hastanesi gögus hastaliklarina giittim solunum testi ve akciger filmi cektiler . İkiside temiz cikti fakat astim olabilir diye symbicort ve luxat verdi 15 gun kullan yine gel dediler. Fakat 10 gundur kullaniyirym oksurugum gecmedi siddetlrndi ozel bir hastenenin aciline gittim uzman bi dr bana bu oksuruk kesici ilac verdi fenokodin ve cetaflu-forte . Bu ilaclarin hepsini icince kalbim carpinti yapiyo . Hangisini icmemeliyim lutfen yardimci olun . Her dr farkli bisey soyluyor hangisine inanacam. Cevabinizi bekliyorum hayirli gunleri vre a

  33. Derya dedi ki:

    Merhaba Hocam,bende kesik kedik öksürük şikayeti vardı ve geniz akıntısı şikayeti,2-3 yıldır öksürüyorum grip olduğumda yaklaşık 2 ay kadar sürekli gece gündüz öksürfüm aldığım ilaçlar fayda etmedi,çevremdeki indanlar alerji yesti yaptırmam gerektiğini söyledi bende Süreyyapaşa Has.Alerji polikliniğine gittim önce solunum testi yapıldı orada yazılanlara alerjim yoktu,2 hafta sonra tekrar gelip polen alerjisi ve üfleme testi ysptırdı polenede alerjim yoktu,fakat üfkeme testime bakaıp sen astımsın nasıl anlamadın dedi ve orta derecede olduğumu söyledi bana birtskım sirular sordu onlara cevaben ben sigara kullanmadığımı,gece uyumak için yatağa gittiğimde sanki koşmusum gibi nefes nefese yatağa girdiğimi ve nefesimi dengelemedan yatamadığımı öksürxüğümü,arada çarpıntılar yaşadığımı merdiven,yokuş çıktığımda yada is yaptığımda nefes nefese kaldığımı,cabuk yorulduğumu,gece yatarken yada gün içinde arada derin bir nefes alma ihtiyacı duyduğumu,arada geceleri gıcık şeklinde öksürük geldiğini söyledim bana foster sprey ve Fixdual 5/10 mg hap verdi onu gece alıyorum öksüğüm azaldı bunkarı 1 ay kullanıp tejrar gelmemi söyledi 2 hafta oldu kullanalı fakat foster sprey boğazımı çok faxla tahriş ediyor rahatsızlík veriyor değerlerimFVCex 76 FEV169 FEV1/FVC79 PEF50 sizce astımmıyım beni bilgilendirirseniz sevinirim,saygılar.

  34. eva. dedi ki:

    Mrb,41 yaşında bayanım 2 aydır gündüzleri hırıltılı ve yeşil balgamlı öksürüyorum.acı ve ağrı ve de diğer başka hiç bir şikayetim yok.geceleri ya da sabaha karşı öksürük olmuyor.2 yıl önce 18 yıl içtiğim sigarayı bıraktım.ben koah’dan şüphelendim. göğüs dr.na gittiğimde akciğer filmi ve sft testi istedi.ikiside temiz çıktı.alerjik astım teşhisi koydu.foster ve ventolin inhaler ile desmont ve balgam söktürücü asix verdi.aşırı hava kirliliği olan bir şehirde yaşıyorum. öksürüğüm her gün aynı şiddette azalma yok.makalenizi okuyunca ilaçları kullanma konusunda şüphelerim oluştu.kullanmaya devam etmeli miyim?birde bu ilaçlarla beraber yan etki olarak potasyum azalması söz konusuymuş. takviye yapmalı mıyım?

  35. MUZAFFER dedi ki:

    Merhabalar gösterme ventolin aynımi

  36. MUZAFFER dedi ki:

    Foster ile ventolin aynımı

  37. Aydun dedi ki:

    Merhabalar Ahmet Hocam bana alerjik rinit ve bronşit teşhisiyle foster inhaler verildi acaba foster inhaler alerjik rinit ya da bronşit tedavisinde kullanılır mı şimdiden çok teşekkür ederim.

  38. bahar dedi ki:

    merhaba hocam ben üc gün önce nefes darlığı şikayetinden göhüs hastalıklarına başvurdum solunum testiyle hemen astım teşhisi kondu. üstelik sigara kullanmıyorum ailede astım olanda hiç yok ve astım krizi gecirmedim herhangi bişeyede alerjim yok bu teshis ne kadar doğru sizce? bu arada 19 yaşındayım. ne yapmalıyım çok kotuyum. cevabınızı beklyorum.

  39. Nurgül dedi ki:

    Hocam ben ögretmenim gecen sene 40 derece atesle doktora gittim nefes alamiyordum 2 yil gibi bir sure sigara kullandim yasim 28 bana astim denuldi fakat ben de gece yada sabaha karsi daralma yok ben gunduz daraliyorum bir dahiliyeci koah da olabilir dedi bes yasinda bir kizim var cok korkuyorum bana bir fikir verin surekli agliyorum kendimi kasmaktan boynum tutuluyor bu arada bayanim simdiden tessekkurler

  40. Cengiz dedi ki:

    Hocam ben yaklaşık 5 yıldır kuru öksürük var bazen çok feci bir şekilde öksürüyorum öksurdugumde kusacak gibi oluyorum bazen gözlerimden yaş akıyo öksurdugumde nefes alıp vermekte zorlanıyorum göyüs doktoru bişey yok diyo fixdual rapor ilaç kullanıyorum ne yapmam lazım alerjik öksürük ilerde ne tür sıkıntılar yaşatabilir saygilar

  41. özlem dedi ki:

    merhaba hocam 32 yasında sigara kullanmıyorum benim geniz akıntım ve sürekli şişen bademciklerim vardı burun kemiği ameliyatı oldum bademciklerimi aldırdım şiddetli öksürükle hastaenye gittim veremsin dediler zatürre çıktım şuan akşamları fixdual içiyorum (7 aydır) içmezsem sürekli öksürüyorum yani bu ilaca bağımlı oldum ömür boyu bunu içicem mi başka çaresi varmıdır ?teşekkürler

  42. Elif coşkun dedi ki:

    Doktor bey merhaba küçük yaşlarda belirli bir süre astım hastası olarak hayatımı devam ettirdim daha sonra iyleştim ve astım geride kaldı gecen sene covit ve iç kanamayı aynanda atlattım ve covitten sonra hemen bir mukas sorunu ortaya çıktı 1 sene boyunca hergün her renkte hemen hemen attım beyaz yeşil cok nadir zorlamadan kanlı en son azaldı ama bitmedi gecen hafta cok agır üşüttüm ve grip oldum arkasından iyileşir gibi oldum ama nefes darlığı yaşadım İzmir’de özel bit hastahaneye göründüm kan testim temiz çıktı röntgenimde cok az bir akciğer intihaplanması olduğu söylendi antibiyotik yazıldı solunum testine sokuldum 3 4 kere zorla yapana kadar denettirdiler sanırım 55 cıktı tam bilmiyorum yapamadım çünkü hastaydım zaten halim yoktu doktor bana 4 4 lük astımsın dedi foradil combi 320 yazdı rahatlatıcı sprey verdi ve yanında akciğer intihaplanması icin tavanic yazdı yolladı fakat akşamına nefes darlığı yaşadım uykudan uyku apnesi şeklinde defalarca uyandım ve kendimi hastahaneye attım okjijenim gayet güzel çıktı acil doktoru solunum testimi gördü koah olduğumu söyledi ertesi gün kendi doktoruma geri gittim hayır astımsın koah degilsin dedi 4 gündür ilaçları kullanıyorum 1 hafta sonra gel dedi bu ilaçları almaya başladığımdan bu yana ağlama krızleri çarpıntı uyku sorunu bir sürü şey yaşıyorum pisikoljilmen çökmüş durumdayım sadece bir solunum testini yapamamış olmam bu hastalığa bu kadar ağır yakalandığımı mı gösterir hocam ne yapmam gerektiğini bilmiyorum akciğer intihaplanması mı beni zorluyor şuan o geçince herşey yoluna mı girecek yoksa ben gerçekten koah yada astımmıyım şuan bunun icin bir yol gösterirmisiniz doktor bey bana. hangi testleri istemeliyim. Saygılarla

Siz de yorumunuzu paylaşın: