DIŞKI NAKLİ HAYAT KURTARIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
tuvalet

Bir insandan diğerine dışkı nakli ilk bakışta mide bulandırıcı olarak gelse de bazı durumlarda hayat kurtarabiliyor.

Bazı doktorlar, belli hastalıklarda dengesi bozulan kalın bağırsakları tekrar yararlı bakterilerle doldurmak için bu yönteme başvuruyor.

İngiltere’de Clostridium Difficle Enfeksiyonu (CDI) vakalarında bu yöntemi kullanan tek doktor olduğunu belirten Alisdair MacConnachie, bunun kanıtlanmış bir tedavi şekli olduğunu söylüyor.

Dr. MacConnachie, bu yönteme son çare olarak başvurulması gerektiğine dikkat çekiyor.

Alisdair MacConnachie’ye göre işin mantığı çok basit. CDI, antibiyotiklerin kalın bağırsaktaki çok sayıda yararlı bakteriyi yok etmesiyle ortaya çıkan bir enfeksiyon. Bu enfeksiyon, hayatta kalan bakterilere patlayıp çoğalacak ve yüksek miktarda toksin üretecek alan sağlıyor. Bunun da ishale yol açtığı ve ölümcül olabileceği belirtiliyor.

İlk seçenek olarak hastalara daha fazla antibiyotik veriliyor. Ama bu yöntem her zaman etkili olmuyor ve enfeksiyon tekrar ortaya çıkıyor.

30 gram

Bu yöntemde ise kalın bağırsaklara daha fazla bakteri eklenerek bunların Clostridium Difficile bakterileriyle savaşması ve enfeksiyonun kontrol altına alınması sağlanıyor.

Dr. MacConnachie, İskoçya’nın Glasgow kentindeki Gartnavel Hastanesi’nde 2003’ten bu yana 20 kez bu operasyonu gerçekleştirdiğini söylüyor. Bu hastalardan biri dışında tümü enfeksiyondan kurtulmuş.

Normal tedavi yöntemi sonuç vermezse, hastaya operasyondan bir gece öncesine kadar antibiyotik veriliyor. Hasta daha sonra mide asidini kontrol edecek ilaçlar alıyor.

Operasyon sabahı dışkı verecek kişi hastaneye gelip dışkı örneği veriyor.

Bu kişi genellikle hastanın yakını ve tercihen hastayla aynı evde yaşayıp aynı şeyleri yiyen ve bağırsaklarında benzer bakteriler bulunan kişiler oluyor. 

30 gram dışkı tuzlu suyla blender’dan geçiriliyor. Kahve filtresinden geçirilen sıvı, bir boru aracılığıyla burundan mideye gönderiliyor.

KAYNAK: BBC Türkçe

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Hüsrev Hatemi dedi ki:

    Ahmet Rasim Bey bu yazıdaki dışkı resmini kaldırın lütfen.”Gülü tarife ne hacet ne çiçektir biliriz” diye bir mısra vardır.Dışkının tarifi ve şekli gülden de daha çok malum olduğuna göre sayfanızın estetiğini haleldar etmek helal değildir.

  2. Hüsrev Hatemi dedi ki:

    Bu resim halkımızın iç alemine ve hüsn-i tabir(Euphémisme)anlayışına uygun.Çünkü diareden bahsederken halkımız”yüzünüze güller” der.Fakat bu resim de gül sevenleri rencide edecek.Bence bir saat kadranı koyarak Burhan Felek’i rahmetle analım.Onun fıkrası şuydu:Bir sünnetçi ,bürosunun vitrinine saat koyar.Yoldan geçen bir meraklının “sünnetçisin,neden saat koyuyorsun itirazına “ne koyabilirdim beyim?”cevabını verir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: