MUAYENE ETMEDEN ASTIM TEŞHİSİ KONUR MU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
SFT

Hocam merhaba,

Ben Sakarya’ da üniversite öğrencisiyim, 22 yaşındayım. Birkaç aydır nefes darlığı çekmeye başladım. Devlet hastanesinde solunum fonksiyon testi yaptılar ve daha beni muayene bile etmeden teste bakarak astım tanısı koydular. Astım ilaçları yazdılar reçeteme. Ve gittiğim doktor bu ilaçları kullan bir ay sonra bana gel, başka doktora gitme diye de tembihledi.

Ben bu doktora güvenemedim, özel bir hastaneye aynı testi gösterdim. Doktorum beni muayene etti teste baktı ve ilaçları kullanma seninki stresten bence dedi. Testi güvenilir bulmadığını söyledi. Çünkü ilaçlı ve ilaçsız ikisi de yapıldı. İlaçlıda daha da kötü olmuş böyle bir şey olabilir mi dedi.

Ben şimdi ne yapmalıyım hocam? Eğer astımsa hastalığım ve ilaç kullanmazsam daha kötü sonuçlara yol açar mı? Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum, lütfen yardımcı olun. Ben bu ilaçları kullanayım mı yoksa kullanmayayım mı?

CEVABIM:

Bu mektubunuzla benim her zaman dile getirdiğim bir meseleden bahsediyorsunuz. Ben buna “el değmeden hasta muayenesi” adını veriyorum. Tıp o kadar ilerledi ki hasta muayenesine gerek kalmadı. Teşhisi aletler koyuyor, ilaçları bilgisayarlar yazıyor.

Şaka bunlar tabii.

İfadenizden size bir teşhis koymam ve tedavi tavsiyesinde bulunmam elbette mümkün değil ama sizi muayene eden doktora güvenmenizin doğru olacağını söyleyebilirim.

Sizin nefes darlığı tarif ettiğiniz şeyin “Aldığınız nefesin yetmemesi, havanın derinlere gitmemesi, nefes alamama, hava açlığı çekme” şeklinde olduğunu tahmin ediyorum. Bu tablonun astımla uzaktan yakından bir alâkası yoktur.

Solunum testiyle astım teşhisi konmaz, solunum testine göre de ilaç yazılmaz.

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. hacer dedi ki:

    Cevabınız için çok teşekkür ederim hocam. Ben dün bir başka doktora daha göründüm ve tekrar solunum fonksiyon testi yapıldı akciğer filmi çekildi temiz çıktı. solunum testimde bir öncekinden daha iyi çıktı ve muayeneden sonra hırıltımında olmadığını söyledi doktor bey. Ve kesinlikle astım ilacı kullanmamamı söyledi. Bir de önceki solunum testinin yanlıs çıkmasının sebebi benim testi yeterince düzgün bir şekilde yapamamam ve devlet hastanesindekilerinde 2 kere testi yaptırıp hiç doğru mu değil mi önem vermeden test çıkarmalarıymış anladığım kadarıyla. özel hastanedeki görevli kız sağolsun en az 10 kere uğraştı doğru sonucu elde edebilmek için. Ve neticede astım belirtisi yok denildi.
    Size çok teşekkür ederim insanları önemseyip doğru bilgileri ulaştırdığınız için. Rabbim yardımcınız olsun inşallah.

  2. safiye öztürk dedi ki:

    öncelikle size vermiş olduğunuz bikgilerden dolayı minettarım .sayın hocam 3 seneden beri reflü belittilerimin yanında nefeimin özellikle ayakta iken boğazımda gerginlik ve sizin tarifinizle hava açlığım 3-4 aydır var.uludağ üniversitesi profesörlerinden gastroentorolağa gittim yemek borusu ve boğazlarımda bir komplikasyon oluş mamış,ph metre takıldı profösörüm çok hafif bir reflün var ilaçsız bile yaşaya bilirsin birde endoskopide minimal mide fıtığı ve bulbit görüldü doktorum rahatlamam amacıile günde iki kere 40 mg lık pulset verdi bir aya yakındır .hiçbir faydasını gör medim size göre benim boğaz gerginliğim ile nefes darlığım reflüden olmayabiliyorsa ne olabilir günde 100 mg lustralde alıyorum 1 aydır ondanda bir fayda görmedim .yardım ederseniz çok mutlu olurum saygılarımla

  3. hafize çerkeşli dedi ki:

    hocam solunum testi yaptılar astım deyip ilaç verdiler ilaçlardan sonra daha zor nefes alır oldum kokulara karşı acayip hassasiyetim var ne yapmam gerekir

Siz de yorumunuzu paylaşın: